Atatürk Havalimanı'nı dördüncü pist kurtaracak

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kapasiteyi artıracak dördüncü pist için düğmeye basıldı. Yapılması planlanan paralel pist, kapasiteyi iki katına çıkartacak. Atatürk Havalimanı’nın 10 yıllık büyümesini karşılayacak

Haberin Devamı

İstanbul'da artan uçak trafiğini karşılamak üzere Atatürk Havalimanı’na yeni pist yapılması için beş alternatiften oluşan yeni bir plan hazırladı. Türk Hava Yolları’nın isteğiyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin üzerinde çalıştığı projede yeni bir pist yapılacak. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun bütün detaylarıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a anlattığı proje hemen ‘olur’ aldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hızla çalışmaları başlattı.

Mevcut ana 18-35 sağ ve sol pistleriyle aynı doğrultuda yapılacak yeni pist, Atatürk Havalimanı terminal sahasının diğer tarafında yer alacak. Böylece aynı anda iki pist paralel kullanılıp kapasite artırılacak. Hava trafiği rahatlayacak. Rötarların önüne geçilecek. Atatürk Havalimanı’nın geleceğini kurtaracak proje, ihale sürecinin ardından bir yılda tamamlanacak.

Haberin Devamı

NELER YAPILACAK

* EN VERİMLİ MODEL: Havalimanlarında en verimli trafik akışı, terminalin ortada bulunduğu, aynı doğrultuda çalışan iki paralel pistle gerçekleştiriliyor. Böylece birbirinden bağımsız olarak uçaklar aynı anda inip kalkabiliyor.

* YENİ PİST: Yapımı planlanan dördüncü pist, Yeşilköy-Yenibosna doğrultusunda olacak. Pistin bir bölümü, uzatılan Florya-Ataköy yönündeki 05-23 pistiyle çakışacak. Pist için yaklaşık 40 metrelik dolgu yapılacak. İniş kalkışların emniyetli olması için THY Genel Müdürlüğü arkasındaki Dünya Ticaret Merkezi binalarından ikisi tıraşlanacak.

* 2 BİN 500 METRE UZUNLUĞUNDA: Pistin boyu 2 bin 500 metre, eniyse 60 metre olarak planlandı. Aynı anda kalkan trafiklerin birbirini kesmemesi için iki pist arasında 5 derecelik istikamet farkı bulunacak.

* HIZLI TAKSİ YOLLARI: İnen uçaklar, hızlı taksi yollarıyla pisti terk edecek, kısa sürede terminale ulaşacak. Ayrıca kulenin yan tarafındaki binalar kaldırılacak. Dış Hatlar Terminali’nin önündeki alan genişletilerek uçakların yerdeki hareketi hızlandırılacak.

* ASKERİ BÖLÜM ALINIYOR: Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan askeri bölümün DHMİ’ye geçmesi için yapılan görüşmelerde son aşamaya gelindi. Bu bölüm, apron olarak planlandı. Böylece uçak park sahası sorunu ortadan kalkıyor. Gelecekteki büyümede bu alana terminal de inşa edilebilecek.

Haberin Devamı

* KARGO KÖYÜ: Plana göre askeri lojmanların havalimanı sahasına eklenmesiyle yeni kargo köyünün 05 pist başı noktasındaki yere yapılması hedefleniyor.

* SORUNLAR BİTECEK: THY’nin isteğiyle yapılacak yeni pist ve ek apron sahalarıyla Atatürk Havalimanı saatte 70 uçaklık trafiğe sahip olacak. Bu da havalimanın gelecekteki 10 yılını rahatlatacak, THY’nin ana üssündeki sorunlar yok denecek kadar azalacak.

Atatürk Havalimanını dördüncü pist kurtaracak

New York hattı kıran kırana

Türk yolcu için ABD’ye girişte en önemli nokta New York. Uzun yıllar Türk Hava Yolları ve Delta’nın JFK Havalimanı’na doğrudan uçuş yaptığı hatta, 2 Temmuz’dan itibaren United da uçmaya başlayacak. Star Alliance üyesi havayolu Newark Havalimanı’ndan İstanbul’a her gün karşılıklı sefer yapacak.

Haberin Devamı

Boeing 767-300 ile uçacak United uçağı İstanbul’dan 13.55’te kalkıp Newark’a 18.02’de inecek. Dönüşteyse 19.27’de havalanan uçağın İstanbul’a varışı ertesi gün saat 12.20’de.

Şehir merkezi Manhattan’a yakın olan ve Türklerin yoğun yaşadığı New Jersey tarafındaki Newark, aynı zamanda United Havayolları’nın bölgedeki en büyük aktarma merkezi. İstanbul’dan inen uçağa iki saatte ABD içi, Orta Amerika ve Karayipler’de 100 noktaya beklemeden uçabilecek.

THY ise 28 Mayıs’tan itibaren günlük Boeing 777’lerle yaptığı iki sefere ek olarak üçüncü uçuşunu Airbus A330-300’lerle yapacak. Bu uçuşlar 16 Eylül’e kadar sürecek. Yolcu yoğunluğuna göre THY bu uçuşları kış sezonunda da sürdürecek.

Haberin Devamı

Delta Havayolları ise Türkiye seferlerinin 21'inci yılını kutluyor. Boeing 767-300ER ile New York’u İstanbul’a bağlayan havayolu her gün karşılıklı uçuyor.

UNITED YENİ KABİNLE GELİYOR

Havayolunun Avrupa Satış Başkanı Marcel Fuchs, Ağustos'tan itibaren yeni kabin tasarımına sahip, üç sınıflı Boeing 767-300 uçaklarının devreye gireceğini açıkladı. Fuchs, "Uçaklarda first class kalktı. Ama onun ayarında, 180 derece yatan koltuklara sahip yeni business kabinimiz var. İsteyen yolcularımız ‘economy plus’ ara sınıfıyla daha fazla konforu uygun fiyata alabilir" dedi. Fusch, “İstanbul bizim için çok önemli bir nokta olacak. Türk yolcular Newark’tan günlük 300 bağlantıyla istedikleri yere uçabilecek. Amerikalı yolcuları da İstanbul’dan bölgeye dağıtacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

KİM KAÇA UÇUYOR

2 Temmuz çıkışlı, 9 Temmuz dönüşlü İstanbul-New York ekonomi sınıfı, vergiler dahil en düşük bilet fiyatları:

THY: 952 Euro

Delta: 1069 Euro

United: 789 Euro

En güzel hostes hangi havayolunun

Business Travel Dergisi, 1000 okurunun katıldığı anketle dünyanın en güzel kabin memurlarına sahip havayolu şirketlerini belirledi. İngiliz Virgin Atlantic Havayolları’nın kabin memurları, yüzde 53 ile açık ara ilk sırada yer aldı. Listede ikinci yüzde 18 ile Singapur, üçüncü de yüzde 15’le Birleşik Arap Emirlikleri’nden Etihad Havayolları oldu. Değerlendirmede kabin memurlarının yüz ve vücutlarından çok farklı tasarıma sahip üniformayı taşıması ve şirketin imajına katkısı değerlendirildi.

ÜNİFORMAYI TAŞIMAK

* Sıralamada Virgin Atlantic Havayolları’nın hostesleri kurulduğu günden bu yana kullandığı kırmızı kıyafetleri ve mor fularlarıyla ‘en seksi’ üniformaya sahip şirket seçildi.

* Virgin Atlantic, kabin memuru alımlarında çok sıkı kurallar uyguluyor. Kabin memuru olmak isteyenler şirketin insan kaynakları bölümünün internet sayfasını açtıklarında "Sen havayolunun yüzüsün. Çok uzun ve zorlu bir uçuştan sonra bakımlı ve diri gözükmen gerekiyor" cümlesiyle karşılaşıyor.

* Singapur Havayolları yüzde 18 oyla ikinci sırada yer aldı. Kurulduğu günden bu güne değişmeyen ‘Singapur Kızı’ üniformasına sahip şirket, kabin memurlarının bel ölçülerine çok dikkat ediyor.

* Uçuşlara başlamasının üzerinden sadece beş yıl geçmesine rağmen dünyanın önde gelen havayolları arasına giren Etihad, gri renkli üniformasını çok iyi taşıyan kabin memurlarıyla listede yer aldı. Değerlendirmede, bölgenin muhafazakâr bakışına rağmen üniformanın çizgilerinin çoğu yabancı kabin memurlarının bedenlerine çok uyumlu olduğu belirtildi.

EN GÜZEL KABİN MEMURLARINA SAHİP ŞİRKETLER

1. Virgin Atlantic

2. Singapur

3. Etihad

4. Emirates

5. Aer Lingus

6. Lufthansa

7. Cathay Pacific

8. TAP

9. KLM

10. Iberia

 

Yazarın Tüm Yazıları