Afrika açılımı yapan Almanya, Türkiye modelini yakından izliyor

Güncelleme Tarihi:

Afrika açılımı yapan Almanya, Türkiye modelini yakından izliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2018 19:06

Zengin yeraltı kaynakları ve geniş tarım arazilerine sahip Afrika’ya açılım başlatan Almanya, Çad, Kamerun, Nijerya ve Nijer’in içinde yer aldığı Çad Gölü havzasına, bölgenin teröristler, suçlular ve insan kaçakçılarından arındırılması için 140 milyon euro ek yardım yapacak. Türkiye’nin Afrika açılım modeli de yakından takip ediliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Başkenti Berlin’de düzenlenen Çad Gölü Havzası İnsani Yardım Konferansı’nın açılışını yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Çad Gölü havzası ülkeleri için 140 milyon euroluk yardım yapılacağını söyledi.
Almanya’nın geçen yıl söz verdiği 100 milyon euro yardımın bölgeye aktarıldığını belirten Maas, “Kuzey Afrika ile Sahra Altı Afrika arasında ekonomik bir merkez olan Çad Gölü havzasının teröristler, suçlular ve insan kaçakçıları için bir barınma noktası olmaması için birlikte çalışıyoruz” dedi. Maas, Almanya’nın 2020’ye kadar yapacağı 140 milyon euroluk ek yardımın, insani yardım, güvenlik ve kalkınma projelerinde kullanılacağını bildirdi.
Norveç de aynı bölgeye 40 milyon euro ek yardım yapacağını açıkladı.

Afrika açılımı yapan Almanya, Türkiye modelini yakından izliyor

Haberin Devamı

10 MİLYON İNSAN YARDIM BEKLİYOR
Birleşmiş Milletler’e göre, Çad Gölü havzasındaki 10 milyon kişi, korumaya muhtaç ve acil olarak insani yardım bekliyor. Bölgedeki 2,4 milyon kişi, güvenlik sorunu yüzünden evini terk etmiş durumda.

TÜRKİYE MODELİ İNCELENİYOR
Son aylarda Afrika ülkelerinin liderlerini Berlin’de ağırlayan Almanya, şirketlerinin Afrika’da daha fazla yatırım yapması için çalışmalar yürütüyor. Başbakan Angela Merkel, geçen hafta Batı Afrika ülkeleri Senegal, Gana ve Nijerya’ya 3 günlük ziyaret gerçekleştirmişti. Ziyarette, zengin yeraltı kaynakları ve geniş tarım arazilerine sahip kıtada özellikle altyapı ve enerji alanlarındaki yatırım fırsatları ele alınmıştı.
Yatırımlar yoluyla Afrika’nın göç veren ülkelerinin istikrara kavuşmasına ve kalkınmasına yardımcı olmayı da hedefleyen Almanya, Türkiye’nin Afrika açılım modelini de yakından takip ediyor.

BAKMADAN GEÇME!