GeriSeyahat Avare
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avare

Avare

AVARE’NİN ŞİİRİ

ANLIYORUM

Fakat artık dayanılmaz sarmaşıklara
Öpüşüyorlar
Harbin bittiğini söyle ayrılsınlar
Çünkü gece zamanın katranıdır
Gelip geçecek gibi değil omurgamdaki didişme
Çantamda sevişme askerleri
Harbin bittiğini söyle
Önce beni boğacaklar özgür ve sevecen olmak için
Bir bıraksam
Yakut bir kuşun içinde duran ellerimi
Sevdiğim
Önce demir bu tel örgüleri gövdemden
Geç derimin altındaki tehlikeleri
Yürek kızgın bir kuma devrilmeden
Yokla beni
Anlıyorum kaçmaya zaman yok
Şafak birden doğrulacak

Cahit Zarifoğlu

AVARE’NİN ÖNERİSİ
DAĞ YELİ SARSIK ESER
İSMET ÜLKER

Dağlara gönül veren İsmet Ülker, Dağ Yeli Sarsık Eser’de 60 yıla yaklaşan tutkusunu okurlarıyla paylaşıyor. Elazığ doğumlu Ülker liseden mezun olduğu yıl Munzur Dağları’nda dağcılık kampına katıldı. Bu tanışmanın ardından dağlara tutkun bir doğasever sporcu oldu. Fiziki coğrafya ve jeoloji öğrenimi gördü. Türkiye’de iki kez yılın dağcısı seçildi 1966’da Dağcılık Federasyonu kurucu, 1972 - 1976 yılları arasında da Kayak Federasyonu Başkanlığı yaptı. Bu kitabında kendi hikayesiyle dağların hikayesini birleştirerek yazan sporcu yazar, kitap kapağında görsel olarak Toros-Aladağları kullanmış. Yazarın insan yaşamına benzettiği Dağ Yeli’ni ve Anadolu’nun dağlarını keşfetmek için okunması gereken eser.

SEYAHATTE NE OKUYALIM
PELİN OPÇİN BU KİTABI ÖNERİYOR


İhsan Oktay Anar
Puslu Kıtalar Atlası
İletişim Yayınları

Uluslararası İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opçin, güneş hayranı bir gezgin. Sıcak yerlerde tatil yapmayı sevse de kalbinde Londra’nın ayrı bir yeri var. Sanatla ve özellikle müzikle nefes aldığını düşündüğü için İngiltere ve Londra’ya çok bağlı. Şehrin kozmopolit yapısının kendisini çektiğini söylüyor. İstanbul’dan sonra ona en çok mutluluk veren yer olarak değerlendirdiği Londra’ya konser izlemek, iş bağlantıları yapmak için gidiyor. Küba ve özellikle Havana’yı, tarihi, kültürel dokusu bozulmadan görmek istiyor. Yurtiçi’nde tercihi Alaçatı. Son 6 yıldır gittiği kasabanın dokusunu, denizini ve çevresindeki plajları çekici buluyor. Alaçatı’nın müzik mekanlarında yaşadığı akşamları unutamıyor. Antakya’nın yemekleri, tarihi ve kültürel dokusu onu her zaman cezbetmiş fakat hiç gidememiş. En yakın zamanda Antakya, Mardin ve Kars’a seyahat etmek istiyor. Opçin, Avare okuyucularına İhsan Oktay Anar’dan Puslu Kıtalar Atlası’nı okumalarını öneriyor.

SEYAHATTE NE DİNLEYELİM
AHMET üMİT BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Müzeyyen Senar
Odeon Yılları 2
Odeon

Ahmet Ümit gerçek bir gezgin. Ancak yeni yayımlanan romanı İstanbul Hatırası’nı yazmak için bir yıldır seyahat etmemiş. Romanı için şehri yeniden keşfetmeye ayırmış zamanını. En çok Balat’taki Anemas Zindanları, Tarihi Yarımada’daki Kariye Camii, Zeyrek Molla Camii, Ayasofya, Fatih Camii, Küçük Ayasofya gibi tarihi mekanları dolaşmış. Kültürel ve tarihi zenginlikleri nedeniyle bu bölgelere hayran kaldığını söyleyen Ümit, Yavuz Sultan Selim Camii’nden görünen İstanbul manzarasına hayran kalmış. Yazar, İstanbul’un güzelliklerini görmek varken yurtdışında tatil yapmayı artık gereksiz bulduğunu söylüyor. Yurtiçinden Doğu Beyazıt’taki İshak Paşa Sarayı’nı çok görmek istiyor. Yurttışında ise merak ettiği tek yer Peru’daki İnka şehri Maçu Piçu. Önümüzdeki günlerde Asos’tan başlayarak Ayvalık, Cunda, İzmir, Bodrum, Marmaris, Göcek, Fethiye, Kaş, Antalya, Mersin ve Kıbrıs rotasında bir aylık bir seyahate çıkacağını söyleyen Ümit, Avare okuyucularına Müzeyyen Senar’ın Odeon Yılları 2 albümünü öneriyor.
False