1 Temmuz’da neler değişiyor?

Güncelleme Tarihi:

1 Temmuz’da neler değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2022 12:44

Almanya’da tüketici haklarına yönelik birçok yeni uygulama 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek. Ancak bazı alanlarda zamlı fiyat tarifeleri başlayacak. İşte yenilikler:

Haberin Devamı

ELEKTRONİK ÇÖP: Almanya’da bozuk veya kullanılmayan eski elektronik eşyalar, çöpe atmak yerine ücretsiz olarak elektronik eşya ve benzeri aletler de satan süpermarketlere verilebilecek. 800 metrekareden büyük süpermarketler, kendilerinin bire bir sattığı ürün olmasa da kullanılmayan elektronik eşyayı kabul etmek zorunda. Ancak televizyon, buzdolabı gibi büyük eski beyaz eşyalar yenisi alınacağı zaman çöp olarak süpermarkete verilebilecek. Yeni düzenlemeye göre aynı şekilde internet üzerinden satış yapan e-ticaret şirketleri de kendi sattıkları eski elektronik eşya çöpünü geri almak zorunda kalacak.

ÜCRETSİZ KORONA TESTİ KALKIYOR: Almanya’da yaz döneminde koronavirüs vaka sayıları artmaya başlasa da ücretsiz hızlı korona testi dönemi bitiyor. 1 Temmuz’dan itibaren hızlı test yaptırmak isteyenler 3 Euro ödeyecek.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM: Emekli maaşlarına geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle zam yapılamamıştı. 1 Temmuz’dan itibaren batı eyaletlerinde yaşayan emeklilere yüzde 4.6, doğu eyaletlerinde yaşayanlara ise yüzde 5.3 oranında zam yapılacak.

İNTERNET SÖZLEŞMELERİNDEN ÇIKIŞ KOLAYLAŞACAK: Almanya’da internet üzerinden yapılan abonelik gibi benzer hizmet sözleşmelerinden nasıl çıkış verileceğine yönelik kafaları karıştıran uygulamalara çözüm geliyor. Tüketiciler için internet üzerinden yapılan sözleşmeleri iptal etmek çoğunlukla kolay olmuyordu. Bundan böyle internet üzerinden hizmet sunan şirketler, sözleşmelerin iptal edilmesi veya aboneliklerin kolaylıkla sonlandırılması için görünür ve kolay bulunur bir şekilde ayrı bir ‘buton’ yerleştirecek. Üstelik, tüketici çıkış verdikten hemen sonra işlemin onaylandığına dair geri dönüş alacak.

PAKET GÖNDERME ZAMLANIYOR: DHL, 1 Temmuz’dan itibaren paket gönderme ücretlerine zam yapıyor. Aynı zamanda internet ve şube fiyatlarını da eşitliyor. ‘S’ büyüklüğündeki küçük karton paketlerin gönderim ücreti 20 cent artarak 3.99 Euro olacak. 5 kiloya kadar olan ortalama paketlerin fiyatı ise 6.99 Euro oluyor. Uluslararası paket gönderme fiyatları da zamlanıyor.

Haberin Devamı

YENİ ARAÇLARDA UYARI SİSTEMİ ZORUNLU: Almanya’da 6 Temmuz’dan itibaren yeni otomobillere iki uyarı sistemi takılacak. Buna göre, sürücülerin saniyelik uyuma tehlikesine karşı uyarı sinyali ve aynı şekilde nefesteki alkol değerini ölçen uyarı sistemleri konulması zorunlu olacak.

BAKMADAN GEÇME!