28 Aralık’tan sonra sert tedbirler geliyor

Güncelleme Tarihi:

28 Aralık’tan sonra sert tedbirler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2021 11:54

Almanya’da Başbakan Olaf Scholz ile 16 eyalet başbakanının videokonferans yöntemiyle gerçekleştirdiği zirvede, ‘Omikron’ varyantına karşı yeni önlemler alınması kararlaştırıldı. Zirvede alınan karara göre 28 Aralık’tan itibaren ciddi sosyal temas kısıtlamaları başlayacak.

Haberin Devamı

YENİ ‘Omikron’ varyantının hızla yayılmasını engellemek aracıyla, iyileşenler ve aşı olanlar için de temas kısıtlamaları sıkılaştırılacak. Buna göre aşılı olan veya iyileşenlerden en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek. Bu kural iç ve dış mekânlardaki özel buluşmalarda geçerli olacak, 14 yaşından küçük olanlar bundan muaf tutulacak. Ancak bir mekânda aşısız bir kişinin olması durumunda başka bir haneden en fazla iki kişi bir araya gelebilecek. Korona zirvesinde alınan bir başka kurala göre gece kulüpleri ve diskolar da 28 Aralık’tan itibaren kapatılacak. Yeni kurallar nedeniyle yılbaşı partileri gerçekleşemeyecek ve havai fişek satışları yasaklanacak. Ayrıca bu tarihten itibaren büyük etkinliklerin yapılmasına izin verilmeyecek. Zirveden futbol karşılaşmalarıyla ilgili de karar çıktı. Buna göre maçlar seyircisiz oynanacak. Alınan kararlar, ilk etapta 14 Ocak’a kadar geçerli olacak. Bir sonraki koronavirüs zirvesi de 7 Ocak’ta toplanacak.

28 Aralık’tan sonra sert tedbirler geliyor
‘YENİ DALGAYA GÖZLERİMİZİ KAPATAMAYIZ’
Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Olaf Scholz, “Noel tatilinden kısa bir süre önce size daha olumlu haberler vermek isterdim” diyerek salgının herkesi rahatsız ettiğini, herkesin salgında yorulduğunu bildiğini söyledi. Salgına karşı tekrar birlik olarak bir arada durulması gerektiğinin altını çizen Scholz, yeni mutasyonlar hakkında daha fazla bir şey duymak istemeyen herkesi anlayabildiğini söyledi. Scholz, “Ama önümüze gelen yeni dalgaya gözlerimizi kapatamayız. ‘Omikron’, enfeksiyon sayısının büyük ölçüde artmasına neden olacak. Şimdi buna göre tedbirlerimizi almamız gerekiyor” dedi. Dördüncü dalganın kasım ayında alınan önlemler sayesinde yavaş yavaş gerilediğini, ancak umdukları kadar çabuk bitmeyeceğini belirten Scholz, Almanya’nın şu anda ‘Omikron’ ile beşinci dalga tehdidi altında olduğunu söyledi.
28 Aralık’tan sonra sert tedbirler geliyor
NEDEN NOEL’DEN SONRA?
Neden Noel’den önce katı kısıtlamaların olmadığı sorusu üzerine Scholz, “Bu bilinçli bir karar. Son iki yıldaki tecrübelerimiz, Noel ve Paskalya’nın vakalara büyük bir etkisinin olmadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. Ailelerin şimdiye kadar tatillerde bir araya gelme konusunda ‘temkinli ve sorumlu’ olduklarını belirten Scholz, bu nedenle özel buluşmalardaki sınırlamaların özellikle yılbaşı kutlamalarını hedef aldığını vurguladı. Scholz, “Omikron mutasyonunun tüm dünyada daha baskın hale gelmesiyle birlikte koronavirüs salgını umduğumuz gibi bitmeyecek” dedi.

Haberin Devamı

AŞI SERTİFİKASI SÜRESİ KISALTILDI
Öte yandan AB komisyonu da ikinci doz aşının geçerlilik süresini 9 ayla sınırladı. Alınan karara göre hatırlatıcı üçüncü doz aşıyı yaptırmayanların ikinci doz aşıdan sonra aldıkları sertifikalar sadece 9 ay boyunca geçerli olacak. Bu süreden sonra üçüncü doz aşıyı yaptırmayanlar, aşısızlar gibi kısıtlamalardan etkilenecek.
Almanya Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) da hatırlatıcı üçüncü doz aşının, ikinci aşıdan üç ay sonra yaptırılması tavsiyesinde bulundu. Daha önce bu süre 6 ay olarak tavsiye edilmişti. STIKO, ‘Omikron’ varyantının çok hızlı yayıldığına dikkati çekerek, üçüncü doz aşının süresini kısaltma tavsiyesinde bulundu. Almanya’da şu anda yaklaşık 27.1 milyon kişi üçüncü aşısını yaptırdı. Yaklaşık 59 milyon kişi de ya iki doz ya da Johnson&Johnson’dan bir doz aşı yaptırdı.

Haberin Devamı

ETİK KONSEYİ’NDEN ONAY
Almanya’da gelecek yıldan itibaren daha çok gündeme gelecek olan aşı zorunluluğu konusunda da önemli bir kurumdan açıklama geldi. Almanya Etik Komisyonu, bazı meslek gruplarına aşının zorunlu olmasından yana görüş belirtti. Komisyon, halkın genel sağlığı söz konusu olduğu için bunun mümkün olabileceğini ancak aşı çeşitliliği olması ve aşı yaptıracakların seçim hakkı olması gerektiğini ifade etti. Etik Komisyonu’nun 20 üyesinden 13’ü genel anlamda da yetişkinler için aşı zorunluluğunun olabileceği görüşünü savundu. Karşı olanlar ise yaşlı, kronik hasta ve diğer sebeplerle riskli grupların istisna tutulması gerektiğini belirtti. Federal hükümet ve eyaletler, Almanya Etik Konseyi’nden aşı zorunluluğu konusunda görüş belirtmesi talebinde bulunmuştu. Federal Meclis’te yeni yılın ilk aylarında aşı zorunluluğu konusunda oylama yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!