Avrupa’dan 5 aday Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’dan 5 aday Meclis’te
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2015 09:44

Yurt dışında kullanılan oyların sonucuna göre AKP birinci, HDP ikinci, CHP üçüncü parti oldu. Türkiye’deki partilerden aday olan yurt dışındaki adaylardan 5’i Meclis’e milletvekili olarak girdi.

Haberin Devamı

Yurt dışında yaşan seçmenler, Türkiye’de yapılan genel seçimler için ilk kez sandık başına gitti. Yaşadıkları ülkelerde ve gümrük kapılarında kurulan sandıklara 1 milyondan fazla oy atıldı. Kullanılan oylardan 1 milyon 20 bin 790 geçerli sayıldı.

AKP yüzde 49.95, HDP yüzde 20.41, CHP yüzde 17.04 ve MHP 9.25... Diğer partiler ise oyların yüzde 3.35’ini aldı.

Seçimlerde aday olan yurtdışındaki politikacılardan 5’i, TBMM’ye milletvekili olarak girdi. Bu milletvekillerinden 4’ü HDP’den, 1’i ise AKP’den seçildi. İstanbul İkinci Bölge birinci sıra adayı Turgut Öker, Diyarbakır dördüncü sıra adayı Feleknas Uca, Diyarbakır yedinci sıra adayı Ziya Pir ve Batman birinci sıra adayı Ali Atalan, HDP milletvekili seçildi.

AKP’den İstanbul Üçüncü Bölge 10’uncu sıradan aday olan Mustafa Yeneroğlu da Meclis’e girdi.

CHP ve MHP’den ise yurtdışı adaylarından hiçbiri seçilemedi.

OZAN CEYHUN GİREMEDİ

AKP’den İzmir birinci bölge beşinci sıra adayı Ozan Ceyhun ise seçilemedi. Ceyhun, İzmir’den seçilememesinin sorumlusu olarak AKP’nin İzmir teşkilatının profesyonel olarak çalışmamasını gösterdi.

“İstanbul ve Ankara’daki tarzda profesyonel bir AK Parti teşkilatının olması, sonucu farklı etkilerdi. Belki 5’inci sıraya zorlardık, ciddi bir yenilgi aldık” dedi.

KOCAELİ'NDE SEÇİM SONUCUNU ETKİLEDİ

Yurt dışı seçmenin verdiği oylar sonucu MHP bir milletvekili kaybederken, HDP bir milletvekili kazandı. Yurt dışında kullanılan ve geçerli kabul edilen 1 milyon 20 bin 790 oy, seçmen yoğunluğuna göre illere dağıtıldı. Yurt dışındaki oyların ilave edilmesiyle MHP’nin milletvekili sayısı Kocaeli’nde 1’e düştü ve HDP burada bir milletvekili çıkardı. HDP’nin birinci sıra adayı Ali Haydar Konca milletvekili seçilmiş oldu. MHP ikinci sıra adayı Lütfü Türkkan Meclis’e giremedi.

Avrupa’dan 5 aday Meclis’te

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!