Alman Hükümetinin yeni hedefi: Dijitalleşme, enerji verimliliği, sanayi yatırımı

Güncelleme Tarihi:

Alman Hükümetinin yeni hedefi: Dijitalleşme, enerji verimliliği, sanayi yatırımı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2014 09:30

Almanya'da koalisyon çalışmalarını değerlendirmek için bir araya gelen federal hükümet ortakları, dijital altyapı oluşturulması, enerji verimliliğini arttırılması ve sanayi yatırımlarında yeni bir hamle üzerinde anlaştı. Tartışmalı konularda ise anlaşma sağlanamadı.

Haberin Devamı

Federal koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) genel başkanları koalisyon hükümetinin kuruluşunun üzerinden bir yıl geçmesinden sonra ilk defa bir araya geldi.

Başbakanlıkta koalisyon çalışmalarını değerlendiren Başbakan ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve CSU Genel Başkanı Horst Seehofer hükümetin gelecek aylarda ağırlık vereceği konuları belirledi. Buna göre; sanayi alt yapı yatırımları, dijital alt yapı ve enerjinin etkin kullanımı çalışmaları öncelikli olacak. Kalkınma hedeflerine yönelik özellikle özel sektördeki yatırımcıların planlama ve güven çalışmalarına ağırlık verilmesi gündemde.

İç ve dış güvenlik konularının da ele alındığı zirvede Ukrayna krizi, terör örgütü IŞİD ve Ebola virüsüne yönelik atılacak adımları da görüşen koalisyon ortakları, özellikle Ukrayna ve Orta Doğu’da yaşanan krizin Alman ekonomisine olumsuz etkisini gözden geçirdikleri kaydedildi.

İNTERNET HIZININ ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR


Almanya’nın son aylarda ABD ile yaşadığı dinleme ve vatandaşların e-postalarının takip edilmesi şeklinde ortaya çıkan skandallar sonrası Avrupa’nın kendi dijital alt yapısını oluşturması çalışması hükümetin öncelikli gündemleri arasında yer alıyor. Hükümet ayrıca, Almanya’da internet erişim hızının artması ve taşrada da internet ağının geliştirilmesi için alt yapı çalışmalarına hız vermek istiyor.

TARTIŞMALI KONULARDA ANLAŞMA YOK

Hükümetin küçük ortağı CSU’nun ısrar ettiği Alman otoyollarında geçiş ücreti talebinde koalisyon ortakları arasında anlaşma sağlanmadı. Buna ek olarak Federal Ordu’nun teçhizat eksikliği,Ukrayna ve Kuzey Irak’a daha fazla askeri yardım konuları ele alınmakla birlikte nasıl bir yol izleneceği açıklanmadı. Federal Hükümet’in kurmak istediği Kuzey- Güney Enerji Panelleri’ni Seehofer’in veto ederek karşı çıktığı belirtildi. Seehofer’in, elektrik ihtiyacını karşılamak için gaz santralleri kurmanın daha faydalı olacağını ileri sürdüğü kaydedildi.

Enerji Bakanı Sigmar Garbiel ve CSU Başkanı Seehofer’in konuyu bu hafta bakanlıkta görüşmeyi kararlaştırdıkları ifade edildi. Merkel, Gabriel ve Seehofer, bakanlar, grup başkanları ve parti gelen sekreterlerinin de katıldığı büyük koalisyon değerlendirme toplantısında genel konulara değinmekle birlikte asgari ücret, sağlık ve emeklilik reformu gibi önemli kararları üç lider özel görüşmelerde almışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!