Almanya’nın en çok diyaloğa ihtiyacı var

Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın en çok diyaloğa ihtiyacı var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 12:14

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, hem Alman toplumunun hem de göçmen toplumunun daha fazla birbiriyle iletişim içinde olması gerektiğini söyledi. Gauck, “Almanya’nın en çok diyaloğa ihtiyacı var” dedi.

Haberin Devamı

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Bellevue Sarayı'nda düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada, Almanya'nın çeşitliliğine ve farklılığına değindi. Cumhurbaşkanı Gauck, “Almanya göç ülkesidir. Beyin bunu çoktan biliyor. Ancak toplumun kalbi bunu tam olarak işlemedi” dedi.

Cumhurbaşkanı Gauck, ‘Biz kimiz’ adlı sempozyuma katılan toplumun farklı kesimlerinin temsilcilerine yönelik konuşmasında, Almanya'nın göç ülkesi olma sürecinin duygusal anlamda toplumun tümünde yer edinemediğine işaret etti.

Gauck, “Almanya artık bir göç ülkesi. Rakamlar ve gerçekler bunu gösteriyor” dedi. Almanya'ya göç edenlerin inanılmaz hikâyelerinin bulunduğunu ancak göçmen ailelerin yeni nesil fertlerinin ise benzer hikâyelerinin olmadığına işaret eden Cumhurbaşkanı, “Yeni neslin göç hikâyeleri yok. Çünkü onlar burada doğdu ve burada kabul görmek istiyorlar” dedi.

YENİ BİR TOPLUM KURMAK

Cumhurbaşkanı, göçmenlerle ilgili kullanılan bazı kavramları da tartışmalı bulurken, ‘yeni Alman’ kavramının kullanılmasının da problemsiz olmadığına dikkat çekti.

Gauck, şunları söyledi:
“Örneğin benim geldiğim eyalet de yeni. 25 yıldır Almanya'ya bağlı. Hem Alman toplumu hem de göçmen toplumu daha fazla birbiriyle iletişim içinde olmalı. Almanya'nın en çok diyaloğa ihtiyacı var. Susarak yeni bir toplum yaratamayız. Komşunuzla diyalog kurun. Onu tanıyın. Yabancı olma hissi insanının kaderi değil. Bu his eğer insanlar birbirine doğru yönelmezse ortaya çıkar. Farklılıklardan oluşan yeni bir toplum kurmak için henüz başlangıç aşamasındayız. Birbirimizle diyalog içinde olursak başarırız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!