‘Acı, dramatik ve korkutucu’!

Güncelleme Tarihi:

‘Acı, dramatik ve korkutucu’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2021 10:24

Almanya’da hükümet, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden önce ülkede yaşayan Alman vatandaşları ve Almanya’daki yerel personel için çalışan Afganlıları ülkeden tahliye edemediği için eleştirilerin hedefinde kaldı. Afganistan’daki gelişmelerle ilgili akşam geç saatlerde basın açıklaması yapan Merkel, bundan sonra tahliyenin ellerinde olmadığını ve Kabil’deki durumun belirleyici olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Angela Merkel, Afganistan’daki gelişmeleri acı, dramatik ve kokutucu olarak niteledi. Merkel, Afganistan’da uzun süre çözüm olacağından yola çıkarak durumu yanlış değerlendirdiklerini de itiraf etti. Afganistan’daki gelişmeler konusunda AB olarak ortak bir tedbir alacaklarını ifade eden Başbakan Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile de bu konuda görüştüklerini açıkladı

AFGAN MÜLTECİ SAYISINDA ARTIŞ
Merkel, AB Dışişleri ve İçişileri Bakanlarının Afganistan’daki gelişmelerle ilgili çarşamba günü bir araya geleceklerini kaydetti. Aynı gün federal kabinede de konunun değerlendirileceğini söyledi. Toplantılarda, Afganlı mültecilerin kaçmak zorunda olduğu komşu ülkelere yardım konusu ele alınacak. Başbakan Merkel, Afganlı mülteci sayısında artış beklediğini ifade ederken, Almanya’nın çok sayıda Afganlı mülteciyi alamayacağının da altını çizdi. Merkel, asıl hedeflerinin doğrudan Almanya’ya yardım eden Afganlılara bir perspektif sunmak olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

FİLME GİTMESİ TEPKİ YARATTI
Öte yandan Merkel’in basın açıklaması sonrası Berlin’de bir belgesel filmin prömiyerine katılarak mutlu pozlar vermesi tepki çekti. Bild gazetesi, “Afganistan’daki Almanlar canları için endişe ediyor, Merkel’se gülüyor” başlığıyla başbakanı eleştirdi. Merkel, sinemada gerçekleşen ‘Die Unbeugsamen’ adlı filmin prömiyerinde yaptığı konuşmada da Afganistan’daki gelişmelere değindi. Merkel, “Böyle bir günde de, siyasi olarak angaje oldukları gerekçesiyle yaşamlarından endişe duyan Afganlı kadınların yanındayız” dedi.

‘Acı, dramatik ve korkutucu’

ALMAN HALKINA NE DERİM
Öte yandan Bild gazetesi, Merkel’in ülkesinden kaçan Afganlı lider Ghani ile geçen hafta yaptığı son telefon görüşmesinde, “Afganistan’daki Alman ordusunun 20 yıldır gösterdiği çabaların boşa çıkması durumunda Alman halkına ne derim” dediğini yazdı. Ghani’nin ise bu görüşmede Taliban’la savaşacağı garantisi verdiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!