Almanya’nın kader günü: 9 Kasım

Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın kader günü: 9 Kasım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2018 15:55

Uluslar için öyle önemli tarihler vardır ki, o günlerin yıl dönümü gelince gururla ve törenlerle anılır. Uluslar için öyle kara günler vardır ki, yıl dönümünde yasla anılır.Ancak Almanya için sevinç ve gurur, acı ve yas aynı tarihe denk geliyor. 9 Kasım.

Haberin Devamı

KUTLANMASI da anılması da zor. Tarihçiler, 9 Kasım için ‘Almanya’nın kader günü’ diyor. Bugünkü Almanya’nın kaderini belirleyen önemli olaylar 9 Kasım tarihlerinde yaşanıyor.
9 Kasım 1918’de ‘Alman Cumhuriyeti’ ilan edildi. Birinci Dünya Savaşı’nın bitmesine iki gün kala, SPD’li devlet adamı Philipp Scheidemann, bugünkü Federal Meclis binası Reichstag’ın balkonundan, “Eski ve çürümüş monarşi çökmüştür. Yaşasın yeni Almanya Cumhuriyeti” diyerek Cumhuriyeti ilan etti.
Böylece Almanya’da parlamenter demokrasiye geçişin ilk adımı atılmış oldu.
Fakat yeni cumhuriyetin ömrü uzun sürmedi.

HİTLER DARBESİ
9 Kasım 1923’te Adolf Hitler, Münih’te kendine ‘Hitler’in vurucu ordusu’ adını veren silahlı bir Nazi sürüsüyle darbe girişiminde bulundu. Darbe kanla bastırıldı. Hitler tutuklanarak, cezaevine konuldu. Cezaevinde ‘Kavgam’ adlı propaganda kitabını yazdı.
Hitler, bir yıl sonra serbest bırakıldı ve 30 Ocak 1933’te iktidara geldi.
9 Kasım 1938’de Naziler Yahudi soykırımının başlangıcı olan katliamı örgütledi.
9 Kasım gecesi tüm Alman İmparatorluğu içinde sinagoglar, Yahudi iş yerleri ve evleri ateşe verildi, yağmalandı.
9 Kasım gecesi ‘Kristal Gece’ adıyla Almanya’nın en karanlık sayfalarından biri olarak tarihe geçti.
Son 9 Kasım tarihi ise Almanya’nın en mutlu günü. 9 Kasım 1989’da Almanya’yı ikiye bölen duvar yıkıldı.
Tek bir kurşun sıkmadan, bir kişi ölmeden iki Almanya’nın birleşmesinin yolu açıldı.

Haberin Devamı

Almanya’nın kader günü: 9 Kasım

KUTLAMA VE YAS
Almanya’nın aydınlık ve karanlık tarihlerine sahne olan ‘9 Kasım’, Berlin’de Federal Meclis’te bir yanda sevinç, bir yanda yas, bir yanda gurur bir yanda utançla anıldı.
Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier parlamentodaki konuşmasında Alman demokrasisinin doğum tarihi olan cumhuriyetin ilan edildiği 9 Kasım 1918 tarihinin bir anma kültürü olarak yerleşmemiş olmasını eleştirdi.
Bugün, milliyetçilerin geçmişi zaferlerle dolu bir tarih olarak göstermeye çalıştığını ve masum bir dünya vadettiğini, bu saldırgan milliyetçiliğe karşı aydınlanmış bir yurtseverliğin yerleşmesini öneren Steinmeier, “Her kim bugün bizim demokrasimizin artık gayet doğal, parlamentomuzun günlük bir iş olduğuna inanıyorsa, o eski günlere geri bakmalı. Bu parlamento doğal bir durum değil, tarihi bir kazanım. Bu kazanım ve miras için mücadele etmeliyiz” dedi.
Steinmeier, insanları demokrasiyi korumak ve savunmak için daha fazla cesaret göstermeye çağırdı.

 

BAKMADAN GEÇME!