Almanya, Cumhurbaşkanı yüzünden tavır değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Cumhurbaşkanı yüzünden tavır değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 06:41

Almanya'da hükümet 1915 Olayları'nı katliam ve tehcir olarak adlandıracaktı. Ancak koalisyon hükümetindeki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) yöneticileri “Ermenilerin kaderinin tehcir ve soykırım tarihine örnek teşkil ettiğini” öne süren bir metin üzerinde anlaştı. Bu tavır değişikliğinin arkasında ise insan hakları aktivisti ve eski rahip Cumhurbaşkanı Joachim Gauck var.

Haberin Devamı

Cuma günü Parlamento'daki anma toplantısından önce Cumhurbaşkanı Gauck’un perşembe akşamı Berlin Katedrali’nde ‘Ermeni, Süryani ve Yunan Pontuslara Soykırımı Anma Ayini’ne katılma yönündeki kararı, değişikliğin başlangıcı oldu.

Ayinde bir konuşma yapacak olan Cumhurbaşkanı Gauck’un, ‘soykırım’ sözcüğünü dışlamayacağı ve bunun Alman anayasa organları arasında iki başlılık yaratma tehlikesi olayların akışını değiştirdi.

Ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı arasında sıkı bir görüşme trafiği başladı. Koalisyon ortağı partilerin grup başkanları da bu trafiğe dahil oldu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, görüşme trafiğini doğrulayarak “Cumhurbaşkanlığı ile görüş alışverişinde bulunulduğunu ve Cumhurbaşkanlığı’ndan teşvik geldiğini vurgulamak isterim” dedi.

Haberin Devamı

Temaslarda 1915 Olayları'nın "soykırımlar tarihine örnek" olarak nitelendirilmesinde uzlaşma sağlandı. Koalisyon partileri yöneticileri önceki gün uzlaşma sağlanan taslağı açıkladı.

Taslakta 1915 Olayları “soykırımlar tarihine bir örnek” olarak niteleniyor. Cuma günü bu karar taslağının Parlamento'da kabul edilmesi yüksek olasılık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!