Askere meydan okuyan polis şefi için ihbar

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Genelkurmay'a köstebek yerleştirdiği iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire eski Başkan Vekili Bülent Orakoğlu sağolsun adımızı anmadan gün geçirmiyor.

ABD'deki gezisi sırasında görüştüğü her meslekdaşıma isim vererek yakınan Orakoğlu son olarak Tempo Dergisi'ndeki açıklamasında asker-polis ilişkisi hakkında bakın ne diyor:

- Benden önce gayet iyi çalışıyorlardı. Benden sonra iş birden değişti. Enis Berberoğlu bir yazı yazdı Hürriyet'te. Ondan sonra askerlerin tavrı değişti.

* * *

Bülent Orakoğlu'nun şikâyet ettiği yazı bu köşede 17 Mart günü yayınlandı. Yani Orakoğlu'nun atamasından bir hafta kadar sonra...

28 Şubat tarihli kritik Milli Güvenlik Kurulu toplantısı günü gazetecilere isminin saklı kalması koşuluyla demeç veren üst düzey bir emniyet yetkilisinin yaklaşımı çok çarpıcıydı. Askeri darbe olmayacağı inancını dile getiren bu polis şefi şunları söyledi:

- Üstelik darbe için 167 bin kişilik polis gücünün desteğinin de alınması gerekli. Çok özel eğitim gören, gerilla taktiğiyle savaşan 7 bine yakın özel tim görevlisi var. Polisin desteği alınazsa iç savaşa bile neden olabilirler.

17 Mart tarihinde bu köşede çıkan yazıda bu ifadeden alıntı yapıldı ve meçhul polisin kimliği hakkında şu yoruma yer verildi:

‘‘Ankara'da herkes bu meçhul polisin kimliğini merak ediyor. Ve bu polis şefinin Bülent Orakoğlu olduğu konuşuluyor. Ama biz ihtimal vermiyoruz.

Askerle polisin savaşacağına inanan bir dangalağı 4 bin istihbaratçının başına hiç getirirler mi? O vatan haini polisin Orakoğlu olması mümkün değil. Zaten Genelkurmay bu polisin kimliğini tespit ederse, savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Refahyol'u ülkesinden çok seven o malum polisin işi çok zor, çok''

Hemen aynı gün telefonla arayan Bülent Orakoğlu'nun açıklaması da ertesi gün yine aynı köşede yayınlandı:

‘‘Emniyet İstihbarat Dairesi Başkan vekili Bülent Orakoğlu dünkü yazıyla ilgili olarak aradı. Asker çocuğu olduğunu belirten Orakoğlu, 10 yıldır sürdürdüğü Emniyet Müdürlüğü görevlerinde üst düzey askeri komutanlarla çok yakın ilişki içinde olduğunu anlattı. Orakoğlu Türk ordusunu hedef alan bir açıklama yapılmasının mümkün olamayacağını söyledi.''

* * *

Genelkurmay'ın ısrarı üzerine meçhul polis şefi hakkında İçişleri Bakanlığı müfettişleri soruşturma açtı. Yazımıyla ilgili olarak ifademize başvurdular, haber kaynağını açıkladığımız için suç duyurusunda bulundular.

Tam olay bitti diye düşünürken, Bülent Orakoğlu ismi köstebek onbaşı skandalı ile yeniden gündeme geldi.

11 Temmuz 1997 tarihli Hürriyet'te çıkan Hakan Akpınar'ın haberine göre polis şefi konusunda yeni bazı gelişmeler yaşandı.

Hakan Akpınar'ın haberine göre, dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener, Orakoğlu'nu makamına çağırarak, askeri hedef alan sözlerin sahibi olup olmadığını sordu. Orakoğlu da başka bir emniyet müdürünü suçladı.

Bu durumda kafamıza takılan üç soru var:

1) Bülent Orakoğlu'nun ismini verdiği polis hakkında herhangi bir işlem yapıldı mı?

2) Eğer yapılmadıysa, Meral Akşener kendi atadığı İstihbarat Dairesi Başkanı'nın verdiği bilgiye mi güvenmedi?

3) Peki Akşener, Bülent Orakoğlu'na neden güvenmedi. Yoksa o demecin gerçek sahibinin kimliğini biliyor mu?

Bu sorulara acil yanıt lütfen...

Yazarın Tüm Yazıları