Avrupa Türkiye'yi ihmal etti

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Türkiyeyi ihmal etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 14:43

TARİH: 11 Mart 2004. Yer Madrid Tren Garı. Saat sabah 7.39. İnsanları işe taşıyan metroda, arka arkaya dört patlama. 191 ölü, bin 800 yaralı. Dönemin İspanya Başbakanı Aznar’dan ilk açıklama. Ayrılıkçı Bask örgütü ETA’dan şüpheleniyoruz. Kısa bir süre sonra terör örgütü El Kaide kanlı saldırıyı üstlendi.

Haberin Devamı

Tarih: 7 Ocak 2015. Yer: Paris. Saat 11.20. Hava kapalı ve yağmur çiseliyor. Siyah Citroen marka bir araba, mizah dergisi Charlie Hebdo binasının yakınlarına park ediyor. İçinden Kaleşnikoflu iki kişi iniyor. Derginin yazı işleri saat 10’dan beri toplantıda. Silahlı iki terörist, binaya girerek yazıişlerini kurşun yağmuruna tutuyor. Bilanço: 12 ölü.

* * *

Avrupa ayakta.
Ortak mesaj: Bu saldırı Avrupa’nın temel değerlerine yönelik bir saldırı. Tüm devlet ve hükümet başkanları Fransa’ya “Yanınızdayız” diyor ve terörle mücadelede dayanışma sözü veriyor. Paris’te Charlie Hebdo saldırısını kınamak ve terör kurbanlarını anmak için düzenlenen gösteriye Başbakan Angela Merkel de dahil 40 devlet ve hükümet başkanı katıldı. Bir milyonu aşkın insan, “Hepimiz Charlie’yiz” diye yürüdü.
Terör saldırısı sadece Paris’te kınanmadı. Almanya İslam cemaatleri, Charlie Hebdo saldırısına karşı Berlin’de gösteri düzenledi. Gösteriye Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel başta olmak üzere tüm siyasi parti liderleri katıldı.

* * *

Tarih: 10 Ekim 2015. Yer Ankara Tren Garı önü. Saat 10.04. Çifte patlama. Bilanço: 97 ölü. 186 yaralı. Ölü sayısı artabilir. Failler henüz belli değil. Alman gazeteciler arıyor. Türkiye’deki gelişmelerle ilgili görüş almak istiyorlar. Hepsinin ortak sorusu; “Türkiye nereye gidiyor?”
Sorulara bakılırsa, Ankara’yı Bağdat sanıyorlar.

* * *

Yeşiller, Türkiye’deki terör saldırısını, Türkiye’nin güvenli ülke statüsüne alınmaması için gerekçe gösteriyor. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Ben, korkunç terör saldırısıyla Türkiye güvenli ülke tartışmasının bittiğini düşünüyorum” dedi.

Terör saldırısı eğer bir ülkenin güvenli olup olmadığı konusunda kriter olarak alınırsa, o zaman İspanya ve Fransa için bu tartışma niçin yapılmadı?

Başbakan Merkel hükümeti, Ankara’daki terör saldırısını alçakça bir saldırı olarak kınadı. Saldırıyı, gösteri özgürlüğüne, demokrasiye bir saldırı olarak niteledi. Ama ‘Merkel, Paris’te olduğu gibi terörü kınamak için Türkiye’ye gidecek mi?’, diye düşünürken, Başbakan Merkel’in pazar günü Türkiye’yi ziyaret edeceği açıklandı. Tam zamanında ve doğru bir karar. Almanya, Türkiye’yi ihmal ettiğini mülteci krizi ve terör saldırısıyla iyice anladı. AB’nin de Türkiye’yi ihmal ettiğini anlamasının ve bu ihmali düzeltmesinin tam zamanı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!