Akaryakıtta indirim kime yarayacak?

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıtta indirim kime yarayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 10:18

Almanya’da 1 Haziran’dan itibaren akaryakıtta devlet destekli indirim uygulanmaya başlanacak. Artan enflasyon ve aşırı zamlar nedeniyle vatandaşları rahatlatma amacıyla hükümetin verilen destek, 30 Ağustos’a kadar devam edecek. Yasal düzenlemeye göre benzinin litre başı fiyatının 35 cent, mazotun ise yaklaşık 17 cent düşmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

ANCAK büyük petrol şirketlerinin devlet destekli akaryakıt indirimini yeteri kadar tüketiciye yansıtmayacağı ve tam tersine destekten kendilerinin faydalanacağı yönündeki endişeler artıyor. Uzmanlar, benzinin zaten gereğinden çok daha pahalı olduğunu belirterek, indirim olsa bile bunun tam yansımayacağını ve sürücülerin bir anlamda dolandırılacağı konusunda uyarıyor. Federal Kartel Dairesi ise Medyada bu yönde haberlerin çıkması üzerine akaryakıt fiyatlarındaki gelişimin takip edileceğini açıkladı.

Akaryakıtta indirim kime yarayacak
Andreas Mundt

PERSONEL SAYISI ARTIRILDI
Kartel Dairesi Başkanı Andreas Mundt, RTL ve Ntv televizyonlarına yaptığı açıklamada, indirimin tüketiciye yansıtılmaması durumunda akaryakıt şirketlerine bunun sorulacağını açıkladı. Ancak Mundt, kontrol sistemlerinin yine de sınırlı olduğunu belirtirken, “Petrol şirketleri yasal olarak vergi indirimini fiyatlara birebir olarak yansıtmak zorunda değil. Federal Kartel Dairesi benzin fiyatlarını belirleyemez. Seçeneklerimiz sınırlıdır. Biz bir rekabet otoritesiyiz, fiyat otoritesi değil” açıklamasında bulundu. Ancak, ortak fiyat belirleme konusunda bir gizli anlaşma olup olmadığının yine de sıkı inceleneceğini kaydeden Mundt, bu konuda Almanya’daki 14 bin 500’e yakın benzin istasyonunu daha iyi incelemek için bu göreve bakacak personel sayısının artırıldığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!