Avrupa Parlamentosu'ndan Katar'a işçi tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosundan Katara işçi tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2013 11:30

Katar'da 2022'de düzenlenecek Dünya Kupası tartışma yaratmaya devam ediyor. Kupa için inşaatı süren stadyumlarda ayda 4 işçinin öldüğü haberleri geçtiğimiz günlerde medyada yer almıştı. Avrupa Parlamentosu ise bu haberler sonrasında Katar ve FIFA'ya rest çekti: İşçileri köle gibi çalıştıramazsınız.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu, Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'nda maçların oynanacağı statların yapımında görev alan işçilerin köle gibi çalıştırılmasına son verilmesi gerektiğini açıkladı. Parlamento, Katar ve FIFA'ya gönderdiği mesajda, tesislerin yapımında görev alan 500 binden fazla göçmenin tehlikeli koşullarda, normalden daha fazla çalıştırıldığının altını çizerken, işçilerin maaşlarının aylardır ödenmediği ve pasaportlarına el konulduğu kaydedildi.


Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Kurul Başkanı Barbara Lochbihler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Köle gibi zorla çalıştırılan işçilerin durumunun iyileştirilmesi ve kefalet sisteminin kaldırılması için Katar hükümetine ve uluslararası alanda futbol yetkililerine konunun önemini ve acil önlemler alınması gerektiğini belirten bir mesaj yolladık" ifadelerini kullandı. Lochbihler, stadyum inşaatları ve diğer altyapı projelerinde rol alan Avrupa şirketlerine, çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönünde çağrı yapıldığını belirtirken, parlamentoda yapılan oylamayla gelecek yıl Katar'a sorunun çözümünde rol alacak görevliler gönderileceğini de dile getirdi.


FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter'in konu hakkında somut adımlar atması gerektiğini vurgulayan Avrupa Parlamentosu, yetkililere acil müdahale çağrısı yaptı. Blatter, daha önce yaşanan sorunlar nedeniyle Katar'a ziyarette bulunmuş ve çalışma koşullarının kabul edilemez olduğunu savunmuştu. Birleşmiş Milletler, Uluslararası Af Örgütü ve birçok insan hakları savunucusu örgüt, daha önce Katar'da yabancı işçilerin maruz kaldığı kötü muamelenin sona ermesi için tepki göstermişti.


Katar ile birlikte bazı Arap ülkelerinde çalışan milyonlarca göçmen işçi, iş değiştirebilmek ya da ülkeden ayrılabilmek için ülke vatandaşlarından birinin kefilliğine ihtiyaç duyuyor. Kefalet Sistemi olarak da bilinen bu uygulama,
Katar ile birlikte bazı Körfez ülkelerinde de sürdürülüyor ve dünya hukuk örgütleri tarafından sıklıkla eleştiriliyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!