Güncelleme Tarihi:

Zander, içinde bulunulan durumu "Almanya'nın kuruluşundan bu yana en büyük kriz" olarak nitelendirerek, "Görünüm çok kasvetli. Durum gerçekten dramatik." ifadelerini kullandı.
Zander, krizin temel nedenleri olarak Almanya'daki yüksek enerji fiyatlarını, kurumlar vergisini, sosyal güvenlik primlerini ve aşırı bürokrasiyi gösterdi. Yatırım eksikliği nedeniyle üretim tesislerinin eskidiğini ve yeni iş imkanları yaratılamadığını vurgulayan Zander, 2018'den bu yana sektörde 270 bin kişinin işini kaybettiğini hatırlattı. "Geçtiğimiz ay sektördeki çalışan sayımız 3,8 milyonun altına düştü. En son 2015'te bu seviyeleri görmüştük." dedi.
Gesamtmetall'in bir ay önce açıkladığı verilere göre, 2025'in son çeyreğinde savunma sanayisinden gelen büyük siparişler sektörde belirgin bir artışa neden olmuştu. Ancak Zander, bu siparişlerin genellikle devlet tarafından finanse edildiğini ve bunların etkisinden arındırıldığında, asıl sipariş durumunun hala çok düşük seviyelerde olduğunu belirtti.
Zander, bürokrasinin azaltılması konusunda hükümetin yetersiz kaldığını da savundu. Eleştirisini çarpıcı bir benzetmeyle dile getiren Zander, "Hayvan hastalıklarıyla mücadelede bile daha sistematik davranıyoruz." dedi.