Almanya, Türkiye’nin ihracatta ilk, ithalatta ikinci ortağı

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Türkiye’nin ihracatta ilk, ithalatta ikinci ortağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2022 11:19

MÜSİAD Karlsruhe’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘MÜSİAD Uluslararası İş Günü’ne (MÜSİAD International Business Day) yoğun katılım oldu. Programın ikinci gününde yapılan Ticaret Fuarı’na Avrupa ve Türkiye’den MÜSİAD üyesi 500’ün üzerinde nitelikli iş insanı katıldı, 110 şirket stant açtı.

Haberin Devamı

TİCARET Fuarı’na, başta ev sahibi olarak MÜSİAD Karlsruhe Şube Başkanı Kamil Manzak, Karlsruhe Başkonsolosu Banu Terzioğlu, Stuttgart Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Oya Demirkan, Türkiye’den gelen MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, Genel Sekreter Dr. Cihad Terzioğlu, Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı Hıfsı Soydemir ve Yardımcısı Selim Sar, Gençlik Kurulu Başkanı Yunus Furkan Akbal, MÜSİAD Avrupa Dönem Başkanı Bahattin Yılmaz, Avrupa Komite Başkanı Burhan Sağlam, MÜSİAD’ın Avrupa yöneticileri ve iş insanları katıldı. Avrupa ve Türkiye’den gelen işletmelerin stantlarındaki yetkililerle sohbet edip çalışmaları hakkında bilgi alan Başkonsolos Terzioğlu, Stuttgart Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Oya Demirkan ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, fuarın Avrupa, Almanya ve Türkiye arasındaki ticari bir köprü oluştuğunu, buradaki işletmelerin Avrupa ülkeleri arasında yakın ekonomik ilişkileri artıracağına inandıklarını söylediler.

Haberin Devamı

Almanya, Türkiye’nin ihracatta ilk, ithalatta ikinci ortağı

‘DOĞDUĞU TOPRAKLAR İÇİN DEĞER ÜRETİYOR’
MÜSİAD’ın ilk yurt dışı şubesini 1993’te Almanya’nın Münih şehrinde açtığını hatırlatan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, şunları söyledi: “MÜSİAD, her şart ve koşulda doğduğu topraklar için değer üreten, eğitimi önceleyen, bölgesinde ekonomiye yön veren bir vizyonla ilerliyor. Bölgesel ve ticari diplomasi aktivitelerimizde bu değerleri gözetiyor, Türkiye’nin hem ulusal hem de uluslararası alanda benzersiz bir cazibe merkezi olmasına yönelik stratejiler geliştiriyoruz. Değişik sektörlerde faaliyet gösteren 12 bin 500’ün üzerinde üyemiz ve 60 bini aşkın firmamızla Türkiye ihracatının yüzde 20’sini gerçekleştiriyoruz. Bu vizyon doğrultusunda Almanya ve Avrupa genelinde faaliyet gösteren Türk girişimci, üretici ve yatırımcılarımızın yanındayız. Global arenadaki ilk şubemizi ise 1993 yılında Münih’te açtık. Bu nedenle Almanya’da faaliyet gösteriyor olmak, MÜSİAD ailesi için çok kıymetli. Almanya, tarihsel olarak Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri. 1960’larda Almanya’ya Türk göçüne kadar uzanan bağlarla, ülkeler arasındaki ilişkiler, klasik bir ticari ilişkinin ötesine geçti. Yaklaşık 3 milyon Türk vatandaşının yaşadığı Almanya’yla ilişkilerimizi daha ileri taşımak ve buradaki Türk vatandaşlarımızın ticari varlığını artırmak için MÜSİAD olarak önemli sorumluluklar üstlendik. Türkiye ve Almanya’nın ticaret hacminin daha da güçlendirilmesi için MÜSİAD üyeleri gayretle çalışıyor.”

Haberin Devamı

Almanya, Türkiye’nin ihracatta ilk, ithalatta ikinci ortağı

‘2021’DE 41 MİLYAR DOLARI AŞTIK’
Almanya’da göçmenlerin aktif rol aldığı yaklaşık 16 bin dernek arasında 4 bin 700 Türk sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Bu dernekler, büyük bir boşluğu kapatarak Almanya’daki yeni nesillere sosyalleşme imkânı sunuyor. Almanya’daki sivil toplum kuruluşlarının ana dilde eğitim ve ayrımcılıkla mücadele gibi Almanya’daki Türk toplumunun tamamını ilgilendiren alanlarda daha koordineli ve etkili çalışma yapmalarını umut ediyoruz. Toplumlar arası sosyal uyumu, bilinçli sosyalleşmeyi ve kendi kimliğini ve değerlerini koruyarak entegrasyonu önemsiyoruz. Almanya, Türkiye’nin ihracatta ilk ve ithalatta ikinci sıradaki ortağı olarak öne çıkıyor. 2020 yılında 38 milyar dolar civarında gerçekleşen ikili ticaret hacmimiz, 2021 yılında 41 milyar doları aştı. Almanya’ya yönelik ihracatımızda öne çıkan en önemli kalemler ise motorlu kara taşıtları, motosiklet, kazan, makine, örme giyim, elektrikli makine ve cihazlar, dokuma giyim... Yeni dönem projeksiyonumuz ise dış ticaret hacmini 50 milyar dolara çıkarabilmek. Yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ile mücadele, yeşil dönüşüm, yapay zekâ ve dijitalleşme gibi geleceğe yön verecek konu başlıklarına yönelik inovatif atılımlarımız, bu hedefe ulaşmamızı hızlandıracak.”
MÜSİAD Uluslararası İş Günü’ kapsamında MÜSİAD şube başkanları toplantısı, sektör kurulları toplantısı, Genç MÜSİAD toplantısı ile diplomasi komisyonu toplantısı eş zamanlı olarak yapıldı. MÜSİAD Karlsruhe Şubesi Başkanı Kamil Manzak, tüm katılımcılara teşekkür ederek fuarda gördükleri ilgi karşısında birlik ve beraberlik ile gelecekte güzel işler yapabileceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!