'Abluka' Venedik'te Altın Aslan için yarışacak

Güncelleme Tarihi:

Abluka Venedikte Altın Aslan için yarışacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2015 15:24

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın jüri üyesi olduğu 72. Venedik Film Festivali’nde 3 Türk filmi izleyiciyle buluşacak. Türk yönetmen Alper’in ikinci uzun metraj filmi “Abluka”, Altın Aslan ödülünü kovalayacak.

Haberin Devamı

İtalya’da bu yıl 72’ncisi düzenlenecek Venedik Film Festivali 2 Eylül Çarşamba günü başlıyor.

Venedik kentinin Lido Yarımadası'nda ev sahipliği yaptığı dünyanın en eski sinema festivali, dünyanın en yüksek zirvesine tırmanan iki ayrı dağcı ekibinin maceralarının anlatıldığı, gerçek bir hikayeden uyarlanan İzlandalı yönetmen Baltasar Kormakur’un yönettiği “Everest” filmi ve öncesindeki kırmızı halı geçişiyle açılışını yapacak.

Festivalin büyük ödülü “Altın Aslan”ın sahibini belirleyecek jüride, iki Oscar Ödüllü Meksikalı yönetmen Alfonso Cuaron ile Altın Palmiye Ödüllü Türk Yönetmen Nuri Bilge Ceylan da yer alacak.

8 ayrı dalda pek çok filmin sinemaseverlerle buluşacağı festivalin 3 ayrı dalında sinemaseverler 3 Türk filmini izleme şansı yakalayacak.

Haberin Devamı

Ana yarışma dalında yer alan Türk yönetmen Emin Alper’in yoğun politik şiddet ortamında ayakta kalmaya çalışan iki kardeşin hikayesini anlattığı ikinci uzun metraj filmi “Abluka” “Altın Aslan” ödülünü kovalayacak.

Yönetmen Senem Tüzen'in ilk uzun metraj çalışması olan ve romanını bitirmek için anneannesinden kalan köy evine giden Nesrin ile beklenmedik bir şekilde ziyaretine gelen annesinin tansiyonu gitgide yükselen hikayesini konu edinen “Anayurdu” filmi de festival kapsamında hem “Geleceğin Aslanı” ödülü için yarışacak hem de “Uluslararası Film Eleştirmenleri” haftasında gösterilecek.

Döneminde dünya sinemasına damgasını vuran klasik filmlerin restore edilmiş versiyonlarının gösterildiği festivalin "Venedik Klasikleri" bölümünde de umudunu bir defineye bağlayan yoksul bir faytoncunun hayata tutunma mücadelesinin anlatıldığı Yılmaz Güney'in "Umut" filmi gösterilecek.

72. Venedik Film Festivali’nde Emin Alper’in "Abluka"sının yanı sıra Laurie Anderson'un "Heart of a dog", Sue Brooks'un "Looking for grace", Marco Bellocchio'nun "Sangue del mio Sangue", Drake Doremus'un "Equals", Atom Egoyan'ın "Remember", Cary Fukunga'nın "Beasts of no nation", Giuseppe M. Gaudino'nun "Per Amor Vostro", Xavier Giannoli'nin "Marguerite", Amos Gitai'nin "Rabin, The Last Day", Luca Guadagnino'nun "A Bigger Splash", Oliver Hermanus'un "The Endless River", Tom Hooper'ın "The Danish Girl", Charlie Kaufman ile Duke Johnson'ın "Anomalisa", Zhao Liang'ın "Behemoth", Piero Messina'nın "L'Attesa", Jerzy Skolimowski'nin "11 Minutes", Aleksandr Sokurov'un "Francofonia", Pablo Trapero'nun "El Clan", Lorenzo Vigas'ın "Desde Alla" ve Christian Vincent'in "L'Hermine" filmi büyük "Altın Aslan" için yarışacak.

Haberin Devamı

Festivalin büyük ödülü olan “Altın Aslan” ve diğer ödüller, 12 Eylül Cumartesi akşamı sahiplerini bulacak.

Festivalde, geçen yıl “Altın Aslan” ödülünü İsveçli yönetmen Roy Andersson’un “A Pigeon sat on a branch reflecting on existence” filmi kazanırken, Türk yönetmen Kaan Müjdeci’nin “Sivas” filmi de Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştü.

Bu arada, festival kapsamında farklı dallarda sinemaseverlerle buluşacak 3 Türk filmi onuruna Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde Venedik’teki San Clemente Palace Otel’inde filmlerin başrol oyuncuları, yapımcıları, İtalyan ve yabancı sinema yapımcılarının da katılacağı bir resepsiyon düzenlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!