Alman Meclisi tezkereyi kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Alman Meclisi tezkereyi kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2015 12:41

Almanya'nın Suriye'ye Tornado keşif uçağı göndermesinin oylandığı meclis oturumunda, 'bilgiler Türkiye ile paylaşılacak mı' sorusu gündeme geldi. Yeşiller, Tornado keşif uçaklarının elde ettiği bilgilerin Türkiye'ye verilmesinin önlenmesini istedi.

Haberin Devamı

Almanya'nın terör örgütü IŞİD'e karşı savaşta Suriye'ye bin 200 asker, 6 tornado, bir yakıt ikmal uçağı ve bir savaş gemisi gönderme planı sert tartışmalardan sonra meclisten geçti.

Alman Meclisi tezkereyi kabul etti


"445 EVET, 146 HAYIR"

Tezkereye büyük koalisyon ortakları 'evet', Sol Parti bütün olarak 'hayır' dedi. Yeşiller'de çoğunluk 'hayır' oyu verdi. Toplam 598 milletvekili oy kullandı. 445 milletvekili tezkereye 'evet', 146 milletvekili 'hayır' oyu verdi. 7 milletvekili ise çekimser oy kullandı.

Alman Meclisi tezkereyi kabul etti


Muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiller, Suriye'ye askeri hareket kararının çok hızlı olduğunu belirterek, başlangıçta oylamanın ertelenmesini istedi. Ancak erteleme talebi reddedildi. Tezkere oylaması öncesi iki saat mecliste sert tartışmalar yaşandı.

Alman Meclisi tezkereyi kabul etti


"SAVAŞ BERBAT EDECEK"

Sol Parti Eş Grup Başkanı Sahra Wagenkencht, bugüne kadar Afganistan, Irak, Libya'ya askeri müdahalelerden tam tersi sonuç alındığını belirterek, “Savaş her şeyi daha berbat ediyor” dedi.

Afganistan'da bugün Taliban'ın halk içinde daha geniş desteğe sahip olduğunu söyleyen Wagenknecht, “Saddam'ı devirdikten sonra bugün Irak'ın yarısı IŞİD'in hakimiyeti altında. Libya keza öyle ve IŞİD'in etkisi altında” diye konuştu.

Wagenknecht, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'ye silah sevkiyatının durdurulmasını talep etti.

Alman Meclisi tezkereyi kabul etti


"TÜRKİYE İLE PAYLAŞILMASIN"

Yeşiller Eş Grup Başkanı Anton Hofreiter, 'bu askeri harekette Türkiye'nin rolü ne olacak?' diye sordu. Hofreiter, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'i, Tornado keşif uçaklarının kaydedeceği bilgilerin Türkiye'yle paylaşılmasına karşı sıkı kurallar getirmeye çağırdı.

Türkiye'nin bu bilgileri alması durumunda YPG'yi bombalayacağını söyleyen Hofreiter, Savunma Bakanı'na yönelik olarak, “Bütün bunları iyi düşünmediğiniz ortada” diye eleştirdi. Yeşiller Eş Grup Başkanı Hofreiter, 'Alman askeri hareketinde komuta hangi ülkenin elinde olacak', 'Esad'ın askerleriyle işbirliği yapılacak mı', 'Rusya'yla nasıl bir işbirliği olacak' sorularını yöneltti ve bu soruların açık olduğunu eleştirdi.

"ANAYASA MAHKEMESİ'NDE ŞANSINIZ YOK"

Büyük koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve SPD, kararın çok hızlı olduğu eleştirilerini reddetti. SPD dışpolitika sözcülerinden Rolf Mützenich, Paris'teki saldırıların kamuoyu hafızasından çıkmayacağını söyledi ve “Şimdi Avrupa'nın dayanışma zamanı” dedi.

CDU dışpolitika sözcüsü Norbert Röttgen, askeri hareketin Almanya'nın savunması için olduğunu vurguladı. CDU'lu Roderich Kiesewetter, Türkiye ile işbirliğinin doğru olduğuna vurgu yaptı.

SPD savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold, muhalefete askeri hareket kararına karşı anayasa mahkemesine başvurmayın uyarısında bulundu. Meclis'te tartışılarak tezkereye karar verildiğini belirten Rainer Arnold, anayasa mahkemesinde itirazın bir şansı olmayacağını kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!