Almanya’da dondurulmuş meyve uyarısı: Hepatit A ve Norovirüs Riski!

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da dondurulmuş meyve uyarısı: Hepatit A ve Norovirüs Riski
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2025 10:50

Almanya’da pek çok kişi, smoothie, yoğurt veya kek yapımında dondurulmuş meyveleri tercih ediyor. Ancak uzmanlar, soğuk havanın bakterileri öldürmek yerine koruduğunu hatırlatarak önemli bir uyarıda bulundu. Tüketici Koruma Merkezi’ne göre özellikle ithal edilen dondurulmuş meyveler, Norovirüs ve Hepatit A virüsü gibi hastalık yapıcı mikroplarla sıkça kontamine olabiliyor.

Haberin Devamı

Bu riskin sadece teorik olmadığı, geçmiş vakalarla da kanıtlanmış durumda. Robert Koch Enstitüsü (RKI), Eylül 2023’te Almanya genelinde bir Hepatit A salgını yaşandığını duyurdu. Salgının kaynağı ise dondurulmuş çileklerdi. O tarihten bu yana, kontamine dondurulmuş meyveler nedeniyle yeni enfeksiyon vakaları bildirilmeye devam ediyor. Özellikle aşısı olmayan kişiler için Hepatit A ciddi bir hastalık haline gelebilir ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. Ancak dondurulmuş sebzeler yerine özellikle dondurulmuş meyvelerin sık hastalık yayma nedeni bilinmiyor. Aynı yasal düzenlemelere tabi olmalarına rağmen, dondurulmuş meyvelerin taze ürünlere kıyasla daha fazla hastalık salgınına neden olduğu biliniyor.

90 DERECEDE KAYNATILMALI
Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR), dondurulmuş meyveleri tüketmeden önce mutlaka yüksek sıcaklıkta pişirilmesini öneriyor. Uzmanlara göre, meyveler en az 90 dereceye kadar ısıtılmalı. Mikrodalgada kısa süreli bir ısıtma ise hastalık yapıcı mikropları öldürmek için yeterli değil. Güvenli bir tüketim için meyveleri kaynatmak veya fırında pişirmek en doğru yöntem olarak öneriliyor. Kaynatma işlemi sırasında birkaç dakika bile yeterli olabiliyor, ancak en az 90 derece sıcaklığa ulaşıldığından emin olunmalı.

BAKMADAN GEÇME!