"Altın Ayı" ödülünü "Taksi" filmi kazandı

Güncelleme Tarihi:

Altın Ayı ödülünü Taksi filmi kazandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2015 00:01

Uluslar arası Film Festivali Berlinale'de Altın Ayı ödülü yarışmaları sonuçlandı. Ödüller açıklanırken, nefesler tutuldu. Berlinale'den sonra gözler Oscar ödülleri ve Cannes film festivaline çevrildi.

Haberin Devamı

Berlin'de 65. kez düzenlenen Berlinale Film Festivali fırtınalı başladı. 10 gün boyunca 72 ülkeden 441 film gösterildi. Tüm filmler hemen hemen yok sattı. Festivalin sonunda kimin Altın ve Gümüş Ayı ödüllerini kazanacağı en merak edilen soruydu. Altın ve Gümüş ayı ödülleri için 19 film yarıştı. Başından itibaren İranlı yönetmen Jafar Panahi'nin Taksi adlı filmi favori gösterildi. Ancak karşısında çok güçlü adaylar vardı. Avustralyalı yıldız Nicole Kidman'ın Ortadoğu'da İngiliz kadın ajanı rolünü oynamak için çöle çıktığı “Queen of the Desert” filmi, çok ilginç konusuyla 45 Years, Balkanlardaki Osmanlı dönemine giden Romanya yapımı Aferim ve erkek olarak yetiştirilen bir kadını anlatan Arnavut filmi Vergine Giurata filmleri en büyük Altın Ayı ödüllerine adaylar arasındaydı.

GÖZYAŞINA BOĞULDU

Ödüllerin açıklandığı cumartesi akşamı törenin düzenlendiği Berlinale Palast'ta sinema, sanat ve siyaset dünyasından davetliler kırmızı halıdan geçerek yerlerini aldı. Uluslar arası jürinin ödülleri açıklamaya başlamasıyla nefesler tutuldu. Altın Ayı ödülünü beklendiği gibi İranlı yönetmen Jafar Panahi'nin Tahran'da taksiye yerleştirdiği bir kamerayla, İran'daki günlük yaşamı tüm çıplaklığıyla anlatan Taksi adlı filmi kazandı. Yönetmen Jafar Panahi ülkesinden çıkma yasağı bulunduğu için törene gelemedi. Altın Ayı ödülünü filmde oynayan yeğeni aldı. Yeğeni ödülü alırken, “Bir şey söyleyemeyeceğim” dedi ve gözyaşlarına boğuldu.

EN İYİLERİ

Gümüş Ayı ödülünü ise Şilili yönetmen Pablo Larrain'in El Club (Kulüp) adlı filmi kazandı. En iyi yönetmen dalında Gümüş Ayı ödülünü, eleştirmenlerin Balkanların Kovboy filmi olarak nitelediği Romanyalı yönetmen Radu Jude'nin Aferim adlı filmi kazandı. En iyi kadın oyuncu dalında 45 Yıl filmiyle Charlotte Rampling ve en iyi erkek oyuncu ödülünü aynı filmdeki rolüyle Tom Courtenay kazandılar. En iyi kısa film dalında Hosanna adlı filmiyle Altın Ayı'yı kazanan Güney Koreli yönetmen Na Young-kil'i kısa filmler jüri üyesi Halil Altındere takdim etti. En iyi ilk film için yarışan Emine Emel Balcı'nın Nefesim Kesilene Kadar filmi ödül alamadı.

KAZANAN FİLMLER

En iyi film (Altın Ayı): Jafar Panahi/"Taksi".
Gümüş Ayı ödülü: Pablo Larrain/"El Club"
En iyi yönetmen: Radu Jude/"Aferim!" ve Malgorzata Szumowska/"Body"
En iyi kadın oyuncu: Charlotte Rampling/"45 Years"
En iyi erkek oyuncu: Tom Courtenay/"45 Years"
En iyi senaryo: Patricio Guzman/"El Boton de Nacar"
En iyi ilk film: Gabriel Ripstein/"600 Millas"
En iyi kısa film (Altın Ayı): Na Young-kil/"Hosanna"
Kısa film jüri ödülü: Joanna Arnow/"Bad at Dancing"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!