Atık sulardan koronavirüsün gelişimi izlenebiliyor

Güncelleme Tarihi:

Atık sulardan koronavirüsün gelişimi izlenebiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2022 13:30

Araştırmacıların, kanalizasyon atık su örneklerinden, enfekte olan kişilerin idrar, dışkı yollarıyla dışarı attıkları koronavirüs gibi hastalık sebebi olan pek çok patojen hakkında bilgi toplayabildiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

BERLİN’deki Max Delbrück Moleküler Tıp Merkezi’nden (MDC) moleküler biyolog Markus Landthaler, “Almanya’da çevresel izleme henüz emekleme aşamasındayken, ABD’de yeni bir endüstri dalı ortaya çıktı” dedi. Bunların, örneğin belediyeler için atık su izleme hizmeti sunan yeni start-up’lar olduğunu anlatan Landthaler, “Ölçülen virüs konsantrasyonlarından enfeksiyon dalgalarındaki eğilimler okunabiliyor” diye konuştu.

Atık sulardan koronavirüsün gelişimi izlenebiliyor
HASTA KAYITTAN DAHA ÇABUK
Uzmanlara göre bu işlem, hasta kayıt işlemlerinden çok daha çabuk yol alınmasını sağlıyor. Ayrıca bu pek çok test kaynaklı hataları da ortadan kaldırıyor. Sadece herkesin test merkezlerinde veya doktorda bir kere tuvalete gitmesi gerekiyor. Biyolog Landthaler “Makul donanımlı herhangi bir laboratuvar bu tür bir analiz yapabilir” diyor. Bazı ülkeler pandemi sırasında bundan faydalandı. Örneğin Avusturya ve Hollanda’daki vatandaşlar, durumun bölgesel olarak nasıl geliştiğini internetten takip edebiliyor. Oralarda, birçok yerde atık su korona için kontrol ediliyor. Sars-CoV-2 ile geçecek üçüncü sonbahar için, Almanya’da da atık suların daha yoğun bir şekilde izlenmesi planlanıyor. Federal Sağlık Bakanlığı’na göre, izlemenin 150 lokasyona genişletilmesi sonbahar planlamasının temel taşlarından biri olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!