ASKİ borularını hiç kontrolden geçiriyor mu

79 yıllık Ankaralı olduğunu söyleyen Ferit Selam yazıyor:

"Son günlerde Ankara şehrinin patlayan su boruları yeterince düşündürücü olmaya başladı.

Özellikle şehri besleyen ana boru hatları adeta patlayarak -ya da patlatılarak- gayzerler yaratmakta.

Bu durumlarda insan acaba bu boruların yeraltındaki konumlarını gösteren -adına ne denirse- bir yerleştirme planı falan yok mudur? Ki, burada kazı yapacak olan gidip bunu gerekli yerlerden alsın ve bunlara zarar vermeden işe koyulsun.

Valla buna kimse gülmesin!

Bir çok uygar ülkelerde var...

Bizde de vardır diye düşünüyorum.

Gelelim bir ASKİ yetkilisinin sorusuna. Ne diyor yetkili:

- ASKİ her yıl bu boruları kontrol mu edecek, patlayacak mı patlamıyacak mı diye?

Devam ediyor yetkili;

- Sonra bu sistemi biz kurmadık!

Cevap olarak şöyle düşünüyorum:

- Evet bunlar her yıl, hem de sık sık kontrol edilmeli. Ayrıca, sadece patlama derdine karşı değil aynı zamanda %80 varan su kaçaklarına da karşı... Bu kontroller illaki kazma kürekle olmayıp, bazı gelişmiş ülkelerde yüz yıllar öncesinden -daha pratik metodlarla- ortaya çıkarılabiliyor. Bir örnek; Amerika’da uygulanan PIG (Pipe Inspection Gauge) sistemi.

- Sistemi siz kurmadınız ama devralıp iyileştirme görevi ile oraya geldiniz, diye düşünüyorum.

Bunlar Patagonya’nın sorunları olsaydı üzülürdüm de fazla düşünemezdim, ama değil benim ülkemin sorunları...

Su tasarrufuna alaturka çözüm

"ADIM Adem Korkmaz, mütercim tercümanım. Ankara’da oturuyorum. Sizin aracılığınızla, uygun görürseniz, su tasarrufuyla ilgili nacizane bir öneri de bulunmak istiyorum.

Yalnız yaşıyorum. Su kesintilerinde bir kişinin dahi ne kadar su tükettiğini, yemek-bulaşık ve banyo hariç, görme fırsatım oldu. İnanın çok fazla.

Dün gece tesadüfen bir şey fark ettim.

Vanalı alaturka tuvaletlerin su tasarrufu için ne kadar uygun olduğunu.

Alafranga tuvaletlerin rezervuarları çok fazla su tutuyor. Biz alışkanlıktan hiç düşünmeden sifonu çekiyormuşum meğer ve bir kova suyu boşa akıtıyormuşum.

Oysa küçük tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra temizliği için çok fazla su gerekmediğini fark ettim ve bunun için alaturkanın çok iyi bir seçim olacağına karar verdim. Çünkü bu tuvaletleri küçük tuvalet sonrası temizlemek için koca bir rezervuarı boşaltmanıza gerek yok. Rezervuarın depoladığı suyun belki de sadece onda biri ile temizliği yapmak mümkün.

Bunun üzerine karar aldım. En azından n azından küçük tuvaletimi yapmak için alaturkayı tercih ediyorum artık. Geçirdiğim böbrek rahatsızlığından dolayı çok fazla çıktığımı hesaba kattığımda bir rezervuarın aldığı suyla 10 kez ihtiyacımı gideriyorum alaturka tuvalette.

Tasarrufu düşünebiliyor musunuz."

Alo... ASKİ lütfen ses verir misiniz?

BİLKENT
Üniversitesi tiyatro bölümü öğretim görevlisi M. Akif Yeşilkaya, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde 134050 kayıt numarası ile on-line başvuru yaparak ASKİ’ye şu metni göndermiş: "11.8.2007 Cumartesi saat 15.00 itibari ile Batıkent Harb-İş 3 sitesi tam 7 gündür su alamamaktadır. Tam 7 gündür su alamayan ve büyük bir perişanlık yaşayan bizler ASKİ’nin açıkladığı ’9 Ağustos Perşembe günü akşam 18.00’den itibaren şehre su verilmeye başlandı ve maksimum 24-36 saat sonra tüm şehir suya kavuşacak’ açıklaması neticesinde 9 Ağustos Perşembe günü 18.00’den itibaren umutla bekleyerek 48 saati doldurduk."

Hala su gelmedi ancak ASKİ’den açıklama geldi: "... yüksek kotlara henüz su ulaşmaması, alt kotlardaki site, hastane, kamu kurum ve kuruluşlarının depolarının dolmaya başlaması nedeniyle oluşan yüksek su eğiliminden kaynaklanmaktadır."

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince aşağıda belirtmiş olduğum tarihlerde Ankara’ya verilen günlük su miktarının kaç metreküp olduğunun (metreküp/gün olarak ) tarafıma yazılı olarak bildirilmesi için gereğini arz ederim." (Tarihler:, 13, 14, 15, 20 temmuz, 9, 10, 11 ağustos)

VALİ VE KAYMAKAMLAR

SU
konusunda verilen takvime uyulmuyor. Dikmen, Cebeci, Birlik, Kırkkonaklar, Keçiören gibi benim haber aldığım mahallelerde 7 gün ve üzerinde su yok. Tüm gün boyunca valilik, kaymakamlık, büyükşehir belediyesi ve ASKİ yetkililerine ulaşmaya çalıştım fakat verilen hiç bir numara cevap vermiyor. Hadi Büyükşehir Belediyesi ’suçlu’, cevap vermiyor. Valilik ve kaymakamlık niye cevap vermez yada çıkıp bir açıklama yapmaz, anlamış değilim. Yoksa bu makamlar mı ’yan gelip yatma yeri...’ Biraz Ankara halkına sahip çıkarlarsa iyi olacak.

Elvan DELİBAŞ

ALO 153!..

- BÜYÜKŞEHİR
Başkanı Melih Gökçek her platformda görüşlerini (dayatmalarını) kendine göre belgelere dayandırarak yapıyor. Belediyenin 153 nolu telefonuna yapılan ve bir türlü beklemekten görüşme imkanı bulunamayan telefonlarına kaç adet beklemekten usanıp da derdini dile getiremeyen vatandaş başvurmuş açıklayabilir mi acaba?

Mutlaka belgesi vardır. (İstatistik tutturuyordur)

M.M.

YOK, YOK, YOK

- ACABA bu Gökçek’i indirmenin hukuki bir yolu yok mudur? Ben Etlik’te oturuyorum. Günlerdir suyumuz akmıyor. Habertürk’te Taki Doğan ile yine kavga etti, durdu. Sular gelmezse 153’ü arayın dedi. Kimse yok. Belediyeye ait bütün numaraları arıyorum; yok, yok, yok... Sadece bir santral memuru açtı Fen İşleri’nden. Adamcağız bıkmış cevap vere vere; n’apsın. Gökçek’i bu görevden indirmek için ne yapmak lazım?

Gülşen AKKAYA
Yazarın Tüm Yazıları