At yarışından çok kazandırıyor kopyanın da kopyası yapılıyor

Filmler vizyona girmeden, kasetler piyasaya çıkmadan, oyunlar tanıtımı yapılmadan korsanları üretilmeye başlandı.

183 milyon adet korsan CD ve DVD’nin satıldığı pazar, 550 milyon YTL’lik hacme ulaştı. Böylece Türkiye, Uluslararası Telif Hakları Kurumu’nun yakın takibe aldığı ülkeler arasında ’Öncelikli Gözetim Listesi’nde altıncı sıraya kadar yükseldi.

KáR marjının 10 kata ulaştığı korsan CD ve DVD piyasası artık, at yarışlarından bile daha fazla kazandırmaya başladı. Bu da, fazla sermayeye gerek kalmadan, bir bilgisayarla kolay yoldan köşe dönme sevdasına kapılanların iştahını kabarttı. Tezgahtan çantacıya, çaycıdan ofisboya kadar önüne gelen CD, DVD kopyalama ve satma işine soyundu. Filmler vizyona girmeden, kasetler piyasaya çıkmadan, oyunlar tanıtımı yapılmadan korsanları üretilmeye başlandı. 183 milyon adet korsan CD ve DVD’nin satıldığı pazar, 550 milyon YTL’lik hacme ulaştı. Böylece Türkiye, Uluslararası Telif Hakları Kurumu’nun yakın takibe aldığı ülkeler arasında altıncı sıraya kadar yükseldi.

20 kuruşluk CD’lere, 30 kuruşluk boş DVD’lere kopyalanan film, müzik, oyun ve yazılımların tezgahta fiyatları, 2 YTL ile 5 YTL arasında değişiyor. 1’e 10 kazandıran bu sektör, yol kenarlarında açılan tezgahlar ve işhanlarındaki çoğaltım merkezleriyle sınırlı kalmıyor. Evlerde kopyalanıp, çantalarla ofis ve işyerlerine kadar giriyor.

FİYAT FARKI:

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre tüm bunlar, Müzik Yapımcıları Birliği MÜYAP’ın, Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği MESAM’ın, Müzik Yorumcuları Birliği MÜYOBİR’in, Müzik Eserler Sahipleri Grubu MSG’nin, AMPEC Film ve BSA’nın mücadelesine rağmen, bir türlü engellenemiyor. Bunda da, 10 YTL’lik müzik CD’sinin 2 YTL’ye, 30 YTL’lik DVD filminin 4 YTL’ye, 100 YTL’lik Play Station oyununun da 5 YTL’ye satılması etkili oluyor. At yarışında ikili bahisten bile çok kazandıran bu sektör, müzik CD pazarının yüzde 40’ına, DVD film pazarının yüzde 60’ına, oyun pazarının ise yüzde 90’ına hakim konuma geldi. Geçtiğimiz yıl bilgisayar ve konsol oyun pazarında satılan lisanslı oyun pazarının hacmi de 2 milyon 500 bin YTL’de kaldı. Buna karşın, Türkiye’de kopyalanan oyunların sayısı 2 milyon 500 bin adedi buldu. Bu da, 12 milyon YTL’nin lisanslı oyunları kopyalayan korsan üretici ve satıcıların cebine girmesine yol açtı.

KOPYA RUSYA’DAN:

30 milyon adet lisanslı müzik CD ve kasetin satıldığı Türkiye’de pazarın hacmi 210 milyon YTL’yi geçmiyor. Lisanslı ürünlerin toplam pazardan aldığı pay ise yüzde 40’ı aşamıyor. Geri kalan payı, korsan üreticiler ellerinde bulunduruyor. Yılda 120 milyon adet korsan müzik CD’si satılıyor. Bu da yılda 240 milyon YTL’nin korsan üreticilerin cebine girmesini sağlıyor. Korsan ürünler, DVD ve VCD film pazarının da tek hakimi konumunda bulunuyor. Pazarın yüzde 60’ını elinde bulunduran korsan filmlerden yılda elde edilen gelir, 300 milyon YTL’ye ulaşıyor. Bir film vizyona girmeden önce, eleştirmenler başta olmak üzere bazı kişi ve kuruluşlar için özel DVD versiyonları hazırlanıyor. Hazırlanan bu DVD’ler çeşitli kanallar aracılığıyla ele geçiriliyor. Film daha vizyona girmeden kopyaları Türkiye’ye getiriliyor ve çoğaltılarak tüm piyasaya dağıtılıyor. Bu da, genellikle Rusya üzerinden gerçekleştiriliyor. Rusya, Uluslararası Telif Hakları Kurumu’nun yakın takibe aldığı ülkeler içinde ilk sırada yer alıyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu bu listede, Çin, Hindistan, Endonezya ve Mısır’da yer alıyor.

En çok korsanı yapılanlar

Film

Kurtlar Vadisi Irak

Matrix Reloaded

Harry Potter-Azkaban Tutsağı

Müzik

Gülben Ergen-Uçacaksın

Sezen Aksu-Best Of MP3

İbrahim Tatlıses-Aramam

Oyun

The Sims 2 Nightlife

World of Warcraft

Battlefield 2

Nevruz da satışlar patlıyor

Türkiye'de korsan ürün satıcılarının özellikle polisiye önlemlerin yoğun olarak alındığı nevruz, 1 Mayıs işçi bayramı gibi dönemlerde daha aktif rol oynadığını söyleyen AMPEC yetkilileri, "Kopya CD ve DVD üreticileri bu tip günleri fırsat biliyor. Emniyet güçlerinin gündeminin yoğun olmasından yararlanarak, korsan satışlarını patlatıyor" dedi.

Oscar’a korsan önlemi

GEÇEN
yıl Oscar’a aday gösterilen filmlerin jüri üyeleri için özel olarak kopyalanması üzerine bu yıl önlem alındı. Jüri üyelerine dağıtılan her film tek tek kodlandı. Bu yolla filmleri korsana düşüren jüri üyeleri kolayca belirlenebilecek. Film, vizyona girmeden kopyalandığı takdirde, kod çözülerek hangi akademi üyesinin suça alet olduğu belirlenecek ve cezalandırılması sağlanacak.

Fiyat farkı korsana yansıyor

KORSAN
ürün satıcılarının artık orijinal ürün bulmakla uğraşmak yerine korsan ürünleri kopyalama yoluna gittiğine dikkat çeken Mesam Başkanı Ali Rıza Binboğa, "Lisanslı bir ürünün fiyatı belirlenirken öncelikle bir satış hedefi koyuluyor. Maliyet bu satış hedefine bölünerek ürünün birim fiyatı bulunuyor. Maliyeti yüksek bazı çalışmalarda bir CD’nin fiyatı 10 YTL’ye çıkabiliyor. Korsan üreticileri de diğer CD’leri 2 YTL’ye satarken lisanslı olarak 10 YTL’ye satılan bu ürünün korsanı için 3 YTL fiyat koyuyor. Yani hiçbir masraf yapmadan yapımcının maliyetinden de kár ediyor" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları