Maskeler düştü, 5 saat arayla istifalar geldi

Güncelleme Tarihi:

Maskeler düştü, 5 saat arayla istifalar geldi
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2021 12:02

Almanya’da maske satan şirketlere arabuluculuk yapıp, yüzbinlerce euro komisyon aldıkları ortaya çıkan muhafazakâr kanat milletvekillerinden CDU’lu Nikolas Löbel baskılara dayanamayıp vekillik görevini bırakırken, 5 saat sonra CSU’lu Georg Nüsslein’ın da partisinden istifa ettiğini CSU Genel Sekreteri Blume duyurdu. Nüsslein, milletvekilliğine bağımsız olarak devam edecek.

Haberin Devamı

Önceki gün maske satan şirketlere arabuluculuk yaparak ortağı olduğu şirketin 250 bin euro komisyon aldığını ve bunun bir hata olduğunu itiraf eden CDU/CSU meclis grubundan istifa ettiğini, ancak milletvekilliğini ‘bağımsız’ olarak ağustosa kadar sürdüreceğini açıklayan CDU’lu Nikolas Löbel, aradan bir gün bile geçmeden baskılara dayanamayıp görevi bıraktı. Löbel, yazılı bir açıklama yaparak, Federal Meclis Başkanı’na milletvekili görevini hemen geçerli olmak üzere bıraktığını ilettiğini duyurdu. Löbel’in istifasının ardından 660 bin euro komisyon aldığı şüphesiyle hakkında soruşturma açılan CSU milletvekili Georg Nüsslein da partisinden istifa etti. Bu yöndeki suçlamaların ortaya çıkması üzerine önce CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı görevinden, sonra da meclis grubundan istifa eden Nüsslein, dün öğleden sonra da üyesi olduğu CSU’yu terk etti. Nüsslein’ın partiden istifasını CSU Genel Sekreteri Markus Blume açıkladı. Blume, Georg Nüsslein’ın bağımsız olarak milletvekilliğini sürdüreceğine işaret ederken, “En doğrusu milletvekilliğini de bırakması olur” dedi.

Haberin Devamı

Maskeler düştü, 5 saat arayla istifalar geldi
LASCHET İSTİFAYA ÇAĞIRMIŞTI
CDU’nun yeni Genel Başkanı ve Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Armin Laschet, makamlarını kriz döneminde kişisel çıkarları için istismar etmekle suçlanan kendi partisinden Nikolas Löbel ile CSU’lu Georg Nüsslein’a “Milletvekilliğini bırakın. Böyle bir kriz döneminde zenginleşme girişiminde bulunan politikacılar demokrasiye zarar verir. Halkın politikaya ve politikacılara güvenini de sarsar” diyerek istifa çağrısında bulunmuştu. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de, “Halkın temsilcilerinin krizi ticarete dönüştürmeleri tolere edilemez. Bunlar halkın temsilcisi olamaz. Zaman kaybetmeden görevi bırakıp gitmeliler” diyerek Laschet’e destek çıkmıştı.

'DERHAL BIRAKMALARI GEREKİR'
CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Ralf Brinkhaus da “Kimin bizim grubumuzda kalacağına biz karar veririz. Ama kimin Federal Meclis’te kalacağına biz karar veremeyiz” diyerek ‘maske fırsatçılığına’ adı karışan milletvekillerine parlamenter demokrasiye daha fazla zarar vermemeleri için ‘görevi bırakın’ çağrısı yapmıştı. Yeşiller’li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth da, her iki milletvekilinin de görevi derhal bırakmaları gerektiğini söylemişti.

Haberin Devamı

CDU/CSU’DA DÜŞÜŞ
Muhafazakâr parlamenterlerin adının maske yolsuzluğuna karıştığının ortaya çıkması üzerine CDU/CSU oy kaybına uğramaya başladı. Son aylarda yapılan kamuoyu yoklamalarında, seçmenlerin yüzde 36-37’sinin desteğini alan CDU/CSU’nun bu hafta sonu genel seçim olsa toplam oyların ancak yüzde 32’sini alabileceği saptandı. Öte yandan bu hafta sonu Almanya’nın Baden Württemberg ve Rheinland Pfalz eyaletlerinde yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimleri ile Hessen’de yapılacak yerel seçimlerde de, maske yolsuzluğu nedeniyle CDU’nun ciddi oy kaybına uğramasına kesin gözüyle bakıldı da belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!