Almanya’da hükümet destek paketini onayladı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da hükümet destek paketini onayladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2022 14:58

Koalisyon ortakları SPD, Yeşiller ve FDP’nin mart ayının sonunda anlaşmaya vardığı, artan enerji fiyatları ve enflasyona karşı vatandaşı rahatlatmayı öngören destek bugün yapılan kabine toplantısında onaylandı. Destek paketiyle ilgili yasal düzenleme Federal Meclis’te oylanacak.

Haberin Devamı

TÜM dünyada olduğu gibi Almanya’da da özellikle Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş sonrası akaryakıt fiyatları rekor seviyede yükselmişti. Otomobil kurumu ADAC’ın verilerine göre, Almanya genelindeki benzin litre başı ortalama fiyatı 2.203 euro oldu. Bu rakamın savaştan bir gün öncesine göre 45 cent daha pahalı olduğu belirtildi. Motorin ise 10 Mart’ta zirveyi yakaladı ve ortalama litre başı fiyatı 2.321 euro oldu. Destek paketiyle ilgili yapılan yasal düzenlemeye göre, akaryakıtta tüketiciye üç ay boyunca indirim uygulanacak, serbest meslek sahiplerinin gelir vergisinden bir kereliğine 300 euro kesilerek enerji ödemeleri için destek sağlanacak, ailelere bir kereliğine mahsus 100 euro çocuk parası ödenecek. Haziran ayından itibaren ise 3 ay boyunca Almanya genelinde geçerli olacak şekilde toplu taşıma bileti aylık 9 euro olacak. Şubat ayında açıklanan ilk destek paketinde ise yenilenebilir enerji vergisinin temmuz ayından itibaren kaldırılmasına karar verilmişti.
Bugün yapılan kabine toplantısında ayrıca Maliye Bakanlığı’nın bu yıl için 39.2 miylar euro’luk ilave borçlanmasına da onay verildi. İlave borçlanma kapsamında vatandaşları rahatlatacak maddi desteğin yanı sıra ekonomi destek paketinin finanse edilmesi de öngörülüyor. Enerji desteğinin yaklaşık 10.4 milyar euroyu bulması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!