ATSO Başkanı Çetin enflasyonu değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

ATSO Başkanı Çetin enflasyonu değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2016 18:19

ATSO Başkanı Çetin enflasyonu değerlendirdi

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan mart ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

ATSO Başkanı Davut Çetin, TUİK tarafından, 2016 Mart ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,04 düşüş, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,40 artış olarak açıklandığını belirtti. Yıllık enflasyonda tüketici fiyatlarında yüzde 7,46, üretici fiyatlarında yüzde 3,80 artış kaydedildiğini vurgulayan Başkan Çetin, ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artışın yüzde 1,21 ile sağlık grubunda yaşandığını, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise yüzde 1,53 ve eğlence ve kültür grubunda yüzde 0,28 düşüş gözlendiğini söyledi.

Çetin, yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 12,79 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 12,39 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 12,26 ile lokanta ve oteller gruplarında gerçekleştiğine işaret etti.

MART AYININ ZAM ŞAMPİYONU SİVRİ BİBER

Mart ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 17,78 ile sivri biber olduğunu, bu ürünü dolmalık biber ve muzun takip ettiğine değinen Çetin, en fazla düşüş gösteren ürünlerin ise 39,27 ile kabak bu ürünü yeşil soğan ve salatalığın takip ettiğine değindi. Başkan Davut Çetin, Türkiye'de ve Batı Akdeniz bölgesinde 2005 yılından bu yana gözlenen en düşük mart ayı enflasyonunun gerçekleştiğini söyledi.

'ENFLASYON, ANTALYA TARIM ÜRETİCİSİNİN KAYBIYLA DÜŞÜYOR'

Akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle ulaştırma grubunun enflasyona etki yaptığını anlatan Davut Çetin, örtüaltı sebze ürünleri fiyatlarında düşüş gıda grubunda fiyatları aşağıya çekmiştir. TUİK verilerine göre ihracatı artan biber dışında domates, patlıcan gibi birçok sebzenin fiyatında geçen yıla göre yüzde 20-40 oranında azalma olduğuna vurgu yapan Çetin, "Antalya Toptancı Hali fiyatları bu düşüşü son günlerde göstermekteydi. Bir başka deyişle bu dönemde enflasyondaki düşüş büyük ölçüde Antalya tarım üreticisinin kaybıyla gerçekleşmektedir. Örtüaltı sebze fiyatlarında düşüş, ürün bolluğu nedeniyle önümüzdeki günlerde de devam edecektir" dedi.

Batı Akdeniz bölgesinde TÜFE'nin aylık yüzde 0,02, üç aylık yüzde 1,73 ve yıllık bazda yüzde 7,60 olarak gerçekleştiğine değinen Davut Çetin, "Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 12,98 ile lokanta ve oteller, yüzde 12,87 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 12,75 ile alkollü içecekler ve tütün gruplarında gerçekleşmiştir. Aylık bazda en fazla düşüş giyim ve ayakkabı grubunda görülmüştür" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!