Güncelleme Tarihi:
Karlsruhe’deki mahkeme, verginin anayasaya uygun olduğuna hükmetti. Ancak yargıçlar, hükümetin talep ettiği ek vergilerin süresiz olarak alınamayacağını vurguladı. Mahkeme, yasa koyucuların vergiyi gözlemleme yükümlülüğü olduğunu ifade etti. Eğer ek finansman ihtiyacı ortadan kalkarsa, verginin anayasaya aykırı hale gelebileceği kaydedildi. Dayanışma vergisi (Solidaritätszuschlag), 1995 yılında süresiz olarak yürürlüğe girmiş ve özellikle Almanya’nın doğusundaki yeniden yapılanma masraflarını karşılamak için kullanılmıştı. Ancak 2021 yılından bu yana yalnızca yüksek gelirli bireyler ve şirketler bu vergiyi ödemeye devam ediyor. Anayasa Mahkemesi, bu haliyle de verginin yasal olduğu sonucuna vardı.
BÜTÇEYE ZARAR VERİR
FDP’li vekiller, aralarında eski parlamento grup başkanı Christian Dürr’ün de bulunduğu altı isimle, mahkemeye başvurmuştu. Vekiller, 2019’da Doğu ve Batı Almanya’daki yaşam standartlarını eşitlemeyi hedefleyen ‘Dayanışma Paktı’nın sona erdiğini ve bu tarihten sonra verginin hukuki bir dayanağının kalmadığını savundu. Ayrıca, yalnızca yüksek gelirli kesimin vergiyi ödemeye devam etmesinin adaletsiz bir durum yarattığını ileri sürdüler. Hükümet ise dayanışma vergisinin kaldırılmasının bütçeye büyük zarar vereceğini belirtti. Maliye Bakanlığı, 2020’de hazırlanan bir rapora atıfta bulunarak, Almanya’nın yeniden birleşme sürecinin hâlâ ek finansmana ihtiyaç duyduğunu savundu. Ayrıca, Federal Maliye Mahkemesi de verginin yasal olduğu yönünde görüş bildirmişti.
BÜYÜK AÇIK OLUŞACAKTI
Eğer Karlsruhe’deki mahkeme FDP’li vekillerin itirazını kabul etseydi, federal bütçede büyük bir açık oluşacaktı. 2024 yılı için federal hükümet, dayanışma vergisinden 12.75 milyar Euro gelir bekliyor. Mahkeme, verginin anayasaya aykırı olduğuna karar verseydi, bu gelir kaybedilebilirdi. Ayrıca devletin, 2020’den bu yana topladığı yaklaşık 65 milyar Euro’yu vergi mükelleflerine geri ödemek zorunda kalması da ihtimaller arasındaydı.