Avrupa basınına göre Blatter ABD'den gelen baskıya dayanamadı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa basınına göre Blatter ABDden gelen baskıya dayanamadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2015 13:06

FIFA Başkanı Sepp Blatter'in, 17 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etme kararı aldığını ve düzenlenecek başkanlık seçiminde aday olmayacağını açıklaması, Avrupa basınında geniş yer buldu. Gazetelerde yer alan haberlere göre Blatter, ABD Adalet Bakanlığı ve FBI'dan gelen baskılara dayanamadı ve istifa kararına vardı.

Haberin Devamı

İspanyol basınının yüksek tirajlı gazetesi El Pais, Blatter'in istifasını manşetine taşıyarak "Blatter'in istifası futbol dünyasının yeniden şekillenmesinde bir yol açacak" başlığını kullandı. 5'inci kez başkan seçildikten 4 gün sonra "tüm desteği alamadığını" kabul eden Blatter'in yolsuzluk skandallarından dolayı ABD adaleti ve FBI'dan gelen baskılara daha fazla dayanamayarak istifasını sunmak zorunda kaldığı vurgulandı. Gazete, aralık ayında yapılması öngörülen Olağanüstü FIFA Kongresi'nin ardından yeni başkanın seçileceği tahmininde bulundu. "FIFA'nın, mevcut yolsuzlukların sona ermesini kolaylaştırmak ve yeniden kurumsal bir yapıya kavuşmasını sağlamak için mükemmel bir zaman" diye yazan El Pais, Blatter'e her zaman büyük destek çıkan Angel Maria Villar'a da "Bu fırsatı değerlendirip İspanya Futbol Federasyonu başkanlığını bırak" çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Avrupa basınına göre Blatter ABDden gelen baskıya dayanamadı
UEFA BERLİN'DEKİ TOPLANTISINI ERTELEDİ



El Mundo gazetesi, "Blatter, FBI'ın suçlamaları karşısında süpriz bir şekilde bırakıyor" başlığını atarak, "Blatter'e çıkışı, FBI gösterdi. Yeniden seçildikten sadece 4 gün sonra görevi bıraktığını açıklayan Blatter, olağanüstü genel kurulun yapılacağı 6 aylık sürede başkan kalmaya devam edecek" bilgisini paylaştı. Haberde, 2018'de Rusya ve 2022'de Katar'da yapılacak Dünya Kupası'nın da bundan böyle tehlikeye girdiği iddia edildi.

Avrupa basınına göre Blatter ABDden gelen baskıya dayanamadı


"Blatter pes ediyor" ve "Düşüş" başlıklarını kullanan Marca gazetesi, "Blatter dünyadan gelen baskılara dayanamadı ve 17 yıl başkanlık yaptığı FIFA'dan istifa etti. Futbol artık Blatter demek değil" diye yazdı. Marca, Blatter'den sonraki FIFA başkanlığı için favori ismin, UEFA Başkanı olan Michel Platini olduğunu öne sürdü.

El Mundo Deportivo, "Blatter istifa ediyor. FIFA'nın yeniden başkan seçilmesinden 4 gün sonra etrafını saran yolsuzluk skandallarından dolayı gidiyor", AS ise "Blatter 'Gidiyorum' diyor ama hala o koltukta oturmaya devam ediyor" ifadelerini başlıklarına taşıdı.

Haberin Devamı

Avrupa basınına göre Blatter ABDden gelen baskıya dayanamadı
BLATTER İSTİFA ETTİ



İTALYA: KRAL BLATTER DÜŞTÜ
La Gazzetta dello Sport gazetesi, sürmanşetten duyurduğu haberde, Blatter'in bir fotoğrafına "Batık" manşetini attı. Blatter'in skandalların ağırlığı altında görevini bıraktığı, istifasının sürpriz olduğu belirtildi. Gazete, Blatter'in FIFA başkanlığına yeniden aday olduğu sırada aslında aday olmayacağını haberleştirdiğini ve bu başkanlık döneminin 79 yaşındaki Blatter'in yeniden seçilmesine karşın çok uzun sürmeyeceğini belirttiklerini hatırlattı.

Avrupa basınına göre Blatter ABDden gelen baskıya dayanamadı


Corriere dello Sport, "Kral Blatter düştü: Bırakıyorum" başlığıyla aktardığı haberinde, geçen haftaki başkanlık seçimi öncesi patlayan yolsuzluk skandalı ve peşi sıra gelen FIFA'daki üst düzey yöneticilerin tutuklanmasının yolunu kesmediği Blatter'in, sağ kolu Jerome Valcke'nin de suçlamalarla karşı karşıya kalmasından sonra istifa kararını açıkladığı anlatıldı. Blatter, 17 yıllık yönetimi ve önceki dönemlerde aldığı görevler itibariyle diktatöre benzetildi.

Corriere dello Sport ayrıca FIFA'daki yolsuzluk skandalını soruşturan ABD'li kadın savcı Loretta Lynch'in Blatter'e gol attığını da yazdı. İstifanın ardından 2018'de Rusya'da, 2022'de Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın riske girdiği de ileri sürüldü.

"Blatter gidiyor: sonunda" başlığını kullanan Tuttosport gazetesi, sağ kolu Jerome Valcke'nin soruşturulması nedeniyle Sepp Blatter'in kenara çekilmek zorunda kaldığı yorumunu yaptı.

Blatter'in istifasına ilk sayfada yer veren ülkenin ana akım gazetelerinden La Repubblica ise "Futbolun patronu havlu attı" başlığını kullandı ve FIFA Başkanı'nın FBI tarafından rüşvet soruşturması altında olduğunu paylaştı.

La Stampa da "Blatter'in getirisi: Futbolun iyiliği için bırakıyorum" manşetiyle okuyucularına aktardığı haberinde, 79 yaşındaki futbolun patronunun görevinin, son yolsuzluk soruşturması ve sponsorların baskısı sebebiyle sona erdiğini ifade etti. Gazetenin, iç sayfalarındaki haberde de "Blatter istifa ediyor: krallığı çöküyor" başlığını atması dikkati çekti.

Haberin Devamı

Avrupa basınına göre Blatter ABDden gelen baskıya dayanamadı
ZİCO'DAN FIFA BAŞKANLIĞINA YEŞİL IŞIK



FRANSA: GÖNDERİLDİ
Le Figaro gazetesi, "Derin bir krizin ardından Blatter'in istifasıyla FIFA'da yeni bir dönem başladı" başlığıyla gelişmeyi okuyucularına duyurdu.

Liberation gazetesi, ilk sayfasından duyurduğu haberinde, "Blatter kendini oyundan çıkardı" başlığını kullandı.

Le Parisien, "Blatter sahneden ayrıldı", spor gazetesi L'Equipe de "Gönderildi" başlığıyla istifa kararını kamuoyuyla paylaştı.

Avrupa basınına göre Blatter ABDden gelen baskıya dayanamadı


Fransız gazetelerin tamamı, Blatter karşısında daha önce aday olmayacağını açıklayan UEFA Başkanı Michel Platini'nin, yeni gelişmeler ışığında durumu mercek altına alacağı yorumları ve ABD'deki adli soruşturmaya ilişkin detaylara haberlerinde geniş yer verdi.


BULGARİSTAN: KADERİ FBI'IN ELİNDE
Bulgar basını, Blatter'in, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından soruşturulduğu iddiasına yer verdi.

Novinar gazetesi, Hollandalı efsane futbolcu ve antrenör Johan Cruyff'un istifadan dolayı yaşadığı şoku ön plana çıkararak, "Blatter'in yaptığını anlayamıyorum. Başkanlık seçimini kazandıktan sadece 4 gün sonra nasıl istifa edebilir?" sorusunu yöneltti.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden 24 Saat, Trud ve Presa, spor sayfalarında FBI'ın Blatter'in çalışmalarını, ciddiyetle araştırdığını aktardı. Yorumsuz olarak verilen haberler, yabancı basında çıkan bilgilere dayandırıldı. FIFA'nın skandalla ilgili sınırlı bilgi verdiği belirtildi.

Başta Dnevnik gazetesi olmak üzere internet medyası ise istifa sonrası beklenen gelişmelere odaklanarak, "ABD, 2022 Dünya Kupası'nın ev sahipliğini Katar'dan gasp edebilecek mi?" sorusunu sordu. Blatter'in istifasının asıl nedeninin, hakkında başlatılan soruşturma olduğu öne sürüldü.

dnes.bg haber sitesi de "Blatter'in başı iyice dertte, kaderi FBI'ın elinde" diyerek, son skandalların, FIFA'nın sadece su yüzündeki sorunlarının bir bölümünü oluşturduğunu iddia etti.

Avrupa basınına göre Blatter ABDden gelen baskıya dayanamadı
HOLLANDA MEMNUN RUSYA ŞAŞKIN İNGİLTERE SABIRSIZ




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!