70 yaşında emeklilik olur mu?

Güncelleme Tarihi:

70 yaşında emeklilik olur mu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2022 15:14

Gesamtmetall Başkanı Stefan Wolf, Almanya’da emeklilik yaşının 70’e çıkarılmasını önerdi, tartışma yeniden alevlendi. Wolf’a destek verenler de oldu karşı çıkanlar da.

Haberin Devamı

İŞVERENLER Birliği Gesamtmetall Başkanı Stefan Wolf, emeklilik yaşının kademeli olarak 70’e çıkarılmasını önerdi. Wolf, “Demografik gelişmeye, sosyal ve emeklilik fonlarının yüküne bakarsanız, rezervler tükendi. Daha uzun ve daha fazla çalışmamız gerekecek. Ortalama insan ömrü uzadığı için kademeli olarak emeklilik yaşını 70’e çıkarmamız gerekecek. Aksi takdirde, sistem orta vadede kendisini finanse edilemeyecek hale gelecek” dedi. Gesamtmetall Başkanı Stefan Wolf’a, ekonomi uzmanlarından da destek geldi. Freiburg Üniversitesi’nden ekonomist Bernd Raffelhüschen, Bild gazetesine verdiği demeçte, “Öneri doğru ve önemli: Çünkü yaşlılıkta yoksulluğun önlenmesine yardımcı olurken, çökmek üzere olan emeklilik kasalarını da rahatlatır” dedi. Funke medya grubuna konuşan ekonomi uzmanı Monika Schnitzer de “Gelecekte emekli maaşını güvence altına almak için üç parametre var; Emeklilik yaşı, katkı payı ve emekli maaşı. Gelecek nesillere aşırı yüklenmek istemiyorsak, üç parametreyi de sisteme uygun hale getirmekten kaçınmayacaksınız” sözleriyle Wolf’a destek verdi.

70 yaşında emeklilik olur mu
‘HÜKÜMETİN GÜVENCE VERMESİ GEREKİR’
Ancak Wolf’un önerisi, sendikalar, sol görüşlü politikacılar ve sivil toplum örgütleri tarafından kesin bir dille reddedildi. Alman Sendikalar Birliği (DGB), IG Bau ve IG Metall sendikalarının temsilcileri Wolf’un bu önerisine karşı çıktı. DGB Yönetim Kurulu Üyesi Anja Piel, önerinin ‘bir duyuru ile emekli maaşının kesilmesinden başka bir şey olmadığını’ söyledi. Pek çok çalışanın artık emekliliğe kadar sağlıklı kalamayacağını belirten Piel, “Bakım, inşaat veya fabrikalarda çalışanlar için uzun süreli çalışmak bir seçenek değil” diye konuştu. Ağır koşullarda çalışanların zaten ‘önemli ölçüde daha düşük yaşam beklentisine’ sahip olduğunu ve bu nedenle daha kısa süre emekli maaşı aldıklarını belirten Anja Piel, “Federal hükümetin, yaşlanan bir toplumda bile iyi ve yeterli bir emekli maaşının güvencesini vermesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

KADEMELİ OLARAK 67’YE YÜKSELTİLECEK
IG-Bau Başkanı Robert Feiger, Gesamtmetall Başkanı Wolf’u zanaatkarlar ve sanayi işçileri arasında yeni bir ‘yaşlılıkta yoksulluk sınıfını’ kışkırtmak istemekle suçladı. Feiger, “Ne kadar çok çalışırsanız, emeklilik çukuruna o kadar çabuk düşersiniz. Marangozlar, çatı ustaları veya iskeleciler gibi meslek grupları için 65 yaşında emekli olmak bile çok uzun” dedi.
Almanya’da güncel olarak emeklilik yaşının 2029 yılına kadar kesintiler olmaksızın kademeli olarak 65’ten 67’ye yükseltilmesi planları var. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD), daha fazla bir yükseltmeyi onaylamıyor. Ekonomistler, mayıs ayı başlarında yaptıkları açıklamada, 70 yaşında emeklilikle ilgili “Koalisyonla yasal emeklilik yaşını artırmama konusunda anlaştık. Ve hiçbir şey bunu değiştirmeyecek” demişlerdi.

BAKMADAN GEÇME!