34 CDU’ludan Merkel’e mülteci mektubu

Güncelleme Tarihi:

34 CDU’ludan Merkel’e mülteci mektubu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 12:05

Almanya’da eylül ayı ortasında mülteci alımında farklı bir hava esti.

Haberin Devamı

Mülteciler, Münih tren garında “Hoş geldiniz” diye karşılandı. İnsanlar gönüllü yardıma koştu. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile Başbakan Angela Merkel, mültecileri kamplarda ziyaret etti.

Almanya, tüm dünyaya zordaki insanların yardımına koşan bir ülke mesajı verdi. Şimdi bu görüntülerden geriye sadece, mültecilerin Başbakan Merkel’le çektiği selfie fotoğrafları kaldı. Halen mültecilere gönüllü yardıma koşanlar var. Halen yardım toplanıyor. Ama başlangıçtaki coşkulu hava, yerini, sınırları açan Merkel’e sert eleştirilere, ‘Sınırları kapatalım, iltica yasasını değiştirelim’ tartışmalarına bırakmaya başladı.

Kendisine karşı dönen havaya ve baskılara rağmen ‘açık kapı’ politikasını savunan Merkel’e partisi CDU’dan 34 yönetici de sert bir mektup yazdı.

Merkel, mektupta, hem Alman, hem AB hukuku, hem de parti programına aykırı davranmakla eleştirildi. Gelen yoğun tepkiler üzerine, mülteci sorununu düzenlemeyi kendi sorumluluğuna aldı, başına da Başbakanlıktan Sorumlu Devlet Bakanı Peter Altmaier’i getirdi.

Merkel’in bakanlarla görüşerek hazırladığı plana göre, İçişleri Bakanlığı uyum ve sınır dışından, Maliye Bakanlığı mültecilerin yerleştirilmesinden, Savunma Bakanlığı ise taşınmasından sorumlu olacak. Merkel, bu girişimiyle mülteci politikasında ayrı düştüğü İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin de yetkisini kısmış oldu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!