Güncelleme Tarihi:
Almanya’da görevi gelecek hafta salı günü bırakmaya hazırlanan Şansölye Olaf Scholz, ‘kesinleşmiş aşırı sağcı’ olarak sınıflandırılan AfD’nin yasaklanması konusunda acele edilmemesi gerektiğini söyledi. Scholz, Hannover’de katıldığı ‘Kilise Günleri’ etkinliğinde, AfD’nin güçlenmesinin kendisini tedirgin ettiğini belirtirken, “Bu partinin yasaklanması konusunda acele edilmemeli” dedi. Federal Anayasa Mahkemesi’nin son dönemlerde tüm parti yasağı başvurularını geri çevirdiğini hatırlatan Scholz, “Ben bu konuda acil davranılmasına ve acele edilmesine karşıyım. Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı bu raporu titiz bir biçimde hazırlamıştır. Bu sayfaların (1100 sayfa) çokları tarafından titiz bir biçimde incelenip değerlendirilmesi gerekir” açıklamasında bulundu.
SPD Genel Başkan Yardımcısı Serpil Midyatlı ise AfD’nin ‘kesin aşırı sağcı bir oluşum’ olarak sınıflandırmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Midyatlı, AfD’nin yasaklanması sürecinin başlatılmasını talep ederek, “Yasak gelmeli, bu benim için net” ifadesini kullandı.
‘HÜKÜMET SÜRECİ BAŞLATMALI’
Schleswig Holstein Başbakanı Daniel Günther (CDU), federal hükümete çağrıda bulunarak, “Hükümet, demokrasiyi korumak için, hızlı bir şekilde (AfD’yi) yasaklama sürecini başlatması lazım” değerlendirmesinde bulundu. Günther, AfD’nin Almanya’nın ‘özgürlükçü ve demokratik temel düzen için bir tehdit oluşturduğunu ve toplumsal barışı tehlikeye attığını’ ileri sürdü. CSU milletvekili Alexander Dobrindt de BfV’nin raporu sonrasında AfD’nin daha fazla takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
Öte yandan gelecek hafta Almanya’nın 10’uncu başbakanı olarak göreve başlayacak olan CDU lideri Friedrich Merz’i düzensiz göç, sığınmacı, ekonomik alanda yaşanan sıkıntılar ve Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın yanı sıra AfD yasağının da beklediğine dikkat çekildi.