Alman ekonomisinde resesyon kaygısı

Güncelleme Tarihi:

Alman ekonomisinde resesyon kaygısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2022 13:51

Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) verilerine göre, Alman ekonomisi temmuz ayında kötüleşti. Ifo Başkanı Clemens Fuest, “Almanya resesyonun eşiğinde. Yüksek enerji fiyatları ve gaz kıtlığı tehdidi ekonomiyi olumsuz etkiliyor” dedi.

Haberin Devamı

ARTAN enerji fiyatları ve yaklaşmakta olan gaz kıtlığı, devam eden arz sorunları ve yüksek enflasyon, Alman ekonomisine baskı yapıyor. Almanya’nın en önemli ekonomik analiz kuruluşlarından olan Ifo’ya göre, iş dünyasında veriler bir önceki aya göre 3.6 puan azalarak 88.6 puana geriledi. Bu, Haziran 2020’den bu yana en düşük seviye. Analistler bir yavaşlama bekliyordu ancak ortalama olarak yalnızca 90.1 puana düşüş bekleniyordu. Konuyla ilgili açıklama yapan Ifo Başkanı Clemens Fuest, “Almanya durgunluğun eşiğinde. Yüksek enerji fiyatları ve gaz kıtlığı tehdidi ekonomiyi zorluyor” dedi. İş dünyasında tüm sektörlerde durumun önemli ölçüde kötüleştiğini, karamsarlık hâkim olduğunu ifade eden Fuest, “Bu, neredeyse tüm endüstriyel sektörlerde aynı. Hizmet sağlayıcılar arasındaki ruh hali, turizm ve konaklama sektörleri de dahil olmak üzere büyük bir iyimserliğin ardından durum yeniden değişti” dedi.

Haberin Devamı

‘PUTİN’İN ELİNDE’
Geçen hafta, Avrupa Merkez Bankası (ECB) 11 yıl içinde ilk kez faiz oranlarını artırdı. Diğer birçok merkez bankası uzun süredir faiz artırımı rotasında. Bankacılar da Ifo verilerini pek umut verici yorumlamadı. VP Bankası baş ekonomisti Thomas Gitzel, “Bir resesyondan pek kaçınılamaz. Yüksek enflasyonun getirdiği yükler, yaklaşan enerji krizi ve tedarik zinciri zorlukları çok fazla” dedi. Commerzbank baş ekonomisti Jörg Krämer ise, “Sonuç olarak, Alman ekonomisi muhtemelen bir gerileme içinde olacak. Sonunda işlerin ne kadar kötüye gideceği öncelikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in elinde. Gaz kaynakları tamamen durursa, derin bir durgunluk kaçınılmaz olur” şeklinde konuştu.

BAKMADAN GEÇME!