ATB Başkanı enflasytonu değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

ATB Başkanı enflasytonu değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2017 17:04

ATB Başkanı enflasytonu değerlendirdi

Haberin Devamı



ANTALYA, (DHA) - BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB)Başkanı Ali Çandır, mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı mart ayı tüketici enflasyonunda (TÜFE) yüzde 1.02, yurtiçi üretici enflasyonunda (Yİ-ÜFE) yüzde 1.04 artış yaşandığını belirtti. Çandır, "Bu artışlara göre yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 11.29 ve Yİ-ÜFE'de ise 16.09 olarak ilan edildi. Yıllık tüketici ve üretici enflasyonundaki bu rakamlar, son 13 yılın rekoru oldu" dedi.

Ocak ayı enflasyon değerlendirmesinde, gelecek aylar için çift haneli rakamlara demir atma tehlikesi riskine karşı uyardığını anımsatan Çandır, "Bu riskin geçen aydan itibaren gerçekleşmeye başladığını üzülerek görmekteyiz" dedi.

BATI AKDENİZ'DE YÜKSEK ENFLASYON RİSKİ

Antalya, Isparta, Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz'de tüketici enflasyonunun uzun süredir ülke ortalamasının üzerinde seyrettiğini kaydeden Çandır, "Yaşadığımız durgunluğa rağmen, aylık yüzde 1.19 ve yıllık yüzde 11.64 olarak açıklandı. Bölgemiz aylık ve yıllık enflasyonlarında yılbaşından bu yana radikal değişimlerin yaşandığını görmekteyiz. Örneğin, Ocak ayında bölgemiz enflasyonu 26 bölge içerisinde aylıkta 17. ve yıllıkta 12. sıradayken, mart ayında ise aylıkta 7., yıllıkta ise 17. sırada gerçekleşmiştir. Bu durum, geçen sene bölge olarak yaşadığımız aylık nispi düşük enflasyonlardan, hızla yüksek enflasyonlara doğru gitmekte olduğumuza işaret etmektedir" dedi.

ARA MALI ENFLASYONU TÜKETİCİ ENFLASYONUNU TETİKLER

Batı Akdeniz ve ülke enflasyonunda üretici fiyatlarındaki değişimin önemine vurgu yapan Çandır, tarım ve gıdadaki üretici ve tüketici enflasyonunu da değerlendirdi. Başkan Ali Çandır, mart ayında üreticinin yaşadığı enflasyonu tüketiciye yansıtmadığını kaydetti.

Çandır, "Mart ayı itibariyle görülmektedir ki, yıllık yüzde 12.53 TÜFE'ye karşılık yüzde 18.28'lik ÜFE gerçekleşmiştir. Buradan üreticinin yaşadığı enflasyonun ancak yüzde 68'ini tüketiciye yansıtabildiğini söylemek mümkündür. Yani tarım ve gıda bakımından da üretici enflasyonunda, tüketici enflasyonunu tetikleyici bir etki görülmektedir. Gelecek aylara ait enflasyon beklentilerimizi oluştururken bu birikintileri de dikkate almamızda büyük fayda bulunmaktadır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!