Avrupa, küresel iklim değişiminden çok etkilenecek!

Güncelleme Tarihi:

Avrupa, küresel iklim değişiminden çok etkilenecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2005 00:00

Yeni bir rapora göre, Türkiye’nin de içlerinde bulunduğu Akdeniz ülkelerinde yağışlar azalacak, su kıtlığı tarım ve turizmi de vuracak. Harvard Üniversitesi bilim adamları tarafından gerçekleştirilen ve Science dergisinde yayımlanın yeni bir araştırmaya göre, küresel iklim değişiminden sadece yoksul ülkeler değil Avrupa da etkilenecek. Rapor en büyük tehdit altında bulunan bölgelerin Alpler ve Akdeniz bölgesi olduğunu söylüyor.

Akdeniz bölgesinde orman yangınları tehlikesi artarken su kıtlaşacak, dolayısıyla da tarım alanlarında kayıplar yaşanacak.

Olumsuz gelişmeler hava sıcaklığının artması ve yağışların azalmasına bağlı olarak meydana gelecek.

Araştırmayı yayımlayan Dagmar Schroeter, bitki çeşitliliğinin azalacağına değinmekte.

Akdeniz bölgesinin iklim değişiminden en fazla etkilenecek bölge olduğu, Avrupa genelinde sürdürülen ve iklim değişiminin sosyoekonomik sonuçlarını inceleyen bir araştırmayla da ortaya çıktu.

Yangın tehlikesi

Kuraklık dönemleri uzadığında yangın tehlikesi artmakta ve birçok yararlı bitkinin çevreye uyum sağlaması da zorlaşmakta diyor uzmanlar.

Kar örtüsü daha çok yüksek bölgelerde varlığını sürdüreceği için su rezervlerinde değişimler yaşanacak. Kış mevsimi kardan çok yağmur getirecek ve bu nedenle de kış ve ilkbahar aylarında seller eksik olmayacak.

Yaz aylarında ise, kar örtüsünün incelmesi ve sadece yüksek bölgelerde sınırlı kalması yüzünden yaşanacak su kıtlığından turizm kadar enerji ekonomisi de etkilenecek diyor uzmanlar.

Fakat bilim adamları bu kadar olumsuzluk içinde bazı pozitif etkiler de keşfettiler. Tarım alanlarının azalmasına bağlı olarak ormanlık alanlar artacak. Akdeniz’in kuzeyindeki çiftçiler çalı bitkisi ekebilirler.

Pozitif etkiler de var

Yeni gelişen ormanlar atmosferdeki karbondioksit oranını düşürebilirler, ancak yeni bir ısınmayla bu da işe yaramayabilir. Bilim adamları dünyamızın yüzyılın ortalarına doğru CO2’i almak yerine salacak hale geleceğini tahmin ediyorlar.

Bilim adamları araştırma sonuçlarını en kısa sürede ikim değişimine bağlı tehlikelere karşı stratejiler geliştirecek politikacılara götürecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!