AfD mecliste ilk Sol Partili Başbakan gündemde

Güncelleme Tarihi:

AfD mecliste ilk Sol Partili Başbakan gündemde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2014 11:08

ALMANYA'da dün Brandenburg ve Thüringen'de Eyalet Meclisi seçimleri yapıldı. 88 sandalyeli Brandenburg’da 400, 88 sandalyeli Thüringen'de ise 406 aday yarıştı.

Haberin Devamı

İki eyalette toplam yaklaşık 4 milyon seçmen bulunurken Thüringe'nde katılım yüz 40 civarında kaldı. Bu eyalette kesin olmayan sonuçlara göre CDU yüzde 34, Sol Parti yüzde 28, SPD yüzde 14, Yeşiller yüzde 6 oy aldı. Sağ popülist Avrupa Birliği karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) yaklaşık yüzde 7 oy alarak meclise girmeyi başardı.

İlk sayımlara göre sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisi iki eyalette de oy patlaması yaptı ve meclise girdi. Hür Demokrat Parti (FDP) her iki eyalette yüzde beş barajına takılıp meclis dışında kaldı. Thüringen'deki seçim sonuçları Sol Parti, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ve Yeşillerin koalisyon yapma ihtimalini doğurdu. İki partinin hükümet ortaklığı yapması durumunda Bodo Ramelow, Almanya'da ilk Sol Partili Başbakan olarak tarihe geçecek. Brandenburg eyaletinde ise SPD ile Sol Parti'nin tekrar iktidar ortaklığı yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Brandenburg'da ise katılım daha da düşük oldu. Bu eyalette 16 yaşındakiler de ilk kez oy kullandı. 2 milyon 100 bin seçmenden sandığa gidenlerin oranı yüzde 40'ın altında kaldı. Seçim sonuçlarına göre iktidardaki SPD ile Sol Parti koalisyonu beş yıl daha hükümette kalacak.
İlk belirlemeler göre partilerin oy dağılımı şöyle:
SPD: Yüzde 33
CDU: Yüzde 22
Sol Parti: Yüzde 21
AfD: Yüzde 10
Yeşiller: Yüzde 5.5
FDP: yüzde 5 barajını aşamadı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!