Güncelleme Tarihi:
DONALD Trump yönetiminin, ABD’nin ticaret yaptığı 185 ülkeye karşılıklı tarifeler uygulayacağını duyurması Alman iş dünyasında tepkiyle karşılandı. Alman iş dünyası Trump’ın gümrük vergilerini, uluslararası ticaret sistemine, serbest ticarete ve küresel tedarik zincirlerine yönelik eşi benzeri görülmemiş bir saldırı olarak nitelendirdi. Alman Sanayi Federasyonu (BDI) Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Niedermark, tarifelere ilişkin “AB güçlü yanlarını kullanarak esnek bir şekilde tepki vermelidir. Trump’ın gümrük vergilerini eşi benzeri görülmemiş ticari bir saldırı. Bu korumacı tırmanışın gerekçesi anlaşılamaz. İhracat odaklı şirketlerimizi tehdit etmekte ve dünya genelinde refahı, istikrarı, istihdamı, inovasyonu ve yatırımı tehlikeye atmaktadır” ifadelerini kullandı.
Niedermark, Avrupa ekonomisinin jeopolitik çıkarların oyuncağı haline gelmemesi gerektiğine vurgu yaparak, “AB ancak birleşik bir cephe olarak hareket edebilir. Bu 27 üye ülke için olduğu kadar sektörler arasında da geçerli. AB, etkili bir karşı tepki için kararlılıkla kullanabileceği kendi araçlarına sahip. Komisyonun müzakereye istekli olma, Avrupa’nın güçlü yönlerinin farkında olma ve olası tekliflere esnek bir şekilde yanıt verme stratejisini destekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
‘TARİHE KURTULUŞ GÜNÜ OLARAK GEÇMEYECEK’
Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Dış Ticaret Direktörü Volker Treier de Washington’un bu agresif gümrük vergisi politikasıyla ticaret çatışmasını tırmandırdığını belirterek, AB’den alternatif ticari ilişkilerin genişletilmesini ve Avrupa’nın rekabet gücünün artırılmasını istedi. Treier, Trump’ın gümrük vergisi açıklamasının ABD için bir ‘kurtuluş günü’ olacağı yönündeki açıklamasına atıfta bulunarak, “Bu, tarihe bir kurtuluş günü olarak değil, özellikle Amerikalı tüketiciler için bir yük günü olarak geçecek. Amerikalılar tüketimlerinin beşte birini yurt dışından temin ediyor” dedi.
‘DÜNYAYI TİCARET SAVAŞINA SÜRÜKLÜYOR’
Alman Toptancılık ve Dış Ticaret Birliği (BGA) Başkanı Dirk Jandura ise Trump’ın gümrük tariflerini küresel ticarete karşı bir saldırı olarak nitelendirdi. Jandura, “ABD Başkanı, 100’den fazla ticaret ortağına yönelik ciddi gümrük vergisi artışlarıyla, dünyayı Amerikan Brexit’i ile açık bir ticaret savaşına sürüklüyor. Bu çatışmanın ekonomik büyümemizi önemli ölçüde etkilemesini bekliyorum. Ne kadar uzun sürerse, ABD dahil herkes için o kadar acı verici olacaktır” ifadelerini kullandı. AB’nin ABD’ye net karşı tedbirlerle yanıt vermesi gerektiğini belirten Jandura, “Bu ancak birlikte başarılabilir. Amacımız bu ticaret savaşını hızlı bir şekilde sona erdirmek olmalı, ancak aynı zamanda Avrupa’ya şantaj yapılamayacağını da göstermeliyiz” dedi.
‘BRÜKSEL AB ADINA TEK SESLE KONUŞMALI’
Alman Kimya Sanayi Birliği (VCI) Genel Müdürü Wolfgang Grosse Entrup, Trump’ın kapsamlı gümrük vergisi açıklamalarıyla küresel ticarette yeni bir dönem başlattığını ve ABD’nin küresel ekonomiden ayrışmasını hızlandırdığını savundu. ABD hükümetinin kararından üzüntü duyduklarını dile getiren Entrup, “Şimdi ilgili herkesin soğukkanlılığını koruması önemli. ABD, Almanya için kilit bir ekonomik ortaktır ve öyle kalacaktır. Bir tırmanma sarmalı sadece zararı artıracaktır. Ülkemiz tırmanan bir ticaret savaşının piyonu haline gelmemelidir. Brüksel, Washington ile yakın diyalog içinde kalmalıdır. Berlin, Brüksel’in AB adına tek sesle konuşmasını sağlamalıdır” değerlendirmesinde bulundu.
‘BU KORUMACILIK SADECE KAYBEDENLER ÜRETECEKTİR’
Alman Otomobilciler Birliği (VDA) Başkanı Hildegard Müller de kapsamlı ABD gümrük vergilerinin ticaret politikasında temel bir dönüm noktasına işaret ettiğini belirterek, “Bu korumacılık sadece kaybedenler üretecektir. ABD’deki tüketiciler, artan enflasyon ve azalan ürün seçimi yoluyla ek tarifelerin etkilerini doğrudan hissedecekleri için özellikle etkilenecekler. Bu tür tarifeler aynı zamanda ABD şirketleri üzerindeki inovasyon baskısını azaltarak orta vadede uluslararası rekabet güçlerini zayıflatacaktır” ifadelerini kullandı.