Almanya’da iltica başvuruları düştü

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da iltica başvuruları düştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2025 11:11

Almanya'da bu yılın ilk yarısında yapılan iltica başvurularında önemli bir düşüş yaşandı. Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin (BamF) verilerine göre, Ocak-Haziran 2025 döneminde Almanya’da ilk kez iltica başvurusunda bulunan kişi sayısı 61 bin 336 oldu. Aynı dönemde 11 bin 482 kişi ise ikinci kez başvuru yaptı. Böylece toplam başvuru sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,9 oranında azalarak 132 bin 201’den 72 bin 818’e geriledi. Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, bu düşüşü doğruladı.

Haberlerimizi Google’da Takip Edin
Gelişmelerden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
Haberin Devamı

Federal Hükümet’ten Başbakanlık Müsteşarı Frei, mevcut iltica politikasında bir değişikliğe gerek olmadığını ifade etti. Başvurulardaki bu azalmada, Almanya'nın tüm sınırlarında kademeli olarak uygulamaya koyduğu sabit kontrollerin yanı sıra, Balkan ülkelerinin düzensiz göçü azaltmaya yönelik aldığı önlemlerin de etkili olduğu değerlendiriliyor.

Suriye’deki değişen durum da iltica sayılarındaki düşüşte etkili oldu. Uzun yıllar Almanya’daki iltica başvurularında ilk sırada yer alan Suriye, Aralık ayında Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından liderliğini Afganistan’a kaptırdı. 2025’in ilk altı ayında Suriye’den yapılan başvuru sayısı 15 bin 127 olarak kaydedilirken, Afganistan’dan gelen başvuru sayısı 15 bin 181 oldu.

Bu gelişmelerin yanı sıra İçişleri Bakanlığı'nın bazı Suriyeli mülteciler için koruma statüsünün geri alınması sürecini başlattığı da bildirildi. Özellikle suç işlemiş ya da kamu güvenliğini tehdit eden kişiler için BAMF’a “koruma statüsünü geri çekme” talimatı verildiği, bakanlık sözcüsü tarafından doğrulandı. Öte yandan, Almanya’ya iltica etmek isteyen ve risk altında olduklarını belirten bir grup Afgan vatandaşı, ülkeye karşı dava açtı.

Almanya’da iltica başvuruları düştü

Haberin Devamı

Welt am Sonntag gazetesi, Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) henüz kamuya açıklanmayan gizli raporuna dayandırdığı haberinde, Almanya, bu sayıyla İspanya (76.020 başvuru) ve Fransa’nın (75.428 başvuru) ardından üçüncü sırada yer alıyor. İtalya (62.534) ve Yunanistan (27.718) Almanya’nın ardından geliyor. En az başvuru yapılan ülkeler ise Macaristan (47), Slovakya (84) ve Litvanya (152) olarak sıralandı.

AB genelinde (Norveç ve İsviçre dahil) ise 2025’in ilk yarısında toplam 388 bin 299 kişi iltica başvurusu yapıldi. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23’lük bir azalmaya denk geliyor.

Fotoğraflar: Patrick Pleul/dpa, Harald Tittel/dpa

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!