Almanya seçimlerinde birçok ilk yaşandı

Güncelleme Tarihi:

Almanya seçimlerinde birçok ilk yaşandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 12:03

Almanya'da dün yapılan genel seçimler, birçok ilke de sahne oldu. Bunlar içinde en önemlisi, Hristiyan Demokratlar'dan ilk kez bir Müslüman adayın Cemile Giousouf'un meclise girmesi.

Haberin Devamı

1978 doğumlu Giousouf, 2012 yılından bu yana CDU Kuzey Ren Vestfalya Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

Ailesi Batı Trakya’dan Almanya’ya göç eden Giousouf hem seçim bölgesi Hagen’de doğrudan adaydı, hem de eyalet listesindeydi.

Giousouf'un CDU'dan meclise giren ilk Müslüman milletvekili olmasının dışında, Başbakan Angela Merkel de üst üste üçüncü kez seçim kazanan ilk kadın lider oldu.

Bir diğer ilk de SPD cephesinden geldi. Senegal doğumlu 51 yaşındaki Karamba Diaby de Saksonya-Anhalt eyaletinden seçilerek, Almanya tarihinde Federal Meclis'e girmeyi başaran ilk siyahi milletvekili olma unvanını elde etti.

Merkel önderliğinde CDU, yüzde 41.5 ile Almanya’nın birleşmesinin ardından yapılan ilk seçimler olan 1990’dan bu yana ilk kez bu oy oranına ulaştı.

Haberin Devamı

Ayrıca, hükümet ortağı liberal Hür Demokratlar (FDP) tarihinde ilk kez yüzde 5 barajını aşamayarak, parlamento dışında kaldı.

Yaşanan bir diğer önemli ilk de, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un seçime katılımı artırmak için yapılan kampanyaya dahil olması. Gauck, internet üzerinden yayımladığı video mesajla, seçmenleri oy kullanmaya çağırdı.

Böylece, Almanya tarihinde ilk defa bir cumhurbaşkanı, internet üzerinden yayınladığı videolu mesajla seçmenleri oy kullanmaya çağırmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!