Avrupa Komisyonu’nun işleri

Avrupa siyaset sahnesinde amatör oyuncular kumpanyasını andıran Yeşiller'den ayrılıp SPD'ye geçen Avrupa Parlamentosu milletvekili Ozan Ceyhun'un bürosundan bir basın bildirisi geldi.

Bildiri, milletvekilinin, Bulgaristan yollarında Türklerin başına gelenlerle ilgili olarak Avrupa Komisyonu'na verdiği soru önergesi üzerine...

* * *

Globalist, kapitalist, liberalist Bulgaristan'dan bir araçla geçmek, Kırk Harami topraklarından geçmekten beter oldu. Polis ve polisle ortak çalışan çeteler, özellikle Avrupa'da çalışan Türkleri soyuyorlar, tuzağa düşürüp rüşvet alıyorlar, dövüyorlar, silahla yaralıyorlar, kendilerine ve araçlarına zarar veriyorlar. Anımsarsınız: Galasataray'ın Sofya'da yaptığı Şampiyonlar Ligi ön eleme maçını izlemeye giden gazetecilerin bile otobüsü otelin garajından çalınmıştı.

Örnekleri uzatmanın gereği yok. Ozan Ceyhun'un verdiği önerge bu olaylarla ilgiliydi. Nihayet Türk kökenli bir Avrupa milletvekili bütün utangaçlığından sıyrılıp bir lobi milletvekili gibi davranıyordu.

* * *

Eline geçen her fırsatta Türkiye'nin ümüğünü sıkan ünlü (!) Avrupa Komisyonu'nun ozan Ceyhun'a verdiği yanıt şöyle:

'Sayın Milletvekilinin dile getirdiği Bulgaristan yollarında Türklerin polislerle olan sorunları hakkında Komisyon'un herhangi bir bilgisi yok. Kişilerin başına gelen olaylarla ilgili herhangi bir bilgimiz olmadığından dolayı bu meseleyi araştırmamız çok zor. Komisyon'un her kişinin başına geleni araştırması mümkün değil, ama bu konunun tekrar değerlendirilebilmesi için verilen bilgilere minnettar kalır.'

'1993'ten beri AB üyesi olmak isteyen ülkeler için geçerli olan Kopenhag kriterlerinden biri hukuk devletinin sağlanmasıdır. Komisyon bu kriterin günlük yaşamda da gerçekleşmesinin ve AB'ne aday olan ülkelerde AB vatandaşlarının emniyetinin sağlanmasının çok önemli olduğunu belirtiyor. Bu vazifelerin yerine getiriilmesini Komisyon her zaman takip ediyor ve Parlamento'ya bunun hakkında devamlı rapor veriyor.'

* * *

Ozan Ceyhun, Avrupa Komisyonu'nun 'üç kağıtcı' yanıtını alınca çok şaşırmış. O da basın bildirisinde şöyle diyor:

'Komisyon'un bu konu hakkında özel bir araştırma yapmamış olması beni üzdü. Gönül isterdi ki Komisyon bu konuyu daha hassas ele alsın ve sonuçları inceleyip bir çözüm bulsun. Ben Komisyon'a gereken bilgileri ileteceğim. Hürriyet gazetesinde yayınlanan ve daha önce de Bulgaristan Büyükelçisi Nikolai Apostolof'a gönderdiğim haberlerin birer fotokopilerini de Komisyon'a iletip tekrar cevap isteyeceğim. Bu işin peşini bırakmayacağım.'

* * *

Dediği gibi 'peşini bırakmaz' ise çok iyi eder. Hem Türklerin Bulgaristan'da maruz kaldıkları barbarca muamelelerin, hem de rüşvet yemiş hakeme benzeyen Avrupa Komisyonu'nun... Neymiş?.. Avrupa Komisyonu'nun Bulgaristan'da olanlardan haberi yokmuş... Peki bir Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Ozan Ceyhun'un soru önergesi bir tür ihbar değil mi? Bu ihbarı değerlendirip niçin kendin soruşturma açmıyorsun? Senden fazla bir şey istenmiyor: Türkiye şikayet edildiğinde neler yapıyorsan onlardan birini yap.

Avrupa Birliği'ne girmek ya da girmemek benim umurumda değil. Benim umurumda olan Türkiye'nin çağdaş, demokratik bir hukuk devleti olması. Çağdaş, demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmek gibi bir sorunu olamaz zaten.

* * *

Avrupa Birliği ortak terör tanımı ve ortak terör örgütleri listesi hazırlarken, Türkiye'nin bütün çabalarına karşın, PKK ve DHKP-C'yi bu bağlam ve kapsamda ele almak istemiyor. Türkiye, ABD'yi örnek göstererek, bu örgütlerin, en azından, parasal kaynaklarına el konuşmasını istiyor. Ama Avrupa Birliği, Türkiye'nin taleplerini dikkate bile almıyor. Neden?

Nedeni var mı? Almanya, Belçika, Fransa, İtalya, Hollanda, Yunanistan ve ötekiler, sayesinde fesat karıştırdıkları maşalarını yitirmek isterler mi?

* * *

PKK'nın yan kuruluşlarından olan Kürdistan Ulusal Kongresi'nin 15 Aralık'ta Brüksel'de toplantı yapmasına Türkiye karşı çıkıyor. Karşı çıkması gayet doğal, çünkü toplanacak kongre kendisini hedef alıyor.

Bu durumda, 25 yıldır, PKK ve Türkiye'ye karşı fesat çeviren öteki örgütlerin çalışmalarına kolaylık gösteren Belçika'nın, teröre kucak açtığı, terörle ortalık ettiği bir kez daha kanıtlanacak...Ama bu Belçika'nın umurunda bile değil.

* * *

Almanya köktendinci milislerin yuvası. ABD, Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırıların Almanya'da hazırlandığı kanısında. Bu ülkede Türkiye karşıtı örgütler var.

DSP'li ekonomistler, Gümrük Birliği yüzünden Türkiye'nin 40 milyar dolar zarar ettiği düşüncesinde.

Demek ki Avrupa ve Birliği ile her alanda büyük bir meydan savaşı yaklaşıyor artık!
Yazarın Tüm Yazıları