Başbakan açıkladı! ‘Sokağa çıkmayı yasaklamak istemiyoruz’

Güncelleme Tarihi:

Başbakan açıkladı ‘Sokağa çıkmayı yasaklamak istemiyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2020 10:28

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, TF1 kanalının canlı yayın programında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkede salgının daha fazla yayılmasını önlemeyi hedeflediklerini ifade eden Philippe, aldıkları önlemlerin faydalarını zamanla göreceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Philippe, salgınla daha etkin mücadele edebilmek için hastanelerdeki yatak sayısını artırmaya çalıştıklarını kaydetti. Virüs ortaya çıktığında stokta 117 milyon maskenin bulunduğunu ancak hızla tüketildiğini ifade eden Philippe, ülkede yaşanan maske sorunun ardından bunun üretimini artırdıklarını ve yeni sipariş verdiklerini belirtti. Philippe, sağlık personellerine gerekli olan maske ve tıbbi malzemeleri sağlamak için çaba gösterdiklerine işaret etti. “Fransızlar normal hayata dönmek istiyor ancak bu yarın olmayacak. Serbest dolaşımı zorunlu haller dışında kısıtlayan uygulama birkaç hafta sürebilir. Fransızların çoğu buna kati şekilde riayet ediyor. Ancak bazıları bu kurallara uymuyor” diyen Philippe, bu kurala uymayanlara verilen ceza tutarının artırıldığını belirtti.

Haberin Devamı

‘TEDAVİ İÇİN ÇIKABİLİRLER’
Philippe, ülkede binlerce insanın serbest dolaşım kısıtlamasını ihlal ederek dışarda spor yaptığını belirterek, bu nedenle yarından itibaren buna sınırlama getirileceğini ve bundan sonra sporun tek başına evin 1 kilometre çevresinde 1 saat süreyle ve günde bir kez yapılabileceğini kaydetti. Ülke genelinde pazarların kapatılmasına da karar verdiklerini duyuran Philippe, ancak valilere de yetki verildiğini ve uygun görmeleri halinde bazı pazarların açık kalabileceğini söyledi. Philippe, bununla beraber daha önce hastane veya doktora gitmek için sokağa çıkılabildiğini ancak bundan sonra sadece aciliyeti olan tedaviler için çıkılabileceğini belirtti.

ÖNCE PARA SONRA HAPİS CEZASI
“Ülke genelinde tamamen sokağa çıkma yasağı getirmek istemiyoruz. Ancak bazı belediyeler gerekli görmeleri halinde bunu yapabilir” ifadesini kullanan Philippe, zorunlu haller dışında serbest dolaşımı kısıtlayan uygulamaya sert şekilde riayet edilmesi gerektiğini vurguladı. Philippe, en fazla 20 kişinin katılacağı cenaze törenlerine de artık izin verdiklerini aktardı.
Fransa’da 17 Mart’tan itibaren ülke genelinde serbest dolaşıma zorunlu haller dışında sınırlandırılma getirildi. Fransızların dışarı çıktıklarında, İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden sağladıkları ve mazeretlerini bildiren belgeyi yanlarında bulundurmaları, kontrol durumunda polise teslim etmeleri gerekiyor. Bu kurala uymayanlara 150 Euro ceza veriliyor. Ancak 15 gün içerisinde kuralı iki kez ihlal eden kişiye bin 500 Euro, bir ay içerisinde 4 kez ihlal eden kişiye ise 3 bin 700 Euro ve 6 ay hapis cezası verilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!