AfD’nin durmayan yükselişi: 9. seçimden de başarıyla çıktı

Güncelleme Tarihi:

AfD’nin durmayan yükselişi: 9. seçimden de başarıyla çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2016 15:12

Mülteci ve İslam karşıtı parti Almanya için Alternatif (AfD), son iki yılda girdiği 9 seçimden de başarıyla çıktı. İki yıl önce Saksonya Eyalet Meclisi’ne milletvekili sokan AfD, Saksonya-Anhalt Eyaleti’nde yüzde 24.3 ile en yüksek oy oranına ulaştı. Pazar günü ise yüzde 20.8 ile iktidar partisinin bile üstüne çıktı. Şimdi Almanya’da herkes AfD’nin bu yükselişini konuşuyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 2013’de yapılan genel seçimlerde aldığı yüzde 4.7 oy oranıyla barajı geçemeyerek Federal Meclis dışında kalan AfD, 2014’de yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 7 oy oranını yakalayarak 7 milletvekili çıkardı. AfD, 2014’ün ağustos ayında yapılan Saksonya Eyalet Meclisi seçimlerinde oyların yüzde 9.7’sini hanesine yazdırarak Almanya’da ilk kez bir meclise girmeyi başardı. Aynı yılın eylül ayında Brandenburg ve Thüringen eyalet meclisleri seçimlerde de başarılı olan AfD, Brandenburg’da yüzde 12.2 ve Thüringen’de de yüzde 10.7 oy oranlarıyla Saksonya’da aldığı sonucun üzerine çıktı.

2015’de Hamburg’da yapılan Eyalet Meclisi seçimlerinde 6.1, Bremen Eyalet Meclisi seçimlerinde de yüzde 5.5 oranında oy alan aşırı sağcı parti, ilk kez ülkenin batısında bulunan eyaletlerde meclise girdi.

Haberin Devamı

ANLAŞMAZLIK YÜZÜNDEN BÖLÜNDÜLER

Avrupa’daki sığınmacı krizi ve özellikle Fransa’daki terör saldırılarının ardından izlediği yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı politikalarıyla dikkati çeken AfD içinde ekonomi konularına ağırlık vermek isteyen kanat, aşırı sağcı söylemlerden rahatsız oldu. 2015’in haziran ayında yapılan genel kurulda partinin genel başkanı olan Frauke Petry ile eski genel başkan Bernd Lucke ve iktisatçılar, partiden ayrılarak yeni bir parti kurdu. Bu ayrılışın ardından AfD kamuoyu araştırmalarında yüzde 3’e kadar geriledi.

SÖYLEMLERİNİ DAHA DA SERTLEŞTİRDİ

Yılın ikinci yarısında sığınmacı krizinin derinleşmesi ve Almanya’nın eylül ayında sığınmacılara kapıları açması üzerine AfD, aşırı sağcı söylemlerini daha sertleştirdi. 2016’nın mart ayında Saksonya-Anhalt, Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde yapılan meclis seçimlerinde oy oranını artıran AfD, Saksonya-Anhalt eyaletinde yüzde 24.3 ile şimdiye kadarki en yüksek oy oranını yakaladı. Özellikle federal hükümeti oluşturan partilere tepki duyanların oylarını kazanan ve PEGIDA hareketi tarafından da desteklenen AfD, Baden-Württemberg’de yüzde 15.1 ve Rheinland Pfalz’da da yüzde 12.1 ile dikkat çekici bir başarı sağladı.

Haberin Devamı

CDU’YU GERİDE BIRAKTI

AfD, pazar günü yapılan Mecklenburg-Vorpommern Eyalet Meclisi seçimlerinde yüzde 20.8 oranında oy alarak ilk kez Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığı yaptığı CDU’yu geride bıraktı. Böylece AfD, katıldığı eyalet meclisi seçimlerinden üst üste 9’uncu kez başarıyla ayrılmış oldu.

Berlin’de 18 Eylül’de yapılacak Eyalet Meclisi seçimlerinde de AfD’nin yüzde 10’nun üzerinde oy alması bekleniyor.

Kamuoyu anketleri, partinin eyaletlerde elde ettiği başarının gelecek yıl eylül ayında yapılacak genel seçimlere de yansıyacağına işaret ediliyor.
Anketler, AfD’nin Almanya genelinde CDU ve Sosyal Demokrat Partinin (SPD) ardından üçüncü sırada olduğunu gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!