Avusturya ile İngiltere arasındaki gerginlik büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Avusturya ile İngiltere arasındaki gerginlik büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2015 09:37

Avusturya'nın, İngiltere'nin nükleer santral inşasına izin veren Avrupa Komisyonu'nun kararını Avrupa Adalet Divanı'na taşıyacağını açıklamasının ardından Londra da Viyana aleyhine dava açma imkanlarını araştırıyor.

Haberin Devamı

Avusturya ve İngiltere gazetelerinde yer alan haberlere göre, Avusturya Başbakanı Werner Faymann'ın, Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa zirvesi öncesinde İngiltere Başbakanı David Cameron'a "İngiltere'nin nükleer santral girişimlerini protesto eden" bir mektup vermek istedi ancak Cameron'un mektubu reddederek Faymann'a "İngilitere'nin enerji tercihlerine saygılı olun" dedi.

Financial Times'a göre Cameron, Avusturya'ya ekonomik misilleme hazırlığında ve Avusturya aleyhine dava açma imkanlarını araştırıyor. Nükleer enerjinin karbondioksit salınımını azalttığını ileri süren Londra hükümeti, nükleer enerjinin kalıcı enerji kaynağı olarak kabul edilmesini istiyor. İngiltere, ayrıca Avusturya'yı AB iklimi koruma hedeflerini gerçekleştirilmesi için daha fazla katkıda bulunmaya zorlayacak.

BOYUN EĞMEYECEK

Sızdırıldığı iddia edilen, Avusturya'nın Londra Büyükelçiliğine ait raporda ise İngiltere hükümetinin gelecekte Avusturya aleyhine dava açmak ve Avusturya'ya zarar vermek için her türlü fırsatı değerlendireceğine yer verildi. Başbakan Faymann, sindirme taktiklerine boyun eğmeyeceklerini, tüm hukuki imkanların sonuna kadar kullanılacağını ve bu nedenle Avusturya'nın tutumunun değişmeyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ekim 2014'te İngiltere'nin Hinkley Point C Nükleer Santrali'ni inşa etmesine onay vermiş, Kasım 2014'te nükleer santral için 17,6 milyar sterlin sübvansiyon verilmesini kararlaştırmıştı. Söz konusu nükleer santralin, 2023'ten itibaren İngiltere'nin elektirik üretiminin yüzde 7'sini karşılaması öngörülüyor.

OLUMSUZ ÖRNEK

Nükleer santrali olmayan ve nükleer enerjiye karşı çıkan Avusturya ise Avrupa Komisyonu'nun kararını, iptal ettirmek için Avrupa Adalet Divanı'na taşıyacağını açıklamıştı. Nükleer santralin çevresel ve ekonomik nedenlerle açıklanamayacağını ve diğer ülkeler için "olumsuz örnek" oluşturacağını öne süren Avusturya, İngiltere'nin devlet desteği sağlayacağı nükleer santral projesine, Avrupa'da enerji piyasasında haksız rekabet doğuracağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

19 MİLYAR EURO

Avusturya ile bazı AB üyesi ülkeler de İngiltere'nin nükleer santral yapma planından endişe duyduklarını açıklamıştı. İngiltere'nin yanı sıra AB içerisinde Fransa, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya, AB'nin nükleer santralleri desteklemesine olumlu yaklaşıyor.

Anlaşmaya göre, Hinkley Point C Projesi olarak bilinen ve Fransız EDF firmasının 19 milyar Euro'ya yapacağı nükleer santral, 2023 yılında faaliyete geçecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!