Almanya'da aşırı sağcı NPD partisi, Cumhurbaşkanı Gauck'u dava etti

Güncelleme Tarihi:

Almanyada aşırı sağcı NPD partisi, Cumhurbaşkanı Gaucku dava etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2013 16:52

Almanya'da aşırı sağcı Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD), Cumhurbaşkanı Joachim Gauck hakkında Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

Haberin Devamı

Spiegel dergisi, NPD'nin Gauck hakkında açtığı davanın konusunun, Berlin Hellersdorf ilçesinde bir mülteci yurdu aleyhine düzenlenen protesto gösterisiyle ilgili sözleri olduğu ifade edildi. Gauck, ağustos sonunda bir okulda yaptığı konuşmada, gösteriyle ilgili olarak “Sokağa çıkan ve bu saçmalayanlara hadlerini gösteren vatandaşlara ihtiyaç var” demişti.

Bunun üzerine NPD'nin Gauck'a “saçmalayanlar” nitelemesiyle NPD üyelerini ve aktivistlerini mi kastettiğini sorduğu ifade edilen haberde, Gauck'un "medyadaki haberler makul şekilde değerlendirildiğinde bu sorunun kendiliğinden cevap bulacağı” yanıtını verdiği belirtildi.

NPD'nin de Cumhurbaşkanı Gauck hakkında dava açtığı ve bu tür sözleri bir daha söylememesi için ihtiyatı tedbir alınmasını istediği bildirildi.

Anayasa Mahkemesi'nin de Gauck'tan açıklama istediği bildirilen haberde, Gauck'un, NPD aleyhinde gösteri yapılması yönünde çağrıda bulunmadığı ve “saçmalayanlar” nitelemesini "belirli kişiler" için kullanmadığı açıklamasını yaptığı kaydedildi.

NPD'nin Gauck'a dava açtığını doğrulayan Anayasa Mahkemesi'nin ihtiyatı tedbir konusundaki kararını 22 Eylül'deki genel seçimden öncesi vermesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!