Avrupa’nın kış güzelleri

Sert bir kış geçiren Avrupa’nın kayak merkezleri bu yıl kar sorunu yaşamıyor. Fransa’daki popüler mekânlar yine dünya jet sosyetesinin akınına uğradı. Yurtdışını tercih eden Türk kayakçılar ise çoğunlukla Pamporovo’nun fiyat avantajlarından yararlanıyor.

Haberin Devamı

CHAMONIX/FRANSA
Tecrübeli kayakçıların gözdesi

Resmi adı bile asil bir etki bırakıyor: Chamonix Mont Blanc. Fransa’nın en eski kayak merkezi 1924’te ilk Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yaptı. Alp disiplininin ilk ortaya çıktığı yerlerden. Bu tecrübeyle dünyanın en iyi kayak merkezleri sıralamasında hep en üstte. Mont Blanc 4800 metreyi aşan yüksekliğiyle gökyüzüne dokunmaya çalışırken, Chamonix kasabası 1000-1500 metre arasında kurulmuş. Kasabanın geleneksel mimarisi korunduğu için kendinizi yabancı hissetmiyorsunuz. Her seviyeden kayakçı için uygun pisti var. Dik zirveleri, toz karıyla tecrübelilerin gözdesi. Kolay pist arayanlara 2250 metredeki La Balme, 1900 metredeki La Flerege’i öneririm. “Başlangıç aşamasını geçtim” diyenlerdenseniz teleferikle 2400 metre yüksekliğindeki Cornu Tepesi’ne çıkın. Buzullar, pist dışı heyecan ustaları bekliyor. İlk gelenlerin teleferikle Aiguille du Midi Tepesi’ne çıkmaları gelenek olmuş. 1000 - 3800 metre arasında ömre bedel bir manzara ayaklarınızın altına seriliyor. Kendine güvenen kayakçılar aşağıya temiz kar havasını alarak iniyor. Acemiyseniz ne gam, teleferik sizi bekliyor. Kentin tarihi Majestik Oteli bugün Alpine Müzesi. Gallery Midnight modern sanatı kucaklarken Galerie de Globe mimarisi ile dikkat çekiyor. Alışveriş için kasabanın merkezine gitmeniz gerekiyor. Aklınızda bulunsun merkez trafiğe kapalı. Cumartesi pazarına rastlarsanız, peynir çeşitlerini tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Nerede kalınır
¬ Auberge du Manoir: Binası, dekorasyonuyla tipik bir dağ evi. Hizmet anlayışı mükemmel. (www.chalethotelchamonix.fr) ¬ Chalet Hotel Hermitage: Merkeze yürüme mesafesinde. Odaları harika dağ manzaralı. (www.hermitage-paccard.com) ¬ Grand Hotel de Alpes: Havuzu, saunası, dekorasyonu ve servisiyle lüks bir otel. Üstelik şehir merkezinde. (www.grandhoteldesalpes.com)

Nerede yenir
¬ L’Impossible: 18’inci yüzyıl ahırı bugün ünlü restoran. İtalyan ve Fransız mutfağının lezzetlerini sunuyor. Şarap mönüsü çok zengin. ¬ Les Vieilles Luges: Hayallerdeki dağ evini andıran 250 yıllık çiftlikte. Telesijeyle ulaşım başlıbaşına keyif. Yemekte seçim size ait ama geceyi sıcak şarap keyfiyle noktalayın. ¬ Bistro Gourmand: Bakmayın küçük olduğuna, peynirleri, atıştırmalıkları ve zengin şarap listesi muhteşem. ¬ Le Boccalatte: Chamonix de sıcak şarap keyfi yapabileceğiniz yerlerden biri. Bira çeşitleri ile de ünlü.

Haberin Devamı

Avrupa’nın kış güzelleri

COURCHEVEL/FRANSA
Jet sosyetenin durağı C 1850

Dünya jet sosyetesinin gözdesi. Diğer adı “Milyonerler Kuşağı.” Son olarak İngiltere tahtının veliahtı Prens William ve eşi Kate’in tatillerini geçirmesiyle gündeme geldi. Şıklık, zarafet, lüks, kesintisiz olarak kilometrelerce uzayan pistler ve kar kalitesi kasabanın sürekli gözde olmasını sağlayan nedenlerden sadece birkaçı. Üçü birbirine sorunsuz bağlanmış üç vadiye yayılmış Courchevel. Her seviyeden kayakçının rahatlıkla kayabilmesi için farklı zorluklarda pistler yapılmış. Tüm detaylar düşünülmüş, kar yağmasa da 500 kar makinesi pistleri dolduruyor.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından genişlemiş Courchevel. Farklı irtifalara dört yerleşim kurulmuş. Hepsinin adı Courchevel. İrtifalarıyla ayırt ediliyorlar. En popüleri Courchevel 1850. Köyün Jardin Alpin bölümü kendisine verilen ‘Milyonerler Kuşağı’ lakabını fazlasıyla hak ediyor. Buradaki lüks hayalleri zorluyor. İhtişamlı oteller, romantik şaleler, iddialı restoranlarla adeta hedonizm cenneti. Bazı restoranlarda Türkçe mönü bile var. Fiyatlara bakmadan harcama yapacak durumdaysanız sorun yok, aksi takdirde tatiliniz can acıtıcı bir hatıraya dönüşebilir. Diğer taraftan her şeyin pahalı ve ulaşılamaz olduğunu düşünmek Courchevel’e haksızlık olur. Özellikle daha küçük, samimi ortamlar ve makul fiyat arayanlar Courchevel 1650’yi hedeflesinler. Kusursuz bir ulaşım ağı kurulmuş Courchevel’de. Her otelden istediğiniz piste bağlantı var. En uzunu 120 kilometre olmak üzere toplam 600 kilometrelik pisti var bu dağ kasabasının. Tek kuruluş işletiyor, tek skipass ile tüm pistlere girebiliyorsunuz. Gece ışıklandırılan pistler, ısıtmalı telesiyejler sizi şımartacak. Kendine güvenenler için helikopter kayağı bile mevcut.

Haberin Devamı

Nerede kalınır
¬  Le Chabichou: En lüks otellerden. Her müşteriye özel ve tek misafir hissi vermekte uzmanlar. İki Michelin yıldızlı restoranı Fransız mutfağını, şaraplarını sunuyor. (www.chabichou-courchevel.com) ¬  Hotel Des Neiges: Kendinizi Fransız zarafeti ile sarmalanmış hissedeceğiniz otelin ucuz olduğunu söylemek mümkün değil ancak hizmet birinci sınıf. (www.hoteldesneiges.com)
¬  Courcheneige: Fiyatı makul, personel güler yüzlü, pistlere yakın. Yemekleri lezziz, porsiyonlar büyük. (www.courcheneige.com)

Nerede yenir
¬  La Mangeoire: Mönüsü şarap ve damak zevkinden ödün vermeyenler için. Akşam müzik başlayınca parti havası esiyor. Rahat olun, eğlenin. Herkes kendini er geç dans pistinde buluyor. ¬  La Cloche: Courchevel 1850 için makul fiyatlı bir restoran. Yemekler, şaraplar kaliteli, servis güler yüzlü. ¬  Le Mountain: Mönüsünde Fransız mutfağı ağırlıkta. Fondü konusunda çok iddialılar. Hoş dekorasyon ve düzgün servis ile samimi bir atmosfer yaratılmış.

Haberin Devamı

MEGEVE/FRANSA
Sekiz restoranı Michelin yıldızlı

“İsviçre ve İtalya sınırına yakın bir kasaba” diye tanımlamak yetmez. Lüksü, doğası, kültürü, kayak merkeziyle Chamonix’dan sonra en popüler Mont Blanc kasabası. 18’inci yüzyılda İngiliz dağcılar şöhrete kavuşturmuş. O gün bugündür gündemde. Yerleşimler 1100-2350 metre arasında. Toplam pist uzunluğu 450 kilometre civarında. Diğerlerine göre daha az kar alsa da teknoloji yardıma yetişiyor. Pistler başlangıç ve orta düzey kayakçıların tercihi. Tek skipass tüm pistlerde geçerli. Atlı, köpekli kızaklar tatilcilerin hizmetinde. Jet sosyetenin gittiği diğer kayak merkezlerinden daha cana yakın, lükse karşın mütevazı. Merkezi trafiğe kapalı. Tarihi yapılarıyla eski Alp köyü görüntüsünü hâlâ koruyor. Yeni yapıların mimarisi de özgün dokuya uygun. Kentin ana meydanı Place de l’Eglise, alışveriş için en uygun yer. Kaliteli restoranları, kafeleriyle soluklanma mekânı. Megeve gurme turlarının da uğrak noktalarından. 100 restorandan 8’i Michelin yıldızlı.

Haberin Devamı

Nerede kalınır
¬ Hotel Mont Blanc: Kentin merkezinde olması fiyatlarını da yukarı çekiyor. Odanızın balkonundan Place de l’Eglise manzarasını seyretmek ayrı bir zevk. (www.hotelmontblanc.com) ¬ Chalet d’Antoine: Mükemmel hizmet anlayışı, lezzetli yemekler ve makul fiyat. (www.chalet-antoine.com) ¬ La Grange d’Arly: Son derece sevimli dekorasyona sahibesinin tüm misafirlere gösterdiği ilgi de eklenince kendinizi evinizde hissediyorsunuz. Yemekler harika. (www.grange-darly.com)

Nerede yenir
¬ Flocons de Sel: 19’uncu yüzyıla ait bir çiftlik evi restorana dönüştürülmüş. Michelin yıldızlı. ¬ Le Prieure: Place de l’Eglise’de. Dekorasyona ve yemeklerin lezzetine diyecek yok. Ancak çok küçük.
¬ Le Puck: Ortam rahat ve samimi, yemekler lezzetli, fiyatlar makul.

/images/100/0x0/55eb2297f018fbb8f8ad7ca9

PAMPOROVO/BULGARİSTAN

Fiyatı uygun ulaşımı kolay

Smolyan bölgesindeki kayak merkezi son yıllarda Avrupa’da hızla parlıyor. Türkiye’den de çok sayıda kayakçı çekiyor. Rodop Dağları’nda, yaklaşık 1600 metre yükseklikte kurulmuş. Zirve 2 bin metreye yakın. Manzarası muhteşem. Etrafını çevreleyen dağlar sayesinde sert rüzgârlara karşı korunaklı. Kayak sezonu nisan sonuna kadar devam ediyor. Toplamı 37 kilometreyi bulan pistlerin çoğu orta ve başlangıç düzeyine hitap ediyor. Bazıları ise profesyonelleri bile zorlayacak düzeyde. Çocuklu aileler kayak okulu için burayı tercih ediyor. Çocuklar ders alırken onlar rahatça kayıyor. Yağış eksikliğinde kar makineleri devreye giriyor. Snowboard meraklıları da düşünülmüş. Pistlerin yanı sıra bir de okul var.
Pamporovo’da kayak yapmak istemediğiniz zamanlarda kendinizi şımartmanız için çeşitli olanaklar sunuluyor. Dışardaki soğuk havayı unutturacak saunalar ve kapalı yüzme havuzları emrinizde. Gezginleri mutlu edecek yakın yerler de var. Bunlardan biri Stoikite Köyü. Rodop Dağları’ndaki köy Pamporovo’dan yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta. Tarihten, doğadan yeterince nasibini almış. İlle de kayak diyorsanız burada da deneyebilirsiniz. Köyde konaklama imkânı var. Bachkovo Manastırı için düzenlenen turlara katılın. Manastır Avrupa’daki en eski ve en büyük Ortodoks manastırlarından biri. Avrupa’daki diğer kayak merkezleri düşünüldüğünde Pamporovo’nun bir gör-görül mekânı olduğu söylenemez. Belki de bu yüzden hayat burada diğerlerinden çok daha ucuz. Bu alışveriş edemeyeceğiniz ve sevdiklerinize hediye bulamayacağınız anlamına da gelmiyor. Merkezdeki dükkânlarda hem yöreye özgü elişleri hem de farklı hediyelikler bulabilirsiniz. Türkiye’den çok uygun fiyatlara otobüs, uçak turları düzenleniyor.

Nerede kalınır
Orlovetz Hotel: Beş yıldızlı. Temiz odaları, manzaralı balkonları ve güleryüzlü personeliyle misafirlerini memnun ediyor. SPA’sında masajı deneyin. (www.hotelorlovetz.com)  Belmont SPA Hotel: Dört yıldızlı. Hizmet, yemekler birinci sınıf. Pistlere ücretsiz servisi var (www.belmont-bg.com).  The Stream Resort: Sunulan hizmet fiyatlarının çok üzerinde (www.thestreamresort.com).

Nerede yenir
 Gloria Mar: Yemekler lezzetli. Şehrin en gözde mekânlarından. Belki de bu yüzden servis zaman zaman yavaşlayabiliyor.
 White Dog ve The Old House yemek için deneyebileceğiniz diğer iyi alternatiflerden.

ST. ANTON/AVUSTURYA

Eğlencede de iddialı

Bir arkadaşım “St. Anton benim için ilk üçte” demişti. Herkesin sıralaması kendine ancak zorlu pistler, toz kar, pist dışı kayak seçenekleri ve eğlence arayanlardansanız bu kasaba listenize mutlaka girecek. Aslına bakarsanız Batı Avusturya’nın Tirol bölgesinde yaklaşık 2500 nüfuslu bir yerleşim St. Anton. Bu kadar küçük bir kasabanın, dünyanın önde gelen kayak merkezleri arasına nasıl girdiğine şaşırıyorsunuz önce. Disiplinli çalışma, güler yüzlü hizmet, kayak sonrası eğlence kalitesini görünce şaşkınlığınız hayranlığa dönüşüyor. Kentin 1930’larda başlayan macerası 2001’de Dünya Alp Disiplini Kayak Şampiyonası’na ev sahipliği yapmasıyla zirveye çıkmış. Ulaşımının kolay olması bu gelişmeye kuşkusuz çok katkı yapmış: Münih, Zürih ve Innsbruck havaalanlarına karayolu ve trenle bağlantılı. Yerleşim 1300’lü metrelerde. Zirve 2800 metrelerde. Kayak sezonu mayıs başına kadar sürüyor. 260 kilometrelik pistlerinde 100 civarında teleferik, telesiyej var. Tek skipass ile hepsi hizmetinizde. Pistler acemilere uygun değil. Her bütçeye uygun otel, restoran olması, kayak ekipmanı kiralanması St. Anton’u cazip kılan diğer faktörler. Bu imkânlar kapalı tenis kortları, bowling, SPA ile desteklenmiş. Alp disiplini kayak sporunun beşiği olmakla övünen St. Anton’da bu süreci yansıtan küçük bir kayak müzesi var. Kasaba eğlencede de uzman. Uzun gecelerde isterseniz doyasıya eğlenebilir, isterseniz dostlarınızla sükûneti yaşayabilirsiniz. Fiyatlar uygun. Mutlaka rezervasyon yaptırın.

Nerede kalınır
 Himmelhof: Merkezi konumu, özenli servisi, geleneksel dekorasyonu, nispeten makul fiyatlarıyla en uygun seçeneklerden. (www.himmelhof.com)  Hotel Valluga: İskandinav dekorasyonlu, personeli içten, odalar ferah. Buna leziz yemekler de eklenince mutluluk garanti. Tabii fiyatları unutmaya hazırsanız! (www.vallugahotel.at) Skihotel Galzig: Konumu, servisiyle en beğenilen otellerden. (www.skihotelgalzig.at)

/images/100/0x0/55eb2298f018fbb8f8ad7cab

Nerede yenir

Hazienda: M3 Hotel’de. Özellikle et ve makarna çeşitleri denenebilir.  The Museum: Otantik bir Avusturya şalesi. Yemeğin keyfine varmak isteyenler için. Mönü, şaraplar harika.  Hospiz Alm: Mönüsünde yerel ve uluslararası mutfağı buluşturuyor. Şarabınızı şömine başında yudumlamak ayrı bir keyif.  Krazy Kanguruh: Kayak sonrasının gözde mekânı. Servis ve yemek kalitesi bazen şikâyet konusu olsa da eğlencesi, içki seçenekleriyle popülaritesini koruyor.  Mooserwirt: Kaliteli müzik, iyi servis, uygun fiyat ve harika bir atmosfer. Öğleden sonra canlanıyor. Ne zaman duracağınız tamamen size kalmış.

KITZBUHEL/AVUSTURYA

Usta kayakçıların meydan okuma mekânı

Lakabı ‘Alplerin İncisi’. 700 yıllık ortaçağ kasabası, ülkenin en geniş kayak merkezine sahip. Toplam pist uzunluğu 200 kilometre. Yüzde 30’u kolay pist. Kalanı iddialı kayakçıları mutlu ediyor. Ustalar için adeta meydan okuma mekânı: Dünyanın en zor inişi Streif burada. Yorulanlar için yola küçük kulübeler yapılmış. Dinlenip, sıcak çikolatayla ısınabilirsiniz. Mekanik tesisler saatte 100 bin kişi taşıyabiliyor. Star Card’la birçok alana giriş sağlanmış. Ama önce pistlerin size uygun olup olmadığını kontrol edin. Kayak safarisi de revaçta. Usta değilseniz denemenizi önermem.
Trafiğe kapalı iki ana caddesinde tarih ve sanatseverlere hitap edecek eserler var. 14’üncü yüzyıldan kalma görkemli gotik kilisesi, saat kulesi, 1928’de açılan Reisch Dans Kafe görmeye değer. Merkezdeki yürüyüşünüzde pek çok cazip vitrin, mağaza keşfedeceksiniz. Kitzbuhel’e Münih üstünden kolayca gidebilirsiniz. Çoğu otel, müşterisini havaalanından aldırıyor.

Nerede yenir
 Barrique: İtalyan mutfağını sevenler için ideal. Manzarası da cabası.  1st Lobster: Deniz ürünleri restoranı, fakat pişirme teknikleri, soslarıyla fark yaratıyor.  Florianistube: Çok fazla dikkat çekmese de yemekleri lezzetli. Yerel ve uluslararası mutfaktan örnekler sunuyor. Fiyatları daha uygun.

Nerede kalınır
 Romantik Hotel Tennerhof: Şale tarzındaki otel 17’nci yüzyıldan kalma bir çiftlikevi. Fiyatları romantizmi zedelese de hizmet kalitesi yüksek, otantik dekorasyonu güzel. Mönüsünü denemenizi öneririm. (www.tennerhof.com)  Hotel Edelweiss: Sevimli, sıcacık atmosferi, candan servisiyle övgüyü hak ediyor. Fiyatı makul. (edelweiss-kitzbuehel.at)
  Hotel Zur Tenne: Ahşap ağırlıklı odalar, şömineler, yerel tarihi yansıtan dekorasyon ve restoranı çok hoş. Fiyatı biraz yüksek. (www.hotelzurtenne.com)

CORTINA/İTALYA

Toplam pist uzunluğu 1200 kilometre

Cortina d’Ampezzo sokakları James Bond’dan (Yalnız Gözlerin İçin) Pembe Panter’e pek çok filme dekor olmuş. 16’ncı yüzyıldan itibaren uzun süre Avusturya’nın yönetiminde kalmış. Ancak bu bile lisanın Almanca olmasını sağlayamamış. Birinci Dünya Savaşı sonrası yönetim İtalyanlara geçmiş. Geçen yüzyılda İtalyan zenginlerin dikkatini çekmiş. 1956’daki Kış Olimpiyatları gerçek şöhreti getirmiş. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne alınan Güney Alpler’in Dolomitler bölgesine kurulduğu için ‘Dolomitler Kraliçesi’ adı uygun görülmüş. 12 ayrı kayak alanıyla dünyanın en büyüklerinden biri. Toplam uzunluğu 1200 kilometreyi bulan pistleri, tek skipass ile kullanılabilen 400 mekanik tesisiyle hizmetinizde. Her kayakçıya uygun pist var.
Cortina küçük bir kasaba olmasına karşın eğlence mekânları kaliteli. Etnografya, Paleontoloji, Modern Sanat, Büyük Savaş müzelerinin yanı sıra gökyüzü meraklıları için Astronomik Gözlemevi ve Planetaryum ilgi çekici mekânlar.
Sosyetik bir gör-görül mekânındasınız, bu yüzden şık alışveriş imkânları her yerde. Corso İtalia trafiğe kapalı bir cadde. Burada İtalyan modasının en son çizgilerine, hoş hediyeliklere kolaylıkla ulaşmanız mümkün. Ancak fiyatlar elinizi yakabilir. Piazza Italia haftanın belirli günlerinde yerel pazara dönüşüyor. Peynir ve diğer yerel ürünlerle ilgilenenlere tavsiye ederim.

Nerede yenir
 Ristorante Lago Pianozes: İtalyan mutfağını, ev yapımı şaraplarla deneyebilirsiniz.
 Al Camin: Şehir merkezinden yaklaşık 10 dakikalık mesafede. Spesiyalitelerini deneyin. Şarap mönüsü nadir rastlanacak zenginlikte.  Ospitale: Şehir merkezinden uzak ama gitmeye değer. Ahşap malzemenin yarattığı sakin ve sıcak atmosferde İtalyan mutfağından örnekler tadabilirsiniz. Yerel yemekleri denemeyi unutmayın.

Nerede kalınır
 Hotel Montana: Odaları temiz, atmosferi samimi, hizmet kalitesi yüksek, fiyatları uygun. (www.cortina-hotel.com)
 Grand Hotel Savoia: Merkezi konumu en büyük avantajı. Hizmet ve yemekler de kaliteli ancak fiyatı yüksek. (www.grandhotelsavoiacortina.it)  Hotel Olimpia: Merkezde. Konforu, temizliği, hizmet kalitesiyle mutlu anlar yaratmaya aday (www.hotelolimpiacortina.com).

MAYRHOFEN/AVUSTURYA

En dik pisti Harakiri

630 metre yükseklikte kurulan Mayrhofen, geçmişine dair ne varsa korumaya karar vererek başlamış işe. Küçük ahşap evleri, etrafta dolaşan tombul ve mutlu inekleriyle şirin bir Alp köyü. Gözleriniz Heidi ve Peter’i arıyor. Tirol bölgesinin başkenti Innsbruck’e karayoluyla yaklaşık bir saatlik mesafede.
En yüksek yeri 2300’lü metrelerde ama 630 metrede de kayak yapılabilmesi özellikle çocuklarıyla birlikte kış tatili yapmak isteyenler için bulunmaz fırsat. Pistlerinin toplam uzunluğu yaklaşık 160 kilometre ve tümü donanımlı. Suni kar makineleri hep hazır. En dik pistin adı da kendisine yakışır bir şekilde seçilmiş: “Harakiri”!

Nerede kalınır
 Hotel Garni Glockenstuhl: Ekip Avusturya’nın geleneksel konukseverliğini yaşatmaya çalışıyor. Bunda da başarılılar. Fiyatları da uygun. (www.glockenstuhl.com)  Strass Hotel: Mekanik tesislere yakınlığı kayakçılar için avantaj. Huzur arıyorsanız gürültüden etkilenmemek için rezervasyonda talebinizi belirtin. Odalar temiz, hizmet iyi, yemekler leziz (www.hotelstrass.com).  Berghof: En lüks otellerden. Fiyatı yüksek. Geniş, ferah odaları, hizmet kalitesi bu farkı görmenizi engelliyor. (www.berghof.cc)

Nerede yenir
 Gasser: Avusturya mutfağının en leziz örneklerini tadabilirsiniz. Özellikle et çeşitlerini deneyin, mönüdeki şarapları incelemeyi de unutmayın.
 Wirtshaus zum Griena: Kalabalıktan ve gözlerden uzak sakin bir yemek için ideal. Porsiyonları büyük. Yerel lezzetleri deneyebilirsiniz.  Bruck’n Stadl: Leziz yemeklere harika manzara, geleneksel Avusturya müziği eşlik ediyor.

BERCHTESGADEN/ALMANYA

Hitler’in tatil mekânıydı

Bavyera Alpleri’nde ama bir Alman şehrinden çok Avusturya şehri Salzburg’u çağrıştırıyor. Zaten 30 kilometre uzaklıkta. 12’nci yüzyılda tuz madenleriyle adından söz ettirmiş. Madenleri bugün bile kullanımda. 1920’de Hitler’in yaptırdığı meşhur dağevi savaşta yıkılmış. Yine de Nazilerin izlerine rastlamak mümkün. Bu binalardan biri günümüzde arşiv merkezi. Geçirdiği tüm acılara rağmen Berchtesgaden orijinal görüntüsünü kaybetmemiş. Şehir merkezindeki binaların bazılarının dış cephelerindeki duvar resimleri hâlâ korunuyor. Alplerin 500-1100 metreleri arasında kurulmuş Berchtesgaden yüce dağlarla çevrili. Yakın çevresinde değişik zorluk düzeyine uygun pek çok pist bulunuyor. Michelin yıldızlı restoranları gurmelere layık.

Nerede kalınır

 InterContinental Berchtesgaden: En sevdiğim dağ otellerinden. Farkı çok modern mimarisi. Adeta bir tasarım abidesi. Odalar geniş ve ferah. Temizliğe gösterdikleri ihtimam ilk bakışta dikkat çekiyor. Yarısı bina dışında olan havuzda kışın yüzmek olağanüstü keyif. Odaların manzarası muhteşem. (www.berchtesgaden.intercontinental.com)  Alm-& Wellnesshotel Alpenhof: Konumu mükemmel, hizmeti kaliteli, SPA’sıyla iddialı (www.alpenhof.de).  Hotel Bavaria: Alçakgönüllü ve uygun fiyatlı bir otel. Sunulan servis, odaların temizliği ve yemekler beklenenin üzerinde.
(www.hotelbavaria.net)

Nerede yenir

Kurz a Curry: Yerel ve Asya mutfağı şefin yorumuyla sunuluyor. Sahiplerinin içtenliği ortamdaki samimi havaya yansımış.  Braustuberl Berchtesgaden: Alman mutfağının klasiklerinden şnitzel, patates salatası, sosis için ilk adres. Bira sevmiyorsanız şarap listesi de yeterli.  Alpengasthof Hochlenzer: Merkeze biraz uzak ama çoğu kişi manzarası, temiz havası ve sakinliği için tercih ediyor. Servis hızı için aynı şeyi söylemek zor.

/images/100/0x0/55eb2298f018fbb8f8ad7cad

INNSBRUCK/AVUSTURYA

Bazı pistler yazın bile açık

Kayakçılara sunduğu çok sayıda seçenekle Alpler’in gözbebeği. 1964 ve 1976’da Kış Olimpiyatları, 2005’te Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları bu şehirde yapıldı. Avusturya’nın 800’ü aşan kayak merkezi arasında turizm pastasından büyük bir pay alıyor. Şehrin çevresinde, 270 kilometre uzunluğunda pistlere sahip, sekiz ayrı kayak merkezi bulunuyor. Nordpark-Seegrube, Patscherkofel, Axamer Lizum, Glungezer, Schlick 2000, Stubaier Gletscher, Kühtai, Rangger Köpfl isimlerini taşıyan bu merkezlerde kaymak için günlük skipass’lara 18 ila 35 Euro ödüyorsunuz. Günlük kayak kirası 17 Euro’dan başlıyor. Pistlerin bir kısmında gece, bazılarında yazın bile kaymak mümkün. Kayağı sevmiyorsanız dert etmeyin, kızak pistleri, kapalı yüzme havuzları, buz pateni yapabileceğiniz alanlar çok sayıdaki seçeneklerden bazıları. Kentte tüm vaktinizi kayakla geçirmeyin. Burası tarihi eskilere dayanan bir yer. Roma döneminde ticaret yollarının kesişme noktasıydı. Adı ‘Inn Nehri üzerindeki köprü’ anlamına geliyor. Tarihi merkezi görülmeye değer. Şehri Kutsal Roma İmparatorluğu’nun başkenti yapan İmparator I. Maximilian’ın 1500 yılında yaptırdığı Altın Çatı bu bölgede. Gotik Belediye Binası, Kraliyet Sarayı (Hofburg), tiyatrosu ve kilisesi diğer önemli yapılar. Innsbruck’un merkezi tatilde bile alışverişten vazgeçemeyenler için bir cennet. Zarif ve şık dükkânlarda gezinebilir, kafelerinde yorgunluk atabilirsiniz. Tirol’deki fabrikası ve müzesi (swarowski-crystalworlds.com) ile Avusturya’nın gururu olan Swarowski kristalleri şehirde alınacaklar arasında bulunuyor.

Nerede kalınır
 Penz: Şehrin en modern otellerinden. Restoranı gayet iyi (www.the-penz.com).  Europa Tyrol: Beş yıldızlı otel 1869’da inşa edilmiş. Tarihe ve lükse düşkün turistlerin tercihi. (www.grandhoteleuropa.at)  Hilton: Kumara meraklıysanız ya da en azından bir kez olsun denemek istiyorsanız doğru seçim (www.hiltonaustria.com).  Grauer Bar: Anlamı Boz Ayı! Klasik anlayışla dekore edilen otel şehrin merkezinde.

Nerede yenir
 Das Schindler: Leziz yemekleri, kaliteli servisiyle kentin en iyi restoranlardan.  Fischerhausl: Yemekler ve şaraplar iyi ancak servis kalitesi her zaman bekleneni vermiyor.  Himal Nepal Kitchen: Ortam samimi, hizmet güler yüzlü ve özenli. Sürpriz lezzetleri de seviyorsanız doğru yerdesiniz.

Yazarın Tüm Yazıları