Alman ev sahibi Türk kiracılara tazminat ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Alman ev sahibi Türk kiracılara tazminat ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 15:39

Ev sahibi aynı binada oturan Alman kiracılara düşük, Türk kiracı Müfit Pöhrenkçi ile Arap kiracılara yüksek oranda zam yaptı. Pöhrenkçi ile eşi, ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle ev sahibi aleyhinde dava açtı... Davaya bakan hakim, “Etnik kökene göre zam mı olur?” deyip, ev sahibini 30 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de, etnik kökene göre kiraya zam yapan ev sahibi mahkeme tarafından ayrımcılıktan mahkum oldu.

Ev sahibi, aynı binada oturan Alman kiracılarına düşük, Türk ve Arap kiracılarına yüksek oranda zam yapmasını mahkeme, ayrımcılık suçu olarak değerlendirdi. Etnik kökene göre zammın Almanya’da yürürlüğe giren ayrımcılık yasasına aykırı olduğuna hükmeden Berlin mahkemesi, ev sahibinin, eski kiracısı Müfit Pöhrenkçi ile eşine 15’er bin Euro’dan toplam 30 bin Euro tazminat ödemesine hükmetti. Hakim kararını açıklarken “Etnik kökene göre zam mı olur” sözleriyle ev sahibine çıkıştı.

20 YILLIK KİRACI

Berlin’in Türk mahallesi Kreuzberg’deki Fanny-Hensel-Kiez mahallesinde 20 yıl boyunca aynı evde oturan Müfit Pöhrenkçi, davayla ilgili olarak şunları söyledi:
“38 yıldır Almanya’dayım. 20 yıl boyunca aynı evde oturdum. Beş çocuğum bu evde büyüdü. O zamanın parasıyla 950 Mark (475 Euro) kirayla girdim. Evlerimiz daha sonra satıldı. Yeni ev sahibi geldi. Kirayı sürekli artırdı. 2009 yılında 780 Euro öderken üst üste zam yaptı ve kira 2010 yılı itibarıyla bir anda bin 350 Euro’ya yükseldi. Binada Türk, Arap ve Alman kiracılar oturuyor. Hepimiz bir aile gibiydik. Kendi aramızda konuşurken Türk ve Arap kiracılara yüksek, Alman kiracılara da düşük zam yapıldığı ortaya çıktı. Alman komşularımız bizimle dayanışma gösterdi. Ayrıca belediye ve diğer kurumlar da destek olunca eşimle birlikte ayrı ayrı ayrımcılık davası açtık. Dava sürecinde yıprandık. Ama ev sahibini dize getirdik. Ayrımcılık yapan ev sahibinin ceza almasına çok sevindim.”
Pöhrenkçi, aşırı zam yüzünden evden çıkmak zorunda kaldığını da söyledi.

Alman ev sahibi Türk kiracılara tazminat ödeyecek


GÖÇMEN KİRACI İKİ KERE MAĞDUR

Haberin Devamı

Berlin’de 26 yıl önce kurulan ve kuruluşundan beri hukuksal, sosyal ve politik alanlarda vatandaşlara danışmanlık hizmeti sunan Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) dava sürecince Pöhrenkçi ailesine destek verdi. TBB Genel Sekreteri Fuat Şengül, “Ayrımcılıkla mücadele konusunda duyarlı davranıyoruz. Berlin’de konut alanında ciddi bir ayrımcılık yaşanıyor. Göçmenlere ev sahiplerinin evlerini vermek istemediği artık sır değil. Hükümet yetkililer hatta Başbakan Merkel de bunu dillendiriyor. Ancak etnik kökene göre kira artışı çok rastlanan bir durum değil. Almanya’da ilk kez etnik kökene göre zam yaptığı için bir ev sahibi mahkum oldu. Karar emsal teşkil edeceği için çok önemli. Berlin’de hızla kiralar fahiş rakamlara ulaştığından ev sahipleri eski kiracıları çıkarmak için ellerinden geleni yapıyor. Bu durumdan tüm kiracılar olumsuz etkileniyor. Fakat göçmen kiracılar Almanlara göre iki kez mağdur oluyor. Hem yüksek oranda kira zammı hem de ayrımcılıkla karşılaşıyorlar.”

Şengül, hangi alanda olursa olsun ayrımcılığa uğradığını düşünenlerin kendilerine başvurmasını isterken “Mağdurlara ücretsiz danışmanlık yapıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!