Atalarımız tatlı sevmezmiş

Tatlıya bu kadar düşkün bir millet olmamıza rağmen, atalarımızın tatlıyı hiç sevmediklerini söylediğimde eminin çok şaşıracaksınız.

Ata dedelerimiz, Orta Asya’da yaşarken hemen hiç tatlı yemezler, üstelik komşuları olan Çinlilerin tatlı yemelerine de bir türlü anlam veremezlermiş. Hatta "Tatlı yiyen adam erkek adam değildir" diyerek komşularının tatlıya olan düşkünlüğünü de küçük görürlermiş.

Türklerin tatlıyla olan ilişkisi, evlerine gelen yabancı birinin getirdiği tatlıyı bir an önce nasıl yok edeceklerini düşünmeye varana kadar kötüymüş. Ancak Araplarla ilişkileri yakın olmaya başlayıp da İslamiyet’i kabul ettiklerinde Türklerin ağzı tatlanmaya başlamış. Özellikle oruç açmak için hurma yemeleriyle başlayan bu alışkanlık, hamur işi, sütlü tatlılar, macunlar, reçeller, şuruplar, şerbetler ve helvalar aracılığıyla günümüze kadar ulaşmış.

Bu alışkanlık o kadar yerleşmiş ki, ataları tatlıyı hiç sevmeyen ben, şimdi tatlısız bir hayat düşünemiyorum.

Yoğurtlu bakla sulusu

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 1 kg taze bakla

á 1 adet limonun suyu

á 5 su bardağı su

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 adet orta boy domates

á 4 çay kaşığı toz şeker

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 yemek kaşığı un

á 1 adet taze yeşil soğan

Üzeri için;

á
3 su bardağı sarmısaklı yoğurt

á 1 demet dereotu

Ayıkladığınız taze baklaları 2-3 santim büyüklüğünde parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. Yarım limonun suyunu ve 5 su bardağı suyu derin bir kaba koyup baklayı bu suda 10 dakika kadar bekletin. Böylece baklanın kararmasını engellemiş olursunuz. İncecik doğradığınız soğanı ve zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup 4-5 dakika kavurun. Limonlu sudan çıkardığınız baklayı tencereye aktarıp sararıncaya kadar, en az 10-12 dakika kavurun.

Üzerine rendelenmiş domatesleri ilave edip toz şeker, un, kalan limon suyu, karabiber ve tuzu da katarak bakla iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Baklayı tencerenin kapağını açmadan soğuyuncaya kadar bekletin. Soğuduğunda servis tabağına aktarıp üzerine dereotu ve sarmısaklı yoğurt gezdirerek servise sunun. İsterseniz henüz sıcak haldeyken çok ince kıyılmış yeşil soğan katıp karıştırabilirsiniz.

Aydur buydur çorbası

Malzeme listesi

á 1 su bardağı kavrulmuş kıyma

á 250 gr tereyağı

(Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)

á 8 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 adet orta boy havuç

á 1 adet orta boy patates

á 1-2 yaprak lahana

(Beyaz lahananın göbeğini de kullanabilirsiniz.)

Terbiyesi için;

á
2 adet yumurtanın sarısı

á 1 adet büyük boy limonun suyu

á 1 su bardağı yoğurt

á 2 yemek kaşığı un

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Yağı, tavla zarı formunda doğradığınız soğanı ve kavrulmuş kıymayı orta boy bir tencereye koyun. Üzerine 8 su bardağı et ya da tavuk suyunu ekleyip tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Ara sıra karıştırarak, kıymalı su kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Çorba kaynamaya başlayınca üzerine rendelenmiş havuç, tavla zarı formunda doğranmış patates ve çok ince kıyılmış lahanayı ekleyin. Karabiber ve tuzu da serpiştirip çorbayı lahana iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Yoğurdu geniş bir kaseye koyun. Üzerine yumurta sarılarını ve limon suyunu ilave edip çırptıktan sonra unu da ilave edin. Hazırladığınız karışıma kaynayan çorbadan 2 kepçe koyup sosu ılık hale getirin. Sosu çorbaya hızlı hızlı karıştırarak ilave edin. Sürekli karıştırarak 10 dakika daha pişirdiğiniz çorbayı servise sunun. Gazianteplilerin yaptığı gibi üzerine kuru nane ya da kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları