AVM’deki çalışma süreleri Meclis gündemine taşındı

Güncelleme Tarihi:

AVM’deki çalışma süreleri Meclis gündemine taşındı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 01:16

Sayıları her geçen yıl artan AVM’lerdeki çalışma sürelerini Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlamasını istediği soru önergesinde esnafın sorunlarına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

Alışveriş merkezlerinin çok sayıda bakkalın kapanmasına, küçük ve orta ölçekli marketlerin de bu pazardan aldığı payın azalmasına neden olduğunu savunan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, soru önergesinin gerekçesinde, “AVM’ler başta bakkallar olmak üzere farklı alanlarda faaliyet gösteren, küçük esnafı olumsuz yönde etkilemekte, rekabet gücü olmayan bu işletmeler ne yazık ki bir süre sonra kapısına kilit vurmak zorunda kalmaktadır” dedi.
AVM’lerle ilgili bir diğer sorunun ise, istihdam edilen personelin düşük ücret alması, uzun çalışma süreleri ve kötü çalışma koşulları olduğunun altını çizen Nazlıaka, önergesinde şu sorulara yer verdi:

İSTİHDAM RAKAMLARI

“2007–2013 yıllarında açılan ve kapanan bakkal sayısı ve illere göre dağılımı nedir? Bu sayı Ankara için ne olmuştur? İlçelere göre dağılımı nedir? 2007–2013 yıllarında açılan ve kapanan market ve süpermarket sayısı ve illere göre dağılımı nedir? Bu sayı Ankara için ne olmuştur? İlçelere göre dağılımı nedir? 2007–2013 yıllarında açılan ve kapanan AVM sayısı ve illere göre dağılımı nedir? Bu sayı Ankara için ne olmuştur? İlçelere göre dağılımı nedir?
Türkiye’de toplam kaç AVM vardır? Buralarda kaç kişi istihdam edilmektedir? AVM ve çalışan sayısının illere göre dağılımı nedir? AVM’lerde çalışan personelin, yaş cinsiyet ve eğitim durumlarına göre dağılımı nedir? AVM’lerde Türkiye geneli için asgari ücrette maaş alan personel sayısı nedir? Toplam personel sayısına oranı nedir?

Haberin Devamı

MOBBİNG MAĞDURİYETİ

2012-2013 yılında AVM’lerin çalışma koşulları ve çalışma süreleri nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ulaşan şikayet sayısı nedir? Bu dilekçelerle ilgili yapılan işlemler nelerdir? Ne kadar ceza kesilmiştir? AVM’lerin pek çok ülkede olduğu gibi haftanın bir günü tatil edilmesi düşünülüyor mu? Fiili çalışma sürelerinin kanunların öngördüğü sınıra çekilmesi için ne tür önlemler alınmaktadır? AVM’lerde istihdam edilen kadın personelin çalışma koşullarının daha ağır olduğu, mobbinge maruz kaldıkları, doğal ihtiyaçları için dahi izin almakta sorunlar yaşadıkları sık sık ifade edilmektedir. 2012-2013 yıllarında bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ulaşan şikayet sayısı nedir? Bu konularda hangi önlemler alınmıştır? Ek hangi önlemler alınacaktır? AVM’lerin dini ve milli bayram günlerinde tatil edilmesi yönünde bir çalışma var mıdır?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!