Atalarımız tatlı sevmezmiş!

Tatlıya bu kadar düşkün bir millet olmamıza rağmen, atalarımızın tatlıyı hiç sevmediklerini söylediğimde eminin çok şaşıracaksınız.

Ata dedelerimiz, Orta Asya’da yaşarken hemen hiç tatlı yemezler, üstelik komşuları olan Çinlilerin tatlı yemelerine de bir türlü anlam veremezlermiş. Hatta "tatlı yiyen adam erkek adam değildir" diyerek komşularının tatlıya olan düşkünlüğünü de küçük görürlermiş.

Türklerin tatlıyla olan ilişkisi, evlerine gelen yabancı birinin getirdiği tatlıyı bir an önce nasıl yok edeceklerini düşünmeye varana kadar kötüymüş. Ancak Araplarla ilişkileri yakın olmaya başlayıp da İslamiyet’i kabul ettiklerinde Türklerin ağzı tatlanmaya başlamış. Özellikle oruç açmak için hurma yemeleriyle başlayan bu alışkanlık, hamur işi, sütlü tatlılar, macunlar, reçeller, şuruplar, şerbetler ve helvalar aracılığıyla günümüze kadar ulaşmış.

Bu alışkanlık o kadar yerleşmiş ki, ataları tatlıyı hiç sevmeyen ben, şimdi tatlısız bir hayat düşünemiyorum.

Saçaklı patates köftesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

4 adet büyük boy sarı patates

100 gr rendelenmiş gravyer peyniri

1 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 su bardağı tel şehriye

1 su bardağı sıvıyağ

Patatesleri iyice yıkayıp üzerlerine çıkacak kadar suyla orta ısılı ateşte haşlanmaya bırakın. İyice yumuşadıktan sonra süzüp hafifçe ılınmalarını bekleyin. Patatesler daha soğumadan derin bir kaba aktarıp iyice ezerek püre haline getirin. Rendelenmiş gravyer peynirini, tuzu ve karabiberi ekleyip yumurtayı da kırarak iyice yoğurun. Tel şehriyeyi bir tabağa yayın. Patates harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Hazırladığınız köfteleri tel şehriyeye bulayarak önceden bir tavaya koyup kızdırdığınız sıvıyağda çevirerek kızartın. Et ya da makarna yanında sıcak sıcak servise sunun.

Mısır gevrekli çikolata

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Malzeme listesi

8 yemek kaşığı dolusu mısır gevreği (istediğiniz çeşidini kullanabilirsiniz)

1 çay bardağı iri çekilmiş fındık içi

2x225 gr bitter çikolata

2 yemek kaşığı süt

50 cm boyunda fırın kağıdı

Öncelikle, fırın kağıdını geniş bir tepsiye düzgünce yayın. "Cornflakes" dediğimiz mısır gevreklerini kaşık yardımıyla, etrafa dağıtmadan epeyce aralıklı olarak bu kağıdın üzerine yayın. Bu şekilde sekiz ayrı cornflakes tümseği oluşturun. Tümseklerin üzerine, iri çekilmiş fındık içi serpiştirin. Öte yandan, bitter çikolatayı parçalayarak küçük bir çelik tencereye koyun. Üzerine iki yemek kaşığı sütü de ekleyip çok kısık ateşte, sürekli karıştırarak çikolatayı eritin. İyice eriyen çikolatayı ocaktan alıp kaşık yardımıyla cornflakes kulelerinin üzerine gezdirin. Çikolatanın sertleşip cornflakesleri kaplaması için en az 1-2 saat kadar bekleyin. Son olarak, kağıttan sıyırdığınız çikolatalı mısır gevreklerini servis tabaklarına alıp servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları