BAMF skandalı Başbakan Merkel’e kadar sıçradı

Güncelleme Tarihi:

BAMF skandalı Başbakan Merkel’e kadar sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2018 14:28

Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin Bremen şubesinde patlak veren skandal, Başbakan Angela Merkel’e kadar sıçradı.

Haberin Devamı

BİN 200 mülteciye yasal dayanak olmadan sığınma hakkı verilmesinden, Başbakan Merkel’in de önceden bilgi sahibi olduğu belirtildi. Bu iddianın üzerine Yeşiller, daha önce mecliste bir soruşturma komisyonu kurulmasına karşı çıkmasına rağmen şimdi ise bu talebe tamamen karşı değil, Koalisyon ortağı SPD de Başbakan Merkel’in Meclis’te mülteci politikası üzerine sorguya çekilmesini istiyor. SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil, “Federal Göç ve Mülteci Dairesi’ndeki durumdan Angela Merkel sorumludur. Mülteci politikası başbakanlıktan koordine edildi” dedi.
Konuyla ilgili ilk olarak dönemin İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile Merkel’in müsteşarı Peter Altmaier’in İçişleri Komisyonu’nda dinlenmesi bekleniyor. SPD Lideri Andrea Nahles de bu iki yetkilinin İçişleri Komisyonu’na ifade vermek için davet edilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

KRİZ ÖNLENEBİLİRDİ
Almanya’da hükümetin 2015’te Federal Göç ve Mülteci Dairesi’ndeki (BAMF) durumu araştırmakla görevlendirdiği Frank Jürgen Weise’nin hazırladığı rapora, “Kriz önlenebilirdi. Yeni yönetim mesleki kariyerinde hiç bu kadar kötü durumda bir daireye tanık olmamıştır” diye yazdığı belirtildi. Bild am Sonntag Gazetesi, rapora göre Merkel’in dairedeki kötü durumdan en geç 2017’de haberdar edildiğini yazdı. Habere göre, Frank Jürgen Weise, Merkel’i konu hakkında iki kez bilgilendirdi.
AfD, mecliste bir soruşturma komisyonu kurulması için başvurdu. AfD’nin başvurusunu pazartesi günü FDP takip edecek. Yeşiller ise olayın aydınlanmasını istiyor, ancak AfD’nin mecliste kurulacak bir soruşturma komisyonunu Merkel’in 2015’te mültecilere kapıları açma politikasını yargılamaya dönüştüreceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!